Теми статей
Обрати теми

Базовий місяць для індексації академічних стипендій

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Базовий місяць для індексації академічних стипендій

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

Чи впливає призначення стипендії, у тому числі підвищеної за відмінне навчання, за результатами семестрового контролю на визначення базового місяця для студентів? Який місяць вважається базовим для проведення індексації академічних стипендій студентам (першокурскникам, бакалаврам та спеціалістам (магістрам))?

(м. Харків)

 

Відповідно до п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 , індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема стипендії.

Згідно з п. 5 Порядку базовим місяцем при обчисленні індексу споживчих цін для індексації є місяць підвищення грошових доходів, зокрема стипендії. Індексація грошових доходів, отриманих громадянами за цей місяць, не проводиться. З наступного за базовим місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації.

Тобто базовим місяцем для проведення індексації стипендії є місяць підвищення її розміру відповідно до законодавства.

Оскільки розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії було підвищено у вересні 2008 року, цей місяць вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації, у тому числі для студентів I — V курсів (першокурсників, бакалаврів та спеціалістів (магістрів)).

Місяць призначення стипендії, у тому числі підвищеної за відмінне навчання, за результатами семестрового контролю не вважається базовим при обчисленні індексу для проведення індексації стипендії.

Приклад. Студенту 2 курсу вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації за результатами зимової сесії 2011/2012 навчального року (III семестрового контролю) на IV семестр (січень — травень 2012 року) встановлено стипендію у розмірі 590 грн., яка складається з мінімальної академічної стипендії — 530 грн. та надбавки за відмінне навчання — 60 грн.

У III семестрі навчання (вересень — грудень 2011 року) студент стипендії не отримував.

Як індексується стипендія такого студента у 2012 році?

Базовим місяцем для розрахунку суми індексації для студента-відмінника буде місяць останнього підвищення мінімальної академічної стипендії, тобто вересень 2008 року. У січні — квітні 2012 року величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації мінімальної академічної стипендії складає 36,7 %.

Оскільки загальна сума стипендії (590 грн.) не перевищує законодавчо встановлений розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи (у січні — березні 2012 року — 1073 грн., у квітні — 1094 грн.), вона підлягає індексації у повному розмірі.

Сума індексації стипендії студента-відмінника (щомісячна) за період січень — квітень 2012 року складає 216,53 грн. (590 х 36,7 : 100).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі