Теми статей
Обрати теми

Допомога на оздоровлення та при виході на пенсію бухгалтеру і медсестрі дошкільного навчального закладу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Допомога на оздоровлення та при виході на пенсію бухгалтеру і медсестрі дошкільного навчального закладу

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи мають право на виплату матеріальної допомоги на оздоровлення бухгалтер та старша медична сестра дошкільного навчального закладу?

Чи мають такі категорії працівників право на виплату допомоги при виході на пенсію?

(с. Чечельник, Вінницька обл.)

 

Питання надання матеріальної допомоги працівникам навчальних закладів регулюються низкою нормативно-правових актів, серед яких Закон України «Про освіту» у редакції від 23.03.96 р. № 100/96-ВР, наказ Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі наказ № 557), Галузева угода між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки (далі — Галузева угода), колективні договори.

Частиною першою ст. 57 Закону України «Про освіту» гарантовано виплату допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки лише педагогічним і науково-педагогічним працівникам.

Але п.п. 5 п. 4 наказу № 557 керівникам навчальних закладів надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і витрат, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік. При цьому слід зазначити, що коло посад працівників, яким може надаватися така матеріальна допомога, не обмежено.

Крім того, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України в п.п. 8.3.2 Галузевої угоди рекомендують керівникам закладів та установ освіти і науки забезпечити надання всім категоріям працівників матеріальної допомоги, у тому числі на оздоровлення, у сумі до одного посадового окладу на рік (матеріальна допомога на поховання зазначеним вище розміром не обмежується), в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298.

Пунктом 1.4 Галузевої угоди встановлено, що положення Галузевої угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів та установ освіти, які перебувають у сфері дії сторін Галузевої угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

У п. 1.5 Галузевої угоди зазначено, що гарантії, передбачені цією Угодою, є мінімальними. Соціально-економічні пільги та компенсації, які передбачені колективними договорами, не можуть бути нижчі від рівнів, установлених законодавством, Генеральною та цією Галузевою угодами. Колективними договорами для працівників згідно з чинним законодавством можуть установлюватись додаткові порівняно з цією Угодою трудові та соціальні гарантії за рахунок власних коштів закладів освіти і науки.

Тому матеріальна допомога на оздоровлення має надаватися працівникам дошкільних навчальних закладів, у тому числі бухгалтерові та старшій медичній сестрі, в розмірі до одного посадового окладу, якщо більший її розмір не обумовлено положеннями колективного договору навчального закладу.

Щодо виплати допомоги при виході на пенсію зазначимо таке. Статтею 44 Кодексу законів про працю України (КЗпП) установлено, що вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку виплачується працівникові при припиненні трудового договору з підстав, зазначених у п. 6 ст. 36 КЗпП (відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв'язку із зміною істотних умов праці) та пп. 1, 2 і 6 ст. 40 КЗпП. Унаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору (ст. 38 і 39) вихідна допомога виплачується у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

У пп. 1, 2 і 6 ст. 40 КЗпП йдеться про розірвання власником або уповноваженим ним органом трудового договору з працівником, укладеного на невизначений строк, а також строкового трудового договору до закінчення строку його чинності у випадках:

— змін в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників (п. 1);

— виявленої невідповідності працівника обійманій посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, які перешкоджають продовженню роботи, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов'язків вимагає доступу до державної таємниці (п. 2);

— поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу (п. 6).

Разом з тим п.п. 8.3.5 Галузевої угоди передбачено надання працівникам при виході на пенсію допомоги в розмірі посадового окладу за рахунок власних коштів установи на умовах колективних договорів.

Слід зазначити, що згідно з п. 1.2 Угоди вона є нормативним актом соціального партнерства, на підставі якого здійснюється регулювання трудових відносин галузі та соціально-економічних питань стосовно інтересів працівників, осіб, які навчаються, та власників (уповноважених ними органів).

Як уже зазначалося, положення Галузевої угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, науки та осіб, які навчаються та перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня (п. 1.4 Галузевої угоди).

Тому допомога при виході на пенсію може виплачуватися працівникам, у тому числі бухгалтерові та старшій медсестрі дошкільного навчального закладу, відповідно до колективного договору, укладеного в навчальному закладі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі