Теми статей
Обрати теми

Укладення договору підряду під час щорічної відпустки працівника

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Укладення договору підряду під час щорічної відпустки працівника

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівник підприємства протягом двох років не використав належну йому щорічну відпустку у зв’язку з тим, що його ніким було замінити.

Чи має підприємство право оформити йому щорічну відпустку й на цей час укласти з таким працівником договір підряду, не порушуючи при цьому законодавства?

(м. Харків)

 

Право на відпочинок працівників гарантовано ст. 45 Конституції України. Конкретні види та умови відпочинку передбачено Кодексом законів про працю України (далі — КЗпП) та Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Зокрема, відповідно до ч. 5 ст. 80 КЗпП та ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці. Ненадання щорічних відпусток у терміни, визначені Законом про відпустки та КЗпП, є грубим порушенням законодавства про працю, за що роботодавця може бути притягнуто до відповідальності згідно із законодавством.

Відповідно до ст. 837 Цивільного кодексу України за трудовою угодою (договором підряду) підрядник зобов'язується виконати на свій ризик певну роботу за завданням замовника з його або своїх матеріалів, а замовник зобов'язується прийняти й оплатити виконану роботу. Оплата виконаних робіт (послуг) здійснюється, як правило, після оформлення акта приймання-здачі робіт (послуг).

При укладанні трудової угоди (договору підряду) громадянин не подає заяву про прийняття його на роботу, роботодавець не видає наказ про зарахування його на певну посаду і не вносить запис до трудової книжки.

Отже, якщо працівник відпрацював без відпусток понад 2 роки, з метою дотримання трудового законодавства йому можна надати щорічну відпустку і на час її тривалості одночасно укласти з ним договір підряду на виконання аналогічної роботи.

Таке роз’яснення надано й у листі Мінпраці «Щодо укладання договору підряду зі своїм робітником, який знаходиться у відпустці» від 06.08.2004 р. № 18-429.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі