Теми статей
Обрати теми

Право на підвищений розмір доходу для застосування податкової соціальної пільги

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Право на підвищений розмір доходу для застосування податкової соціальної пільги

 

Яка передбачена форма заяви (довідки) підтвердження, що чоловік (дружина) не користується правом на підвищений граничний розмір доходу кратно кількості дітей, що дає право на податкову соціальну пільгу?

 

Відповідно до п. 169.2 ст. 169 розд. IV Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати). При цьому платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги (далі — заява).

Також, якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги, передбаченої п.п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, то згідно із п.п. 169.4.1* п. 169.4 ст. 169 ПКУ граничний розмір доходу одному з батьків визначається як добуток суми, визначеної в абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ПКУ, та відповідної кількості дітей. Проте ПКУ не передбачено встановлення якоїсь єдиної форми для цього.

*

З 06.08.2011 р. набули чинності зміни, внесені до ПКУ Законом України від 07.07.2011 р. № 3609-VІ (див. «ОП», 2011, № 16, с. 26). Після внесення поправок до п.п. 169.4.1 ПКУ граничний дохід кратно кількості дітей визначається і для осіб, які є одинокими матерями (батьками), вдовами або опікунами, піклувальниками (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ), і для осіб, які утримують дітей-інвалідів (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).
— Прим. ред.

Водночас п. 2 постанови КМУ «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги» від 29.12.2010 р. № 1227 визначено, що платник податку подає заяву за встановленою ДПС України формою. При цьому із вступом у дію ПКУ наказ ДПАУ «Щодо затвердження форм заяв і повідомлення з питань отримання (застосування) податкової соціальної пільги, а також порядку інформування платників податку» від 30.09.2003 р. № 461 втрачає чинність, тому застосовувати встановлену цим наказом заяву у 2011 році не є можливим, оскільки її реквізити не відповідають нормам ПКУ.

Однак до встановлення ДПС України нової форми заяви для забезпечення реалізації платниками податку у 2011 році права на податкову соціальну пільгу платником податку може подаватися заява у довільній формі. При цьому за зразок при оформленні такої заяви може братися форма заяви, що була встановлена зазначеним вище наказом № 461. Оскільки користатися підвищеним кратно кількості дітей доходом при реалізації права на податкову соціальну пільгу може тільки один з батьків — платників податку, то у заяві також потрібно зазначити, що чоловік (дружина) такого платника податку при одержанні податкової соціальної пільги за місцем роботи не користується правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей.

Ураховуючи вищевикладене, відомості про те, що чоловік (дружина) такого платника податку при одержанні податкової соціальної пільги за місцем роботи не користується правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей, відображаються у заяві, яка надається платником податку роботодавцю на застосування податкової соціальної пільги.

 

За інформацією Єдиної бази податкових знань,

що розміщена на офіційному сайті ДПСУ

www.sta.gov.ua  

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі