Теми статей
Обрати теми

Щодо оформлення відпустки для догляду за дитиною

Редакція ОП
Лист від 06.03.2012 р. № 70/13/116-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо оформлення відпустки для догляду за дитиною

Лист від 06.03.2012 р. № 70/13/116-12

(витяг)

 

<…>

Відповідно до ст. 38 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Враховуючи зазначене, працівниця, яка знаходиться у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами за другою дитиною, може оформити відпустку для догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку, у якій перебував батько.

Слід також зазначити, що у випадку коли жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, народила другу дитину, наказ про надання відпустки для догляду за другою дитиною має бути видано з наступного дня після дати виповнення першій дитині трьох років. Чинним законодавством не передбачене оформлення одночасно двох відпусток для догляду за першою та другою дитиною віком до трьох років.

Умови призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на цей час визначаються статтею 14 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», згідно з якою допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається на підставі витягу з наказу (розпорядження) роботодавця про надання особі, яка фактично здійснює догляд за дитиною, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У такому випадку жінка вже перебуває у відпустці для догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку і на підставі витягу з наказу роботодавця про надання їй цієї відпустки отримує допомогу по догляду за дитиною. Підставою для отримання допомоги по догляду за другою дитиною мають бути копія свідоцтва про народження другої дитини, витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання їй відпустки для догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку, копія листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, а також заява жінки про призначення їй такої допомоги, оскільки згідно зі ст. 15 зазначеного Закону допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на кожну дитину незалежно від кількості народжених (усиновлених, взятих під опіку) дітей у сім’ї, по догляду за якими надається допомога. Ця допомога має виплачуватися після закінчення листка тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.

У подальшому після виповнення трирічного віку першій дитині підставою для продовження виплати їй допомоги по догляду за другою дитиною має бути витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання їй відпустки для догляду за другою дитиною до досягнення нею трирічного віку, який видається з наступного дня після виповнення трирічного віку першій дитині.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

Коментар редакції

 

Відпустка для догляду за другою дитиною до трьох років: оформлюємо правильно

 

На сьогодні при зростанні народжуваності по всій країні не рідко трапляються випадки, коли сім’ї вирішують народити другу дитину, при тому що перша ще не досягла трирічного віку. У зв’язку з цим закономірно виникають питання щодо правильності оформлення відпустки для догляду за другою дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Розглянемо таку умовну ситуацію. Працівниця підприємства після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (народилася перша дитина) не стала оформлювати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а вийшла на роботу. У свою чергу, її чоловік оформив цю відпустку. З 16.04.2012 р. по 19.08.2012 р. уключно працівниця пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (щодо другої дитини). 26.06.2012 р. вона народила другу дитину, а першій 30.10.2012 р. виповнюється 3 роки.

Запитання

1. Чи може працівниця оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку щодо першої дитини (при цьому її чоловік вийде на роботу)?

2. Коли працівниця має оформити відпустку для догляду за другою дитиною до досягнення нею трирічного віку?

З листа, що коментується, у якому було розглянуто таку ситуацію, випливає таке:

1. Працівниця, яка перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами щодо другої дитини, має право оформити відпустку для догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку, у якій перебував батько. У такому разі саме вона отримуватиме допомогу по догляду за першою дитиною.

2. Відповідаючи на друге запитання, необхідно зважати на таку особливість оформлення відпустки для догляду за другою дитиною до досягнення першою трьох років. Справа в тому, що відпустка для догляду за другою дитиною до досягнення нею трьох років оформляється з наступного дня після дати виповнення першій дитині трьох років (див. «ОП», 2012, № 5, с. 20). У наведеній ситуації відпустку для догляду за другою дитиною до досягнення нею трирічного віку має бути оформлено з 31.10.2012 р.

Водночас після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (щодо другої дитини) аж до 31.10.2012 р. жінка має право на допомогу по догляду за дитиною як на старшу дитину, так і на молодшу. Адже згідно зі ст. 15 Закону України «Про державну допомогу сім’ям із дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на кожну дитину незалежно від кількості народжених (усиновлених, узятих під опіку) дітей у сім’ї, по догляду за якими надається допомога.

Підставою для отримання допомоги по догляду за другою дитиною до дати виповнення трьох років першій є:

— заява жінки про призначення їй такої допомоги;

— копія свідоцтва про народження другої дитини;

— витяг із наказу (розпорядження) роботодавця про надання їй відпустки для догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— копія листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.

У подальшому після виповнення першій дитині трьох років підставою для продовження виплати жінці допомоги по догляду за другою дитиною до досягнення нею трьох років додатково необхідно буде надати витяг із наказу (розпорядження) роботодавця про надання їй відпустки для догляду за другою дитиною.

 

Тетяна РУДА, головний редактор
(e-mail: t.rudaya@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі