Теми статей
Обрати теми

Базовий місяць для індексації соціальних стипендій студентам-сиротам

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Базовий місяць для індексації соціальних стипендій студентам-сиротам

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

Який місяць вважається базовим для проведення індексації соціальної стипендії студентам-сиротам?

(м. Харків)

 

Базовим місяцем для проведення індексації стипендії є місяць підвищення її розміру відповідно до законодавства.

Розмір соціальної стипендії, яка виплачується студентам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам, які за період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, підвищився у січні 2009 року. При цьому сума збільшення стипендії була меншою ніж сума індексації за цей місяць. Відповідно таке зростання не може бути підставою для визначення січня 2009 року базовим місяцем. Індексація стипендії у такому випадку продовжується на загальних підставах згідно з чинним законодавством.

Тобто останнім базовим місяцем при проведенні індексації такої стипендії слід вважати січень 2008 року — місяць попереднього підвищення такого виду стипендії.

Приклад. Студент вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації з числа дітей-сиріт отримує соціальну стипендію у розмірі 1160 грн. на місяць.

Як розрахувати індексацію такої стипендії за квітень 2012 року?

Базовим місяцем для розрахунку індексації соціальної стипендії для студента-сироти є січень 2008 року.

У квітні 2012 року величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації соціальної стипендії студента-сироти складає 54,2 % (базовий місяць — січень 2008 року).

Індексація стипендії здійснюється в межах прожиткового мінімуму для працездатної особи, який у квітні 2012 року складає 1094 грн. Сума, що перевищує прожитковий мінімум, не індексується.

Оскільки сума стипендії (1160 грн.) перевищує законодавчо встановлений розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи (у квітні 2012 року — 1094 грн.), індексації підлягає тільки сума стипендії в межах такого прожиткового мінімуму.

Отже, сума індексації соціальної стипендії студенту-сироті за квітень 2012 року складає 592,95 грн. (1094 х х 54,2 : 100).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі