Теми статей
Обрати теми

Нарахування надбавки за почесне звання «Заслужений працівник освіти України»

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Нарахування надбавки за почесне звання «Заслужений працівник освіти України»

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Методист позашкільного навчального закладу має почесне звання «Заслужений працівник освіти України». Крім своєї основної роботи, він у цьому самому навчальному закладі здійснює викладацьку діяльність у гуртку. Як має йому нараховуватися надбавка за таке почесне звання: виходячи тільки з посадового окладу методиста або й з урахуванням оплати праці за години педагогічного навантаження?

(м. Харків)

 

На сьогодні оплата праці педагогічних та науково-педагогічних працівників здійснюється на підставі постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Згідно із зазначеними нормативно-правовими актами за почесні звання «Заслужений» працівник України, СРСР, союзних республік СРСР встановлюється надбавка в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Така надбавка встановлюється працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним почесним званням. Відповідність почесного звання профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником навчального закладу.

Відповідно до Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29.06.2001 р. № 476/2001 (далі — Положення № 476), в галузі освіти передбачені 3 почесних звання: «Народний вчитель України», «Заслужений вчитель України» та «Заслужений працівник освіти України».

Звертаємо увагу на те, що відповідно до Положення № 476 почесні звання присвоюються за особисті заслуги перед державою громадянам, які працюють у відповідній галузі та мають високі трудові досягнення і професійну майстерність. Зокрема, почесне звання «Заслужений працівник освіти України» присвоюється організаторам освіти, працівникам органів управління освітою і навчальних закладів, педагогічним (у тому числі й методистам, вчителям, керівникам гуртків), науково-педагогічним працівникам навчальних закладів за значні досягнення в розвитку освіти, успіхи у професійній діяльності, підготовку висококваліфікованих кадрів. Отже, почесні звання присвоюються не за конкретно виконану роботу, а в цілому за діяльність особи.

Крім того, слід зауважити: зазначеними нормативно-правовими актами не передбачено, що встановлення надбавки за почесне звання має здійснюватись лише за так званим основним напрямком діяльності особи.

Тепер щодо ситуації, наведеної у запитанні. Відповідно до п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, особа, яка обіймає посаду методиста позашкільного навчального закладу та отримує за це повний посадовий оклад (ставку), може вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому самому закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік).

Отже, у випадку, який розглядається, якщо за основною посадою такий методист позашкільного навчального закладу отримує надбавку за почесне звання «Заслужений працівник освіти України», то за здійснення ним викладацької діяльності як керівник гуртка в цьому самому навчальному закладі (480 годин на рік) він також має право отримувати таку надбавку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі