Теми статей
Обрати теми

Щодо використання персональних даних

Редакція ОП
Лист від 29.02.2012 р. № 10/635-12

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ

Щодо використання персональних даних

Лист від 29.02.2012 р. № 10/635-12

(витяг)

 

<…>

Використання персональних даних передбачає будь-які дії володільця бази щодо обробки цих даних, дії щодо їх захисту, а також дії щодо надання часткового чи повного права обробки персональних даних іншим суб'єктам відносин, пов'язаних із персональними даними, які здійснюються за згодою суб'єкта персональних даних або відповідно до закону (частина перша статті 10 Закону України «Про захист персональних даних»).

Відзначаємо, що підставами виникнення права на використання персональних даних згідно з вимогами статті 11 цього Закону, крім згоди суб'єкта персональних даних на обробку його персональних даних, є дозвіл на обробку персональних даних, наданий володільцю бази персональних даних відповідно до закону виключно для здійснення його повноважень.

Якщо обробка персональних даних є необхідною для захисту життєво важливих інтересів суб'єкта персональних даних, обробляти персональні дані без його згоди можна до моменту, коли отримання згоди стане можливим (частина сьома статті 6 Закону України «Про захист персональних даних»).

Згода суб'єкта персональних даних на обробку його персональних даних повторно не надається, якщо володілець продовжує обробляти персональні дані суб'єкта, відповідно до правовідносин на основі вільного волевиявлення фізичної особи, що виникли до набуття чинності Законом України «Про захист персональних даних» .

Одночасно суб'єкти відносин, пов'язані з персональними даними, зобов'язані дотримуватись вимог, установлених законодавством про захист персональних даних, зокрема щодо реєстрації баз персональних даних, використання, розповсюдження, знищення персональних даних, порядку доступу до персональних даних третіх осіб тощо.

 

Голова Служби

А. Мервинський

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Отримання згоди на обробку персональних даних працівника

 

Як відомо, з набуттям чинності Законом України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI (далі — Закон № 2297), а саме з 01.01.2011 р., персональні дані щодо працівника, наявні на підприємстві, в організації, установі, стали захищеною інформацією, що не розповсюджується без згоди на це самого працівника.

Форму згоди на збір та обробку персональних даних працівника наведено в «ОП», 2012, № 5, с. 27.

Звертаємо увагу, що згоду на обробку персональних даних необхідно отримати лише від тих працівників, яких було прийнято на роботу починаючи з 1 січня 2011 року, тобто з дати набуття чинності Законом № 2297.

Як зазначено фахівцями Державної служби України з питань захисту персональних даних, у листі, що коментується, письмову згоду на обробку персональних даних від працівників, яких прийнято на роботу до 1 січня 2011 року, отримувати не потрібно.

Водночас роботодавець щодо всіх працівників має сформувати базу персональних даних і зареєструвати її відповідно до Закону № 2297.

Нагадаємо, що відповідальність за порушення законодавства про захист персональних даних, у тому числі й за нереєстрацію бази персональних даних роботодавцем, буде запроваджено з 1 липня 2012 року. Зокрема, за ухилення від державної реєстрації бази персональних даних посадові особи, громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності притягуватимуться до відповідальності у вигляді накладення штрафу на посадових осіб, фізичних осіб — підприємців у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 грн.).

 

Тетяна РУДА, головний редактор

(e-mail: t.rudaya@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі