Теми статей
Обрати теми

Підстава для виплати допомоги на оздоровлення голові сільської ради

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Підстава для виплати допомоги на оздоровлення голові сільської ради

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці, начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства соціальної політики України

 

З 2006 року жінка була обрана головою сільської ради, є нею й тепер. З 2003 по 2006 роки працювала в сільській раді землевпорядником.

1. Чи може бути зараховано роботу землевпорядником до стажу служби в органах місцевого самоврядування?

2. Чи можна згідно з постановою КМУ від 09.03.2006 р. № 268 виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення голові сільської ради без відповідного рішення сільської ради?

(смт Утківка, Харківська обл.)

 

1. Відповідно до ст. 22 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) до стажу служби в органах місцевого самоврядування включається період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах та в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби. Стаж державної служби, у свою чергу, обчислюється згідно з Порядком обчислення стажу державної служби, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.94 р. № 283.

Відповідно до зазначеного Порядку до стажу державної служби зараховується період роботи на посадах керівних працівників та спеціалістів виконавчих комітетів місцевих рад, їх управлінь, самостійних відділів, інших структурних підрозділів.

Згідно із Законом2493 посадовими особами місцевого самоврядування є особи, які працюють в органах місцевого самоврядування, мають відповідні посадові повноваження у здійсненні організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій та отримують заробітну плату за рахунок місцевого бюджету (ст. 2 Закону № 2493).

Керівні працівники та спеціалісти місцевих рад із прийняттям Закону № 2493 набули статусу посадових осіб місцевого самоврядування. Віднесення посад спеціалістів сільських (селищних) рад до відповідних категорій посад в органах місцевого самоврядування здійснюється на підставі ст. 14 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР.

Таким чином, період роботи землевпорядником сільської ради може бути зараховано до стажу служби в органах місцевого самоврядування за умови, що обіймана посада належала до посад спеціалістів органів місцевого самоврядування. Отже, якщо з 2003 по 2006 роки особа перебувала на посаді спеціаліста-землевпорядника сільської ради, такий період зараховується до стажу служби в органах місцевого самоврядування.

У зв'язку з цим слід нагадати, що Типові штати апарату сільських, селищних рад та їх виконавчих комітетів визначено в додатку 5 до постанови КМУ «Про фінансове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування» від 03.12.97 р. № 1349. Цими Типовими штатами передбачено посаду спеціаліста-землевпорядника.

2. Що стосується матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, то така допомога для посадової особи органу місцевого самоврядування є обов'язковою.

При цьому її надання в розмірі посадового окладу передбачено ч. 5 ст. 21 Закону № 2493. Такий розмір допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки посадовій особі місцевого самоврядування є мінімальним розміром цієї допомоги.

За наявності коштів допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки може бути виплачено в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника відповідно до п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Частиною 2 п. 6 цієї постанови передбачено таке: «Преміювання сільських голів … установлення їм надбавок, надання матеріальної допомоги здійснюється в порядку та розмірах, установлених цією постановою, у межах затверджених витрат на оплату праці. Рішення про зазначені виплати приймається відповідною радою». Отже, цією нормою передбачено обов'язкове рішення сесії про надання матеріальної допомоги на оздоровлення голові сільської ради.

Таким чином, для виплати матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки сільському голові в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати, необхідне рішення, прийняте на пленарному засіданні відповідної сільської ради.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі