Теми статей
Обрати теми

Відповідальність за виплату зарплати один раз на місяць

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Відповідальність за виплату зарплати один раз на місяць

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Головний бухгалтер підприємства збирається піти у щорічну відпустку, але керівник забороняє йому це зробити, мотивуючи тим, що працівника на цій посаді ніким замінити і на період його відпустки припадає виплата заробітної плати працівникам підприємства. Крім головного бухгалтера, цього нікому зробити. Якщо буде затримана виплата заробітної плати, головного бухгалтера можуть притягнути до відповідальності контролюючі органи.

Чи має право головний бухгалтер за цих обставин у місяці, в якому він іде у відпустку, виплатити аванс і заробітну плату за один раз? Чи передбачена за це відповідальність?

(м. Харків)

 

Власник підприємства (або уповноважена ним особа) як сторона трудового договору зобов’язаний виплачувати працівникам заробітну плату в строки, визначені чинним законодавством (ст. 21 КЗпП).

Відповідно до ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата; розмір заробітної плати за першу половину місяця повинен бути не менше розміру оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Строки виплати та розмір заробітної плати за першу половину місяця встановлюються в колективному договорі або нормативному акті роботодавця, погодженому з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом).

У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Для всіх керівників і працівників підприємств, установ та організацій повинні бути розроблені посадові інструкції відповідно до вимог чинного законодавства України на основі довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників.

Посадові інструкції затверджуються керівником підприємства, відображають повний перелік завдань та обов’язків, повноважень і відповідальності, а в разі потреби містять необхідні пояснення та чіткі визначення термінів.

У посадовій інструкції працівника (чи то головного бухгалтера, чи то бухгалтера, економіста, касира тощо), яка затверджується керівником підприємства і доводиться до його відома під підпис при укладенні трудового договору, повинно бути визначено обов’язки щодо виплати заробітної плати працівникам підприємства.

У розділі «Загальні положення» посадової інструкції головного бухгалтера повинно бути зазначено: «На час відсутності головного бухгалтера (відрядження, відпустка, хвороба тощо) його обов’язки виконує заступник, який користується правами і несе відповідальність згідно з цим положенням, а за відсутності заступника обов’язки головного бухгалтера виконує працівник, призначений наказом керівника підприємства. Виконувач обов’язків користується правами і несе відповідальність відповідно до Положення про головного бухгалтера». Аналогічна процедура має бути вказана в посадових інструкціях інших працівників.

Необхідність розроблення посадових інструкцій зазначена у листі Мінпраці від 03.10.2005 р. № 36-508.

Разом з тим слід мати на увазі, якщо всупереч вищезазначеному головний бухгалтер підприємства не має працівника, який міг би його замінити на період відпустки, через що заробітна плата буде виплачена працівникам один раз на місяць, це ще не звільняє його від адміністративної відповідальності.

Так, згідно зі ст. 265 КЗпП передбачено, що особи, винні у порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Тому за порушення встановлених термінів виплати заробітної плати посадову особу підприємства може бути притягнуто до адміністративної відповідальності (ст. 41 КУпАП) у вигляді накладення штрафу розміром від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі