Теми статей
Обрати теми

Призначення стипендії з благодійного фонду: як індексувати дохід студента

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Призначення стипендії з благодійного фонду: як індексувати дохід студента

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

З метою заохочення найбільш обдарованих студентів у вересні 2011 року деяким студентам 3-го курсу вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації призначено стипендію Міжнародного благодійного фонду Ернеста Гуляка в розмірі 350 грн. на весь навчальний 2011/2012 рік. Виплачується така «благодійна» стипендія додатково до отримуваної студентами ординарної (звичайної) академічної стипендії.

Чи є об'єктом індексації така стипендія та чи впливає її призначення на визначення базового місяця для студентів?

(м. Харків)

 

Статтею 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII встановлено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані ними на території України, які не мають разового характеру. Зокрема, до таких доходів належать стипендії. Отже, стипендії є об'єктом індексації. У нашому випадку йдеться про стипендії академічні, іменні, що виплачуються з коштів, передбачених у загальному фонді коштів вищих навчальних закладів на стипендіальне забезпечення, тобто з коштів загального фонду державного бюджету.

Студенти, які є стипендіатами приватних осіб та фондів, у тому числі благодійних фондів, отримують таку стипендію не з державного бюджету, тож і стипендії не є державними. Розглядати таку стипендію як постійну виплату немає підстав, оскільки її надання є одноразовою благодійною допомогою для студента.

На відміну від академічних стипендій, порядок призначення стипендій із благодійних фондів законодавчо не врегульовано. Надання таких стипендій є заохоченням за участь студента в наукових проектах, конкурсах з різних номінацій.

«Благодійна» стипендія призначається та виплачується стипендіату додатково до інших стипендій чи грантів, що надаються згідно з чинним законодавством.

З урахуванням викладеного вище стипендії з благодійних фондів не є об'єктом індексації, а тому не входять до загальної суми індексованого доходу студента. Отже, і призначення таких стипендій не впливає на визначення базового місяця для студента.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі