Теми статей
Обрати теми

Винагорода за сумлінну працю педагогам

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Винагорода за сумлінну працю педагогам

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки і фінансування Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Чи мають право на щорічну премію, яка зазвичай виплачується в жовтні до Дня вчителя, педагоги, що станом на 1 вересня 2011 року звільнилися із займаних посад, але при цьому відпрацювали повний 2010 — 2011 навчальний рік? Чи може така премія бути виплачена особі, яка працює в навчальному закладі за сумісництвом?

(м. Звенигородка, Черкаська обл.)

 

Перш за все слід зазначити, що напевно йдеться не про преміювання, а про виплату грошової винагороди.

Відповідно до

абзацу десятого ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-ХІІ держава гарантує надання педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків.

Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків

затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2000 р. № 898 (далі — Порядок № 898).

Згідно з положеннями

Порядку № 898 щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам надається за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків за умови досягненнями ними успіхів у вихованні дітей, навчанні, методичному забезпеченні, відсутності порушень виконавчої і трудової дисципліни та здійснюється в межах загальних коштів, передбачених кошторисом навчального закладу на оплату праці. Така грошова винагорода затверджується керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом і може включати додаткові критерії, з урахуванням специфіки закладу чи установи. Грошова винагорода видається на підставі наказу керівника закладу.

Слід звернути увагу на те, що термін здійснення таких виплат чітко не встановлений. Тобто виплата такої грошової винагороди не обов’язково має здійснюватись у жовтні, і бути виплачена з нагоди Дня працівників освіти, єдина вимога — виплата відповідно до

Порядку № 898 може бути здійснена протягом року.

У випадку

якщо особа звільнилася та вже не перебуває в трудових відносинах з установою, закладом, організацією, їй не може бути здійснена така виплата.

Стосовно виплати такої винагороди сумісникам слід звернути увагу, що Порядок № 898 поширюється на педагогічних працівників дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти чи методичних установ, крім тих, які працюють у навчальному закладі чи методичній установі за сумісництвом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі