Теми статей
Обрати теми

Звільнення за переведенням: компенсація за невикористану відпустку

Редакція ОП
Стаття

Звільнення за переведенням: компенсація за невикористану відпустку

 

Однією з підстав для звільнення працівника є переведення за його згодою на інше підприємство, до установи, організації (п. 5 ст. 36 КЗпП). Порядок нарахування та виплати, оподаткування компенсації за невикористану відпустку при звільненні на такій підставі має певні особливості. Саме про це йтиметься в цій публікації.

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Використані документи

Податковий кодекс —

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про відпустки

— Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

 

Умовні скорочення

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

ПДФО — податок з доходів фізичних осіб.

 

У разі звільнення працівника у зв'язку з його переведенням на інше підприємство, до установи, організації можливі три ситуації, пов'язані з відпустками.

Перша ситуація — працівник до свого звільнення йде у відпустку на всі не використані ним дні. У цій ситуації при звільненні компенсація за невикористану відпустку не виплачується, оскільки відпустку працівник фактично вже використав.

Друга ситуація — працівник «перегуляв» відпустку. Тут необхідно враховувати одну особливість. Так, згідно зі

ст. 22 Закону про відпустки в разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він отримав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості бухгалтерія підприємства здійснює відрахування із заробітної плати за дні відпустки, які було надано в рахунок невідпрацьованої частини робочого часу. Водночас такі відрахування не провадяться в разі, якщо працівник звільняється з роботи у зв'язку з переведенням за його згодою на інше підприємство (п. 2 ст. 22 Закону про відпустки).

Третя ситуація — працівник до свого звільнення недовикористав дні відпустки, на яку він має право. Відповімо на запитання, що виникають у межах цієї ситуації.

 

За які види відпусток компенсацію може бути перераховано на підприємство, на яке працівник переводиться?

Згідно зі

ст. 24 Закону про відпустки в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткових відпусток працівникам, які мають дітей.

У разі переведення на роботу на інше підприємство

за бажанням працівника компенсацію за не використані ним дні щорічних відпусток має бути переведено на підприємство, на яке перейшов працівник.

Відповідно до

ст. 4 Закону про відпустки до щорічних відпусток належать:

— основна відпустка;

— додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці;

— додаткова відпустка за особливий характер праці;

— інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Із цього випливає, що на інше підприємство, на яке працівник переводиться, може бути перераховано компенсацію тільки за невикористані дні щорічної відпустки.

Що стосується компенсації за невикористані дні додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, то її не може бути перераховано на рахунок підприємства, на яке перейшов працювати працівник. Суму такої компенсації має бути виплачено безпосередньо працівнику. На це вказувало Мінпраці у своєму

листі від 21.07.2010 р. № 215/13/116-10 // «ОП», 2010, № 17, с. 8.

 

Які переваги дає перерахування компенсації на нове місце роботи?

Перерахування компенсації за невикористану щорічну відпустку на нове місце роботи має для працівника певні переваги.

Так, відповідно до

ст. 9 Закону про відпустки, якщо працівник, переведений на роботу на інше підприємство, повністю або частково не використав щорічну основну і додаткові відпустки та не отримав за них грошову компенсацію, то до стажу роботи, що дає право на щорічну основну і додаткові відпустки, зараховується час, за який він не використав ці відпустки за попереднім місцем роботи.

Крім того, на підставі

ст. 10 Закону про відпустки на новому місці роботи такий працівник має право на отримання відпустки повної тривалості до закінчення шестимісячного строку роботи на цьому підприємстві.

 

Який порядок податкового та бухгалтерського обліку компенсації за невикористану відпустку?

Розрахунок та нарахування сум компенсації за невикористану відпустку, а також нарахування (утримання) ЄСВ, нарахування та утримання ПДФО, на нашу думку, повинні здійснюватися тим підприємством, з якого працівник звільняється.

У 2011 році офіційних роз'яснень Мінсоцполітики з цього питання, на жаль, немає. Незважаючи на те що з 1 січня 2011 року всі соцвнески об'єднано в один — ЄСВ, на нашу думку, підхід до його нарахування і сплати в цьому році в частині ситуації, що розглядається, змінитися не повинен.

Нагадаємо, що й фахівці Державного центру зайнятості та Пенсійного фонду України торік (див. відповідно

листи від 16.09.2010 р. № ДЦ-03-6064/0/6-10 і від 21.07.2010 р. № 12575/03-30) зауважили таке.

У разі звільнення працівника за переведенням підприємство, що звільняє працівника, нараховує йому компенсацію за невикористану відпустку та страхові внески до Фонду, базою для нарахування яких є сума грошової компенсації. Страхові внески до Фонду сплачуються цим підприємством при перерахуванні компенсації за невикористану відпустку на інше підприємство. За місцем нової роботи працівнику при наданні відпустки підприємство виплачує суму грошової компенсації без нарахування і сплати страхових внесків до Фонду, оскільки їх було нараховано і сплачено за місцем попередньої роботи.

Отже, із цього випливає, що у 2011 році ЄСВ із суми компенсації за невикористану відпустку в разі звільнення працівника за переведенням нараховується та сплачується підприємством, яке звільняє працівника.

Щодо нарахування і сплати ПДФО зауважимо таке. Сума компенсації за невикористану відпустку разом із сумою заробітної плати за відпрацьовані дні місяця, в якому працівник звільняється, обкладається ПДФО на тому підприємстві, з якого працівник звільняється. Саме воно зобов'язане відобразити її в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «101».

Для тих працівників, які мали право на податкову соціальну пільгу на тому підприємстві, з якого вони звільняються, зауважимо, що згідно з

п.п. 169.3.4 Податкового кодексу податкова соціальна пільга надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платника податку було звільнено з роботи. Тому в разі якщо сума заробітної плати за місяць, в якому працівник звільняється, та сума компенсації за невикористану відпустку не перевищили граничного розміру зарплати, то і в місяці звільнення до доходу такого працівника застосовується податкова соціальна пільга. При цьому працівник не має права на новому місці роботи на податкову соціальну пільгу в місяці прийняття на роботу, оскільки він у цьому місяці вже скористався правом на податкову соціальну пільгу на підприємстві, з якого звільнився.

Підприємство, на яке було перераховано суму компенсації за невикористану відпустку, не обкладає її ПДФО та не відображає в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Сума компенсації за невикористану відпустку, яку перераховано на рахунок іншого підприємства, на яке перейшов працівник, і нарахована сума ЄСВ відображаються у складі валових витрат того підприємства, з якого працівника було звільнено.

Підприємство, на яке переведено працівника, не
відображає суму компенсації за невикористані дні щорічних відпусток ні у складі валових доходів при її отриманні, ні у складі валових витрат при її виплаті працівнику, оскільки такі суми не є витратами на оплату праці такого підприємства. Такий роботодавець не здійснює нарахування такого доходу і відповідно не несе витрат на його виплату.

Наведемо умовний числовий приклад, що проілюструє порядок податкового та бухгалтерського обліку сум компенсації за невикористану відпустку в разі перерахування їх на рахунок підприємства, на яке переводиться працівник.

Приклад.

Працівник звільняється з підприємства А за переведенням на підприємство Б 5 жовтня 2011 року. Заробітна плата за 3 відпрацьовані дні жовтня склала 285,71 грн. Сума компенсації за невикористані дні щорічної відпустки (8 календарних днів) склала 560,00 грн. Працівник не має права на податкову соціальну пільгу.

 

№ з/п

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Валові витрати, грн.

дебет

кредит

1

Нараховано заробітну плату за відпрацьовані дні жовтня

92

661

285,71

285,71

2

Нараховано компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки

471

661

560,00

560,00

3

Нараховано ЄСВ

— із суми заробітної плати (285,71 x 37,26 : 100)

92

651

106,46

106,46

— із суми компенсації (560 x 37,26 : 100)

471

651

208,66

208,66

4

Утримано ЄСВ із суми зарплати і компенсації за невикористану відпустку (845,71 x 3,6 : 100)

661

651

30,45

5

Утримано ПДФО ((845,71 - 30,45) x 15 : 100)

661

641/ПДФО

122,29

6

Перераховано ЄСВ

651

311

345,57

7

Перераховано ПДФО

641/ПДФО

311

122,29

8

Виплачено заробітну плату за відпрацьовані дні жовтня

661

301

234,11

9

Перераховано суму компенсації за невикористану відпустку на рахунок підприємства Б

661

311

458,86

 

Бухгалтерський облік операцій із зарахування суми компенсації за невикористану відпустку на рахунок підприємства Б наведемо в таблиці.

 

№ з/п

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Валові доходи

Валові витрати

дебет

кредит

1

На рахунок підприємства Б отримано компенсацію за невикористану відпустку

311

48

458,86

2

Відображено заборгованість перед працівником

48

663

458,86

 

На підприємстві Б працівник має право на відпустку повної тривалості до закінчення шестимісячного строку від початку його роботи. Якщо працівнику буде надано щорічну відпустку тривалістю 24 календарні дні, то 8 з них буде оплачено за рахунок отриманої від підприємства А компенсації, а 16 днів — за рахунок коштів нового роботодавця — підприємства Б.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі