Теми статей
Обрати теми

Табелювання працівників, направлених на збори з цивільної оборони

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Табелювання працівників, направлених на збори з цивільної оборони

 

Ганна МЕРЕЖКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Начальник відділу установи направляється на 5-денні навчальні збори з цивільної оборони. У наказі установи зазначено: «Відрядити на збори з цивільної оборони начальника штабу цивільної оборони — начальника відділу».

Яким умовним кодом позначаються такі дні зборів у табелі обліку використання робочого часу?

(м. Харків)

 

Для обліку використання робочого часу працівників установ застосовується табель обліку робочого часу — поіменний список усіх працівників відділу, служби чи іншого структурного підрозділу підприємства з відмітками навпроти кожного прізвища про використання працівником робочого часу протягом облікового періоду. У табель вносяться відомості про відпрацьований час, надурочні години, запізнення та неявки на роботу тощо.

Наказом Державного комітету статистики України «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489 затверджено єдину Типову форму № П-5 «Табель обліку використання робочого часу». Цей документ застосовується для обліку використання робочого часу всіх категорій працівників, для контролю додержання працівниками встановленого режиму робочого часу, отримання даних про відпрацьований час, розрахунку заробітної плати, а також складання статистичної звітності з праці. Форма табеля обліку використання робочого часу носить рекомендаційний характер (про це йдеться в п. 2 примітки до неї) і містить мінімальну кількість граф. Тому за необхідності вона може бути доповнена потрібними для підприємства графами й показниками.

Табель обліку використання робочого часу заповнюється особою, відповідальною за його ведення, протягом усього місяця. Зміни до нього вносяться на підставі документів за особовим складом (наприклад, наказів на відпустку, відрядження, прийняття, переведення, звільнення, листків непрацездатності тощо). У табелі фіксуються години, відпрацьовані наднормово, у нічний час, у святкові дні. Для виділення видів затрат робочого часу слід застосовувати умовні позначення (буквені та цифрові коди), що знаходяться на першому аркуші Типової форми № П-5. Детальніше про відображення режиму роботи та причин відсутності працівника на робочому місці див. у статті «Табель обліку робочого часу» // «ОП», 2009, № 24, с. 18.

У такому випадку на підставі наказу (розпорядження) про направлення працівника на збори з цивільної оборони в табелі обліку використання робочого часу можна зробити відмітку «Інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов'язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул і т. ін.)», буквений код — ІН , цифровий код — 22.

Зазначимо, що такою відміткою можна також позначити час (дні/години) направлення працівника на курси підвищення кваліфікації або короткотермінові семінари, зокрема тренінги. На це вказує Мінпраці у листі від 22.06.2010 р. № 6551/0/14-10/13.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі