Теми статей
Обрати теми

Надбавка за вислугу років лаборантам медичного університету

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надбавка за вислугу років лаборантам медичного університету

 

Ольга ГАРАЩУК, головний спеціаліст Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти та науки України

 

Чи встановлюється надбавка за вислугу років лаборантам і старшим лаборантам медичного університету?

(м. Київ)

 

Посади лаборанта та старшого лаборанта передбачені як у галузі медицини, так і в галузі освіти.

Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327

, зокрема, передбачено посади лаборантів галузей медицини, фармації, освіти. Назва посади «старший лаборант» є новоутвореною із застосовуванням похідного слова «старший». За цією посадою зберігається така ж галузева та функціональна належність, а також кваліфікаційні вимоги (додаток В «Похідні слова до професій (професійних назв робіт)» цього Класифікатора).

Умови оплати праці лаборантів вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації медичного спрямування визначаються залежно від вимог до цих працівників, які передбачені відповідними посадовими інструкціями, розробленими на основі типових кваліфікаційних характеристик.

Зокрема, кваліфікаційні характеристики професій лаборантів та старших лаборантів медицини передбачені

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров'я», затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29.03.2002 р. № 117. Кваліфікаційними вимогами за посадами лаборантів медицини передбачається наявність неповної вищої або базової вищої освіти (молодший спеціаліст, бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина» відповідної спеціальності.

Тож у випадках, коли посадовими інструкціями лаборантів та старших лаборантів медичного університету передбачено виконання обов’язків відповідно до кваліфікаційних характеристик професій працівників охорони здоров'я, то оплата праці таких працівників провадиться згідно з У

мовами оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затвердженими наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України від 05.10.2005 р. № 308/519. Такі працівники мають право на встановлення надбавки за вислугу років відповідно до Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418). Згідно з п. 1 цього Порядку його дія поширюється на фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я.

Якщо ж кваліфікаційними вимогами до зазначених посад не пред’являється вимога щодо наявності відповідної медичної освіти, то оплата праці має здійснюватися згідно з Умовами оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557. У цьому випадку дія Порядку № 1418 щодо виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою на них не поширюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі