Теми статей
Обрати теми

Робота на посадах медичних та педагогічних працівників: право на надбавку за вислугу років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Робота на посадах медичних та педагогічних працівників: право на надбавку за вислугу років

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

У медичному закладі (поліклініка) особа працює з 1998 року. Стаж роботи у цьому закладі безперервний. При цьому вона обіймала такі посади:

— з березня 1998 року по квітень 2002 року — «сестра медична»;

— з травня 2002 року по грудень 2009 року — «практичний психолог»;

— з січня 2010 року по теперішній час — «сестра медична».

Чи може бути зараховано до стажу, який дає право на виплату надбавки за вислугу років медичному працівнику, всі ці періоди роботи?

(м. Суми)

 

Згідно з Порядком виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженим постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418), надбавка за вислугу років встановлюється медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я залежно від стажу роботи на посадах медичних працівників (медичного стажу).

Перелік періодів роботи, які зараховуються до стажу для встановлення такої надбавки, чітко визначено у п. 4 Порядку № 1418. Зокрема, до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, включається час роботи у будь-яких державних та комунальних установах, закладах, організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, визначених у п. 3 Порядку № 1418, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я.

Згідно п. 3 Порядку № 1418 надбавка за вислугу років виплачується керівникам закладів охорони здоров'я, їх заступникам з числа лікарів, заступникам головного лікаря з медсестринства, керівникам структурних підрозділів з числа лікарів, головним медичним сестрам, лікарям усіх спеціальностей, професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я, керівникам фармацевтичних (аптечних) закладів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів з числа провізорів і фармацевтів, провізорам усіх спеціальностей, фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою усіх спеціальностей та помічникам ентомолога.

На посадах сестер медичних можуть працювати фахівці з неповною вищою медичною освітою, які належать до медичного персоналу.

Щодо періоду роботи на посаді практичного психолога зазначимо наступне. Час роботи на такій посаді належить до педагогічного стажу. Пояснюється це тим, що згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посаду практичного психолога віднесено до посад педагогічного персоналу.

Відповідно до постанови КМУ «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту»» від 31.01.2001 р. № 78 надбавка за вислугу років педагогічним працівникам установлюється залежно від стажу роботи на посадах педагогічних працівників (педагогічного стажу).

При цьому необхідно звернути увагу: взаємне зарахування стажу роботи на посадах медичних працівників та педагогічних працівників Порядком № 1418 та цієї постановою не передбачено.

З огляду на вищевикладене, з урахуванням зазначених у запитанні дописувача обставин, працівнику, який обіймає посаду сестри медичної, надбавка за вислугу років установлюється з урахуванням тільки медичного стажу роботи: з березня 1998 року по квітень 2002 року та з січня 2010 року по теперішній час, тобто у розмірі 10 % до посадового окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі