Теми статей
Обрати теми

Особливості нарахування індексації по-новому

Редакція ОП
Стаття

Особливості нарахування індексації по-новому

 

4 грудня 2012 року на інтернет-порталі «Бухгалтер.com.ua» (http://buhgalter.com.ua) відбулася веб-конференція на тему: «Особливості нарахування індексації по-новому». На запитання відповідала заступник головного редактора газети «Оплата праці» Людмила ТРОХИМЕНКО. До вашої уваги — матеріали конференції.

 

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон № 2811 — Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-ХХ.

Порядок № 100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Порядок № 1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Порядок № 1751 — Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

 

Більшість запитань з редакційної пошти, телефонних дзвінків до редакції надходить щодо «індексаційної» теми.

І це не дивно, адже оновлена редакція «індексаційного» порядку, установивши кардинальні нововведення щодо механізму нарахування індексації, «залишила за кадром» усі нюанси практичного застосування таких новацій. Це, наприклад, розрахунок індексаційних сум при не повністю відпрацьованому місяці у зв’язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю, звільненням, установленням працівнику неповного робочого часу тощо.

Допомогти бухгалтеру розібратися в «головоломках» нового Порядку № 1078, керуючись наявною на сьогодні позицією профільного відомства — Міністерства соціальної політики, було завданням пропонованої веб-конференції.

Перейдемо безпосередньо до розгляду питань, що надійшли.

 

ПЕРЕВЕДЕННЯ НА ІНШУ ПОСАДУ, РЕОРГАНІЗАЦІЯ

Працівник за власним бажанням переходить з однієї посади на іншу з меншим тарифним розрядом, при цьому в нього є фіксована сума індексації на дату переходу. Наприклад, працівник переходить з 8-го тарифного розряду на 3-й тарифний розряд, але за новою посадою у працівників 3-го тарифного розряду немає ні фіксованої суми індексації, ні поточної індексації (базовими місяцями ставали місяці підвищення мінімальної заробітної плати). З формальної точки зору збільшення доходу такого працівника немає, тож фіксована сума індексації начебто має зберігатися. Але при цьому виникають розбіжності в оплаті праці в тієї самої категорії працівників, котрі виконують ту саму роботу: у працівників 3-го тарифного розряду фіксованої суми індексації немає, а в новопереведеного — буде. У працівників виникають запитання: чому в нас різна заробітна плата? Чи правильно це?

Аналогічна ситуація може виникнути і при реорганізації підприємства, коли працівника за його згодою переведуть на посаду з меншим тарифним розрядом (чи окладом).

Поява таких запитань у працівників пояснюється ситуацією, що діяла раніше стосовно аналогічних випадків. Нагадаємо її. До внесення останніх змін до Порядку № 1078 (до 21.06.2012 р.) механізм визначення базового місяця для працівників, переведених на інші посади, на інше підприємство, в іншу місцевість, у результаті реорганізації підприємства, установи, організації, не було врегульовано. Фахівці Мінсоцполітики із цього приводу давали такі консультації: у цих випадках рішення щодо визначення місяця базовим керівництво може прийняти самостійно і своїм наказом регламентувати порядок та підхід до проведення індексації:

— у разі переведення, що супроводжується підвищенням зарплати, вважати місяць переведення базовим за умови, що сума підвищення зарплати перевищить можливу суму індексації; якщо ж підвищення зарплати не відбувається, — індексація продовжується на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078 (див. «ОП», 2011, № 20, с. 7);

— для працівників, які звільняються за переведенням у результаті реорганізації та приймаються на роботу на новостворене підприємство, до установи, організації, за базовий може бути прийнято як місяць прийняття такого працівника на роботу, так і місяць підвищення заробітної плати за відповідною (аналогічною) посадою (див. «ОП», 2011, № 5, с. 19).

З набуттям чинності новими нормами Порядку № 1078 (після 21.06.2012 р.) усі ці питання врегульовано новим п. 102цього Порядку: «Для працівників, яких переведено на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі або організації, а також переведено на роботу на інше підприємство, в установу або організацію або в іншу місцевість, та у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці у разі продовження такими працівниками роботи сума індексації зберігається, якщо сума збільшення заробітної плати менша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць. У разі коли сума збільшення заробітної плати більша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць, такий місяць вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації».

Як бачимо, у новій нормі всі ці моменти для «переведених» і «прийнятих у результаті реорганізації» працівників чітко прописано. А тому в таких випадках тепер немає потреби прив’язуватися до аналогічної посади або категорії працівників. Для кожного працівника — «свої» величина приросту індексу споживчих цін, умови оплати, базовий місяць.

Тому і в описаному вами прикладі в місяці переведення працівника з посади за 8-м тарифним розрядом на посаду за 3-м тарифним розрядом необхідно провести порівняльні розрахунки, по-перше, за умови повністю відпрацьованого місяця на новій посаді, а по-друге, урахувати на новій посаді всі постійні складові зарплати такого працівника. І в разі коли за новою посадою сума збільшення зарплати менше можливої суми індексації в цьому місяці, то ми зобов’язані зберегти суму індексації такому працівнику. У нього — «своя» ситуація.

Тут можлива і зворотна картина: переведений або прийнятий у результаті реорганізації працівник за своїми умовами оплати праці в місяці переведення не отримуватиме індексацію (якщо сума збільшення зарплати за новою посадою більше можливої суми індексації в цьому місяці), а працівники аналогічних посад — будуть отримувати.

Таким чином, новим п. 102 Порядку № 1078 це все узаконено.

 

РОЗРАХУНОК ФІКСОВАНОЇ СУМИ ІНДЕКСАЦІЇ В МІСЯЦІ ВІДРЯДЖЕННЯ ПРАЦІВНИКА

Відповідно до ст. 121 КЗпП період перебування працівника у службовому відрядженні оплачується за середнім заробітком, розрахованим згідно з Порядком № 100, або як за звичайний робочий день, якщо денна зарплата місяця відрядження буде більша від розрахованої середньоденної заробітної плати.

Як нарахувати фіксовану суму індексації в місяці перебування працівника у відрядженні? Чи вважаються фактично відпрацьованими дні перебування працівника у відрядженні, якщо їх оплачено за середньоденним заробітком? У Порядку № 1078 та наявних роз’ясненнях Мінсоцполітики відповіді на це запитання немає.

 

У консультації фахівця Мінсоцполітики, опублікованій у газеті «Праця і зарплата», 2012, № 36, с. 7, зокрема, роз’яснюється: «Якщо працівник перебував у відрядженні і ці дні оплачено як робочі дні, то в такому разі фіксована сума індексації виплачується в повному розмірі».

Отже, якщо дні відрядження оплачено за середньоденним заробітком (до розрахунку якого включаються нараховані суми індексації, у тому числі й фіксовані), то потрібно діяти так, як і в ситуації не повністю відпрацьованого місяця у зв’язку з відпусткою або тимчасовою непрацездатністю: пропорційно відпрацьованому часу, тобто з метою нарахування індексаційних сум (у тому числі й фіксованих) такі дні (години) відрядження необхідно виключити із загальної кількості робочих днів (годин) місяця.

Аналогічні висновки містить лист Мінсоцполітики від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12 // «ОП», 2012, № 21, с. 3: «Оскільки сума індексації та фіксована її величина враховуються при розрахунку середньої заробітної плати, що обчислюється для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати за час відпустки, то в разі відпрацювання працівником неповного робочого часу (мається на увазі перебування на лікарняному або у відпустці) сума індексації та фіксована її величина повинні виплачуватися пропорційно відпрацьованому робочому часу».

 

НЕПОВНИЙ РОБОЧИЙ ЧАС

Працівник працює на умовах неповного робочого тижня три дні на тиждень. Як розрахувати такому працівнику фіксовану суму індексації? Цю ситуацію Порядком № 1078 не визначено.

Чи буде правильно в такому разі застосувати підхід пропорційності виплати фіксованої суми індексації відпрацьованому робочому часу: за відпрацьовані дні за графіком роботи цього працівника до загальної кількості робочих днів місяця відповідно до графіка роботи установи (аналогічно розрахункам при не повністю відпрацьованому місяці згідно з роз’ясненням Мінсоцполітики в листі від 06.08.2012 р. № 169/10/ 137-12)? Чи маємо ми рацію в цій ситуації?

Так, дійсно, Порядком № 1078 не врегульовано питання нарахування індексації в не повністю відпрацьованому місяці: у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відпусткою, звільненням, установленням неповного робочого часу тощо.

Мінсоцполітики в листі від 12.10.2012 р. № 385/10/ 136-12 // «ОП», 2012, № 21, с. 3, підтверджує, що Порядком № 1078 не передбачено механізму визначення суми індексації та фіксованої її величини в разі, якщо працівник працював неповний робочий час, але чомусь ототожнює поняття неповного робочого часу з відпусткою та хворобою працівника. Саме в цьому листі профільне відомство рекомендує: «У разі відпрацювання працівником неповного робочого часу, сума індексації та фіксована її величина повинні виплачуватися пропорційно відпрацьованому робочому часу». У листі Мінсоцполітики від 27.08.2012 р. № 261/10/136-12 // «ОП», 2012, № 19, с. 8, містяться аналогічні роз’яснення: «Якщо працівник відпрацював неповний робочий місяць, сума індексації та відповідно фіксована сума індексації визначається з розрахунку за повний відпрацьований місяць, а виплачується пропорційно відпрацьованим дням».

Підтвердженням такої позиції є консультація фахівця Мінсоцполітики «Установлення неповного робочого часу: як розрахувати фіксовану суму індексації» // «ОП», 2012, № 16, с. 15. Зміст консультації такий самий: порівняльні розрахунки провадимо виходячи з умови повного робочого часу, а розмір фіксованої суми індексації визначаємо з урахуванням навантаження працівника.

У цьому контексті звернемо увагу на такі нюанси. Неповний робочий час може бути встановлено працівнику шляхом:

— неповного робочого дня (зменшення тривалості щоденної роботи, наприклад, по 4 год. щодня);

— неповного робочого тижня (зменшення кількості днів роботи протягом тижня, наприклад, 3 дні на тиждень по 8 год.);

— поєднання неповного робочого тижня і неповного робочого дня (одночасного зменшення кількості годин роботи протягом дня та кількості робочих днів протягом тижня, наприклад, 2 дні на тиждень по 5 год.).

У наказі про встановлення неповного робочого часу* конкретний спосіб установлення неповного робочого часу має бути чітко прописано: зазначено кількість робочих годин і кількість днів робочого тижня для такого працівника. Оплата праці здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

* Докладно про особливості такого виду робочого часу див. у статті «Неповний робочий час» // «ОП», 2010, № 7, с. 12. — Прим. ред.

Таким чином, з урахуванням наявних роз’яснень Мінсоцполітики, нараховувати фіксовану суму індексації працівнику, якому встановлено неповний робочий час, ми будемо також пропорційно відпрацьованому часу: або за кількістю відпрацьованих робочих днів, або за кількістю відпрацьованих робочих годин. Тому в ситуації, коли працівнику встановлено неповний робочий тиждень, ваш підхід буде правильним: розраховану фіксовану суму індексації (визначену виходячи з повної ставки та повного місяця роботи) помножуємо на кількість фактично відпрацьованих працівником днів та ділимо на норму робочих днів за графіком роботи установи. В інших випадках установлення неповного робочого часу можна використовувати кількість відпрацьованих годин або частину ставки, яку відпрацьовано. Головне тут — дотримання принципу «пропорційності відпрацьованому робочому часу».

Звернемо вашу увагу, що лист Мінсоцполітики від 06.08.2012 р. № 169/10/137-12, на який ви посилаєтеся, відкликано листом цього самого відомства від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12 // «ОП», 2012, № 21, с. 3.

 

ВИПЛАТА КВАРТАЛЬНОЇ ПРЕМІЇ

У нашій бюджетній установі право на індексацію мали 5 працівників. За підсумками I кварталу 2012 року їм у березні було виплачено премію, але чи буде ця виплата регулярною, ми не знали і продовжували нараховувати індексацію. Але у червні було нараховано премію за II квартал 2012 року, і з червня ми припинили нарахування індексації. Чи правомірні наші дії?

Для конкретної відповіді недостатньо наявної інформації: яким був базовий місяць у таких працівників до останніх «індексаційних» змін, коли було останнє підвищення постійних складових їхньої заробітної плати, чи перевищила сума такого підвищення можливу індексацію тощо. Тому нагадаю загальні норми, які діяли «до» та які діють «після» прийняття останніх новацій.

До 21.06.2012 р. базовим був місяць підвищення постійних складових грошового доходу (заробітної плати, грошового забезпечення військовослужбовців) лише за умови, коли сума такого підвищення перевищувала можливу суму індексації в такому місяці. Коли сума підвищення була меншою, ніж сума можливої індексації, то визначений попередній базовий місяць не змінювався, й індексація продовжувалася на індекси, визначені згідно з Порядком № 1078.

З 21.06.2012 р. у зв’язку з набуттям чинності останніми змінами до Порядку № 1078 базовим місяцем є місяць підвищення грошового доходу працівника незалежно від суми підвищення. Але проведення індексації в такому місяці здійснюється за прикладом, викладеним у новій редакції додатка 4 до Порядку № 1078. Так, зокрема, за новими нормами при першому підвищенні доходу працівника у разі, коли сума підвищення доходу менше суми індексації, яку має бути нараховано за відповідний місяць, здійснюється підвищення грошового доходу і додається сума індексації, визначена з урахуванням підвищення доходу. Розрахована сума індексації фіксується та нараховується в такому розмірі до наступного збільшення грошового доходу, при якому таке збільшення перевищить зазначену зафіксовану величину.

При проведенні порівняльних розрахунків ураховуються усі складові заробітної плати, що мають постійний характер: виплати за посадовим окладом (тарифною ставкою), надбавки, доплати, премії. Щодо премій, виплати яких не мають систематичного характеру (здійснюються нерегулярно або їх розмір змінюється), то, на думку Мінсоцполітики, такі премії можна не враховувати при проведенні порівняльних розрахунків з метою визначення базового місяця, а також при розрахунку фіксованої суми індексації (див. лист Мінсоцполітики від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12 // «ОП», 2012, № 21, с. 3).

Отже, якщо припустити, що у ваших працівників, які мали право на індексацію, не було підвищення інших постійних складових заробітної плати, то місяці збільшення доходу тільки за рахунок виплати квартальної премії не будуть базовими, оскільки такий вид премії не має постійного характеру виплати.

 

ЩОМІСЯЧНА ДОДАТКОВА ГРОШОВА ВИНАГОРОДА І БАЗОВИЙ МІСЯЦЬ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ

Відповідно до змін, унесених постановою КМУ від 08.10.2012 р. № 956 до постанови КМУ від 22.09.2010 р. № 889, запроваджено щомісячну грошову винагороду в розмірі не більше місячного грошового забезпечення окремим категоріям військовослужбовців за родами Збройних Сил (льотний склад, ВМС), а також за територіальною ознакою (військові частини на території АР Крим).

Чи впливатиме ця винагорода на встановлення нового базового місяця? Оскільки її розмір однозначно більше місячної суми індексації в місяці запровадження, чи означає це припинення попередньої індексації та початок нового відліку від нового базового місяця?

Згідно з п. 2 Порядку № 1078 об’єктами індексації є виплати, що передбачені законодавством та мають постійний характер. Для військовослужбовця це: оклад за військовим званням, посадовий оклад, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, премії тощо), на які військовослужбовець має право за обійманою ним штатною посадою, тобто всі виплати, що нараховуються щомісяця (на постійній основі).

Постановою КМУ від 08.10.2012 р. № 956 (набрала чинності 24.10.2012 р.) внесено зміни до постанови КМУ «Питання грошового забезпечення окремих категорій військовослужбовців Збройних Сил, Державної прикордонної служби, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ та осіб начальницького складу органів та підрозділів цивільної оборони Міністерства надзвичайних ситуацій» від 22.09.2010 р. № 889.

Змінами передбачено встановити щомісячну додаткову грошову винагороду в розмірі, що не перевищує місячного грошового забезпечення:

— військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), які обіймають посади у Військово-Морських Силах Збройних Сил та Морській охороні Державної прикордонної служби, посади у військових частинах, підрозділах, закладах, установах та організаціях Збройних Сил (за переліком згідно з додатком), посади наземних авіаційних фахівців, які забезпечують безпечність польотів літаків та вертольотів, у військових частинах і підрозділах Повітряних Сил і Сухопутних військ Збройних Сил, посади у військових частинах та підрозділах високомобільних десантних військ і спеціального призначення Збройних Сил, та військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби) льотного складу Збройних Сил, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ та Державної прикордонної служби;

— особам начальницького складу, які проходять службу на посадах льотного складу органів та підрозділів цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій.

Оскільки зазначена щомісячна додаткова грошова винагорода має постійний характер, то й місяць установлення такої винагороди, а отже, і підвищення грошового доходу відповідних категорій осіб буде базовим місяцем для цілей проведення індексації їх грошового доходу.

Тому, застосовуючи норму п. 5 Порядку № 1078 у ситуації, коли в місяці підвищення доходу загальна сума підвищення постійних складових доходу (у тому числі й за рахунок установлення такої щомісячної винагороди) перевищить суму індексації, яку має бути виплачено в такому місяці (можливу суму індексації), то грошовий дохід за такий місяць (базовий) індексації не підлягає. Для подальшої індексації з місяця, наступного за базовим, наново починається розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком.

 

ЖІНКА-ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ ІДЕ У ВІДПУСТКУ У ЗВ’ЯЗКУ З ВАГІТНІСТЮ ТА ПОЛОГАМИ

У військових частинах отримано роз’яснення казначейства, що за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами жінки-військовослужбовці отримують не грошове забезпечення (КЕКВ 1112), а допомогу по вагітності та пологах відповідно до постанови КМУ від 27.12.2001 р. № 1751, і при цьому така допомога виплачується за КЕКВ 1343.

При виплаті до виходу в таку відпустку (до грудня 2012 року) жінка-військовослужбовець отримувала індексацію грошового забезпечення. Сума індексації за листопад 2012 року склала 605,96 грн. (1118 х 54,2 %, базовий місяць — січень 2008 року). При розрахунку 100 % грошового забезпечення як допомоги сума індексації не враховується.

Чи втрачає така жінка-військовослужбовець за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами право на індексацію, оскільки її дохід складається з допомоги, що виплачується в розмірі 100 % грошового забезпечення, а допомога згідно з п. 3 Порядку № 1078 індексації не підлягає?

Так, дійсно, оскільки військовослужбовці не є застрахованими особами у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, цю допомогу за рахунок коштів такого Фонду вони не отримують.

Водночас відповідно до ст. 7 Закону № 2811 вагітні жінки з числа військовослужбовців мають право на державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами. Згідно з Порядком № 1751 для жінок із числа військовослужбовців відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами оплачується за іншим алгоритмом: за час такої відпустки жінка-військовослужбовець отримує допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, розмір якої становить 100 % грошового забезпечення за посадою на момент виходу в таку відпустку (п. 1 ст. 7 Порядку № 1751). До складу грошового забезпечення для розрахунку допомоги включаються: оклад за військовим званням, посадовий оклад, надбавка за вислугу років і щомісячні додаткові види грошового забезпечення, установлені таким військовослужбовцям (згідно з додатками 25 — 28 до постанови КМУ від 07.11.2007 р. № 1294).

Покриття понесених витрат на виплату допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами здійснюється за рахунок грошових коштів Держбюджету, передбачених на ці цілі Збройним Силам (п. 8 Порядку № 1751).

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається і виплачується за місцем основної служби жінки-військовослужбовця (п. 9 Порядку № 1751).

Державна казначейська служба України в листі від 05.10.2012 р. № 17-08/2091-14400 роз’яснила, що витрати на виплату допомоги сім’ям з дітьми відповідно до п.п. 7.3.3.3 Інструкції про застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої Міністерством фінансів України від 12.03.2012 р. № 333, здійснюються за кодом економічної класифікації виадтків 1343 «Інші поточні трансферти населенню».

Згідно з п. 3 Порядку № 1078 допомога у зв’язку з вагітністю та пологами не є об’єктом індексації.

Ураховуючи вищевикладене, за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами жінка-військовослужбовець отримує допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами у повному розмірі грошового забезпечення, до розрахунку якого не входить індексація. Але це зовсім не означає, що при виході на службу з такої відпустки жінка-військовослужбовець втратить право на індексацію від визначеного їй базового місяця (до виходу в таку відпустку).

Насамперед слід пам’ятати, що це один із видів відпустки. Тому під час такої відпустки у жінки-військовослужбовця «трудові» права не порушуються: у неї може виникнути право на збільшення відсотка надбавки за вислугу років, може підвищуватися посадовий оклад тощо. Право є, однак фактично підвищені виплати вона отримає за фактичний час служби, тобто коли вийде на службу з такої відпустки.

При цьому не потрібно забувати, що на загальних умовах для такого військовослужбовця, як і в період будь-якої відпустки, навіть за свій рахунок (неоплачуваної), порівняльні розрахунки в місяці підвищення доходів (виникнення права на таке підвищення) з метою визначення місяця базовим та розрахунку фіксованої суми індексації необхідно здійснювати з умови повністю відпрацьованого місяця.

Перегляд базового місяця для таких військовослужбовців здійснюється на загальних підставах. Якщо за час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, як і відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не відбувається підвищення постійних складових грошового забезпечення, то при виході на службу з таких відпусток за військовослужбовцем зберігається раніше визначений базовий місяць.

 

ЩОРІЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Військовослужбовцям згідно з наказом Міноборони України від 11.06.2008 р. № 260 щороку за результатами щорічного оцінювання встановлюються посадові оклади від мінімуму до максимуму (залежно від отриманої за підсумками року оцінки). Цей оклад зберігається як мінімум на рік (до наступного оцінювання).

Запитання:

— чи можна віднести такі зміни окладу до категорії постійних (строк не менше року);

— військовослужбовцю за попереднім оцінюванням було встановлено мінімальний посадовий оклад, а за результатами 2012 року встановлено максимальний оклад з 1 грудня. Чи буде в нових умовах грудень новим базовим місяцем;

— військовослужбовцю було встановлено максимальний оклад, у наступному році його було зменшено до середнього і через рік за наступним оцінюванням було встановлено максимальний у колишньому розмірі. Чи зробить таке встановлення через рік такий місяць базовим?

Відповідно до п. 4.3 Інструкції, затвердженої наказом Міноборони від 11.06.2008 р. № 260, особам офіцерського складу, особам рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, призначеним на посади, за якими встановлено посадові оклади від мінімуму до максимуму, конкретні розміри посадових окладів установлюються або змінюються (підвищуються або знижуються) у межах зазначених розмірів наказом командира військової частини (командирам військових частин — наказами вищих командирів/начальників/) на підставі результатів щорічного оцінювання військовослужбовців.

Отже, прописаний механізм установлення посадових окладів військовослужбовців є законодавчо передбаченим. Військовослужбовець може щорічно підтверджувати високий рівень службової відповідності та отримувати загальну оцінку «відмінно» або «добре», а відповідно й максимальний посадовий оклад за посадою. Усе залежить від нього самого.

Таким чином, посадовий оклад є постійною складовою грошового забезпечення військовослужбовця. Зміну посадового окладу військовослужбовця за результатами щорічного оцінювання та вплив такої зміни на базовий місяць необхідно оцінювати в комплексі з іншими постійними складовими грошового забезпечення за цією посадою, що залежать від такого окладу.

Тому місяць підвищення загальної суми грошового доходу військовослужбовця (мається на увазі постійних складових, у тому числі й за рахунок зміненого посадового окладу) буде базовим місяцем.

 

ПРАВО НА ІНДЕКСАЦІЮ НЕ НАСТАЛО

Працівника в лютому 2011 року прийнято до бюджетної організації з 9-м тарифним розрядом і встановлено надбавку за складність і напруженість у роботі у розмірі 40 % посадового окладу. У 2011 році та січні — червні 2012 року право на індексацію його зарплати не наставало.

Як бути зараз з урахуванням нових змін щодо індексації: чи підлягає індексації його зарплата? Який місяць буде базовим для такого працівника? Умови оплати праці залишилися колишніми: 9-й тарифний розряд і надбавка за складність і напруженість у роботі (40 %). Якщо зарплата підлягає індексації, то як розрахувати фіксовану суму індексації?

Нагадаємо, що до набуття чинності новими нормами Порядку № 1078 (до 21.06.2012 р.) питання визначення базового місяця для новоприйнятих працівників Порядком № 1078 не було врегульовано. Рішення про визначення місяця базовим роботодавець міг прийняти самостійно: за базовий могло бути прийнято як місяць прийняття такого працівника на роботу, так і місяць підвищення заробітної плати за відповідною (аналогічною) посадою. На це вказувало Мінпраці в листі від 20.09.2007 р. № 59/10/136-07.

Тому якщо у вашій ситуації під час прийняття на роботу працівнику 9-го тарифного розряду базовим місяцем для проведення індексації було встановлено місяць прийняття на роботу — лютий 2011 року, то його зарплата у 2011 році та січні — червні 2012 року не підлягала індексації: у період між переглядом зарплати право на індексацію не наставало і базовими місяцями ставали місяці законодавчого підвищення посадового окладу працівника.

Аналогічна ситуація відбувається і в місяці першого підвищення посадового окладу працівника після набуття чинності новими «індексаційними» правилами — у липні 2012 року. Можлива сума індексації від попереднього базового місяця квітня 2012 року дорівнює нулю. А тому ні про яку фіксовану суму індексації не йдеться, оскільки будь-яке підвищення зарплати більше нуля.

Незалежно від суми підвищення зарплати місяці підвищення посадового окладу працівника — липень, вересень, жовтень і грудень 2012 року — будуть базовими місяцями. Від таких базових місяців право на індексацію не настає (індекс споживчих цін у період між переглядами зарплати не перевищує порога індексації). Отже, зарплата за липень — грудень 2012 року також не індексується.

Надалі, якщо настане право на нарахування сум індексації та розмір заробітної плати працівника підвищиться на суму меншу, ніж розрахована сума індексації, то згідно з п. 5 Порядку № 1078 йому буде визначено фіксовану суму індексації.

 

«ПЕРЕВЕДЕНИЙ» ПРАЦІВНИК НЕ НАДАВ ВІДПОВІДНУ ІНФОРМАЦІЮ

Як діяти в разі, якщо працівника прийнято на работу за переведенням, але жодних документів щодо індексації зарплати на колишньому місці роботи не надав? Чи можна вважати його новоприйнятим і відповідно індексувати його зарплату як новоприйнятого?

Як зазначалося вище (див. відповідь на 1-ше запитання), з набуттям чинності новими нормами Порядку № 1078 (після 21.06.2012 р.) «переведеним» працівникам новим п. 102цього Порядку надано можливість на новому місці роботи отримувати збережену за ними суму індексації в разі, якщо підвищення зарплати на новій посаді буде менше можливої суми індексації в місяці переведення.

Для порівняльних розрахунків бухгалтеру за новим місцем роботи необхідно мати відповідну інформацію від колишнього роботодавця щодо заробітної плати (у тому числі нарахованих сум індексації та базового місяця) працівника.

Таким чином, надання такої інформації щодо звільненого за переведенням і прийнятого на нове місце роботи — у власних інтересах такого працівника.

Якщо ж працівник не надає необхідні дані щодо зарплати в колишнього роботодавця, то на новому місці роботи він на загальних підставах матиме статус «новоприйнятого» працівника. І тоді з метою індексації його зарплати застосовуватиметься норма п. 101 Порядку № 1078: обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця прийняття таких працівників на роботу.

Звернемо увагу: для новоприйнятого після 21.06.2012 р. працівника право на індексацію його зарплати у 2012 році не настає (індекс споживчих цін наростаючим підсумком не перевищує поріг індексації).

 

РОЗРАХУНОК ФІКСОВАНОЇ СУМИ ІНДЕКСАЦІЇ

У секретаря сільської ради базовим місяцем для індексації був червень 2009 року. Сума індексації до серпня 2012 року становила 214,89 грн.

У серпні 2012 року в нього збільшується розмір надбавки за вислугу років. Сума підвищення такої надбавки становить 98,30 грн.

Тому із серпня 2012 року ми почали виплачувати індексацію у фіксованій сумі: 214,89 грн. - - 98,30 грн. = 116,59 грн., і серпень 2012 року став базовим місяцем для такого працівника. Чи правильно ми все зробили?

Так, усе правильно.

Якщо працівник мав право на індексацію і при цьому сума індексації працівника у липні 2012 року склала 214,89 грн. (1102 х 19,5 %, базовий місяць — червень 2009 року), то при першому підвищенні постійної складової зарплати (у вашому випадку — у серпні 2012 року, при збільшенні розміру надбавки за вислугу років) у випадку, коли сума підвищення (98,30 грн.) менша від можливої індексації цього місяця (214,89 грн.), йому необхідно розрахувати суму індексації з урахуванням такого підвищення.

Тому вперше за серпень 2012 року такому працівнику суму індексації буде визначено як різницю між можливою сумою індексації та сумою підвищення заробітної плати: 214,89 - 98,30 = 116,59 (грн.).

У такому розмірі сума індексації фіксується та виплачується до того часу, доки наступне підвищення постійних складових зарплати не перевищить таку суму індексації.

Місяць підвищення доходу — серпень 2012 року стає базовим місяцем для наступної індексації. За серпень 2012 року (за умови повністю відпрацьованого місяця) працівнику має бути нараховано фіксовану суму індексації 116,59 грн.

 

ВІДПУСТКА БЕЗ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Чи потрібно з метою нарахування індексації враховувати для пропорційного розрахунку відпустку без збереження заробітної плати? Адже працівник не отримав за неї жодної винагороди (виплати). Виходить, що він втрачає двічі: неоплату відпустки та індексацію?

Після набуття чинності останніми «індексаційними» змінами (після 21.06.2012 р.) позиція Мінсоцполітики щодо нарахування сум індексації, у тому числі й фіксованих її величин, при не повністю відпрацьованому місяці залишається незмінною: індексація нараховується пропорційно фактично відпрацьованому часу (лист Мінсоцполітики від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12 // «ОП», 2012, № 21, с. 3).

Тому у випадках, коли місяць відпрацьовано не повністю (наприклад, установлення неповного робочого часу, відпустка без збереження заробітної плати, звільнення), фактично не відпрацьований час не ввійде до розрахунку сум індексації.

 

ВИПЛАТА ПРЕМІЇ В ПОТОЧНОМУ МІСЯЦІ ЗА УМОВамИ ОПЛАТИ ПОПЕРЕДНЬОГО МІСЯЦЯ

Премія в організації виплачується на місяць пізніше. Як розраховувати фіксовану суму індексації при підвищенні окладів?

Премія за основні результати роботи, передбачена умовами Положення про преміювання, що виплачується щомісяця, є об’єктом індексації згідно з п. 2 Порядку № 1078.

При цьому, як правило, умови виплати такої премії не гарантують її постійність. Тому оскільки премія в окремих місяцях може зовсім не виплачуватися або її розмір може змінюватися, вона не має постійного характеру виплати. Отже, розмір такої премії можна не враховувати при визначенні базового місяця та порівнянні суми підвищення доходу і суми індексації (лист Мінсоцполітики від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12 // «ОП», 2012, № 21, с. 3).

 

З ЯКОЇ ДАТИ ЗАСТОСОВУВАТИ ПІДХІД «ПРОПОРЦІЙНОСТІ ВІДПРАЦЬОВАНОМУ ЧАСУ» В НЕ ПОВНІСТЮ ВІДПРАЦЬОВАНОМУ МІСЯЦІ

Мінсоцполітики постійно надає роз’яснення з приводу індексації, що інколи суперечать одне одному. Якщо ними керуватися, то з якого періоду? Згадати хоча б лист від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12 щодо пропорційного розрахунку не лише фіксованої суми індексації, а й індексації для тих працівників, в яких не було підвищення зарплати.

Закон про індексацію діє з 2003 року, тому завжди рахували в межах прожиткового мінімуму. Логіка в розрахунку індексації пропорційно відпрацьованому часу є, ми з цим згодні, але ж не перераховувати індексацію за всі роки?

Звичайно ж, немає потреби в перерахунку сум індексації у зв’язку з новими «індексаційними» нормами за період до 21.06.2012 р. Нові правила набрали чинності після 21.06.2012 р.

Тому в усних консультаціях саме з цієї дати (з 21.06.2012 р.) Мінсоцполітики рекомендує застосовувати в не повністю відпрацьованому місяці єдиний підхід «пропорційно відпрацьованому робочому часу» для всіх працівників: тих, кому фіксовані суми індексації вже нараховано за новими правилами, і тих, у кого базовий місяць не змінився (не було підвищення зарплати).

 

ЗМЕНШЕННЯ ДОПЛАТИ ЗА РОЗШИРЕННЯ ЗОНИ ОБСЛУГОВУВАННЯ

Посадовий оклад працівника дорівнює 1451 грн., йому встановлено доплату за розширення зони обслуговування в сумі 50 % посадового окладу. Базовий місяць — жовтень 2008 року.

З 27.11.2012 р. по 31.01.2013 р. доплату за розширення зони обслуговування встановлено в розмірі 25 % посадового окладу.

Чи матиме такий працівник право на індексацію?

Доплата за розширення зони обслуговування є об’єктом індексації згідно з п. 2 Порядку № 1078. При цьому якщо таку доплату встановлено тимчасово, на певний період, постійного характеру виплати вона не має. Тому на зміну базового місяця встановлення такої тимчасової доплати не вплине, а отже, до порівняльних розрахунків ми її не включатимемо.

Тим більше не впливатиме на зміну базового місяця зменшення розміру такої доплати.

Якщо інші постійні складові зарплати такого працівника не збільшуються, то базовим для нього залишиться раніше визначений місяць. Якщо це жовтень 2008 року, то величина приросту споживчих цін для проведення індексації зарплати працівника в листопаді та грудні 2012 року становить 34,5 %.

 

ПРИЗНАЧЕННЯ НА ПОСАДУ ВИКОНУЮЧОГО ОБОВ’ЯЗКИ КЕРІВНИКА

Працівника у вересні 2011 року прийнято на роботу з 9-м тарифним розрядом та встановлено надбавку за складність і напруженість у роботі у розмірі 50 % посадового окладу.

У листопаді 2012 року його призначено виконуючим обов’язки головного бухгалтера з окладом 3000 грн. Чи нараховуватиметься такому працівникові індексація?

Якщо під час прийняття на роботу працівнику (9-й тарифний розряд за Єдиною тарифною сіткою) як базовий місяць для проведення індексації було встановлено місяць прийняття на роботу — вересень 2011 року, то його зарплата у 2011 році та січні — червні 2012 року не підлягала індексації: у період між переглядами зарплати право на індексацію не наставало і базовими місяцями ставали місяці законодавчого підвищення посадового окладу працівника (жовтень і грудень 2011 року, січень і квітень 2012 року).

У місяці першого підвищення посадового окладу працівника після набуття чинності новими «індексаційними» правилами — у липні 2012 року складається аналогічна ситуація: липень 2012 року — базовий місяць, можлива сума індексації від попереднього базового місяця квітня 2012 року дорівнює нулю. А тому будь-яке підвищення зарплати більше нуля, і зарплата в базовому місяці не індексується.

Незалежно від суми підвищення зарплати місяці підвищення посадового окладу працівника — липень, вересень і жовтень 2012 року будуть базовими місяцями. Від таких базових місяців право на індексацію не настає (індекс споживчих цін у період між переглядами зарплати не перевищує поріг індексації). Отже, зарплата за липень — жовтень 2012 року також не індексується.

У листопаді 2012 року працівника призначено виконуючим обов’язки головного бухгалтера. Важливо пам’ятати, що призначення працівника виконуючим обов’язки за вакантною посадою допускається тільки на посаду, призначення на яку здійснюється органом управління більш високого рівня (п. 2 роз’яснення Держкомпраці СРСР та Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 р. № 30/39).

В інших випадках, коли посада керівника не вакантна (на період хвороби, відпустки, відрядження тощо), має місце тимчасове замісництво.

Тому в ситуації, коли посада головного бухгалтера вакантна, призначення на посаду виконуючого обов’язки головного бухгалтера іншого працівника, котрий не є його штатним заступником, може здійснюватися лише за його згодою.

У разі призначення працівника виконуючим обов’язки за вакантною посадою керівника оплата праці провадиться за цією посадою (лист Мінсоцполітики від 21.07.2011 р. № 590/13/84-11). З метою індексації зарплати такого працівника фактично це означає переведення на іншу посаду.

Якщо в місяці такого призначення відбувається підвищення доходу (його постійних складових) працівника, то місяць такого підвищення буде базовим місяцем. При цьому для призначеного на нову посаду працівника в разі, коли сума підвищення зарплати на новій посаді буде менше суми індексації, яку має бути виплачено в такому місяці, то сума індексації має зберегтися (новий п. 102Порядку № 1078).

Однак у вашій ситуації в місяці призначення (у листопаді 2012 року) у працівника немає збереженої суми індексації. Тому його заробітна плата не індексується і в листопаді та грудні 2012 року.

 

ІНДЕКСАЦІЯ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРПЛАТИ

Як нараховувати індексацію, якщо працівник отримує мінімальну зарплату?

Для працівників, які отримують мінімальну зарплату (посадовий оклад на рівні мінімальної заробітної плати, при цьому інших постійних доплат і надбавок немає), Мінсоцполітики в листі від 06.08.2012 р. № 204/10/136-12 // «ОП», 2012, № 18, с. 11, надано такі роз’яснення: «Якщо заробітна плата у 2011 — 2012 роках підвищувалася у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати, то право на індексацію не відбулося, оскільки індекс споживчих цін у період між переглядом заробітної плати не перевищив поріг індексації».

 

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ ПРИ НЕПОВНОМУ РОБОЧОМУ ДНІ

Як нараховувати індексацію, якщо працівник працює в режимі неповного робочого дня?

Згідно з роз’ясненнями Мінсоцполітики (лист від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12 // «ОП», 2012, № 21, с. 3) сума індексації (у тому числі й фіксована) визначається за умови повністю відпрацьованого місяця та повної зайнятості (повної ставки), а нарахована за місяць буде пропорційна фактично відпрацьованому часу.

Приклад. Базовим місяцем для працівника є серпень 2011 року. Працівнику встановлено неповний робочий час шляхом зменшення тривалості робочого дня (4 години щоденно протягом 5-денного робочого тижня).

Відповідно до встановленого графіка роботи такого працівника його норма тривалості робочого часу у грудні 2012 року становить 83,5 години. За грудень 2012 року працівник фактично відпрацював установлені йому 83,5 години. Норма робочого часу на грудень 2012 року для повної зайнятості (повної ставки) дорівнює 167 годин.

Величина приросту індексу споживчих цін у грудні 2012 року для працівника, для якого базовим є серпень 2011 року, становить 1,1 %. Зарплата за грудень 2012 року індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатної особи — 1134 грн.

Тоді сума індексації такого працівника за грудень 2012 року дорівнюватиме:

(1134 грн. х 1,1 %) : 167 год. х 83,5 год. = 6,24 грн.

 

ЗМІНА ПЕДАГОГІЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ ВИКЛАДАЧАМ ДИТЯЧОЇ ШКОЛИ МИСТЕЦТВ

На відміну від загальноосвітніх шкіл, педагогічне навантаження викладачів шкіл мистецтв (музичних шкіл) безпосередньо залежить від кількості педагогічних годин. Кількість педагогічних годин залежить від кількості учнів, тобто може змінюватися протягом навчального року (ситуації: учень займався один місяць в одного викладача, а в наступному місяці перейшов на навчання до іншого викладача; учень поміняв навчальний предмет і перейшов до іншого викладача; учень поміняв предмет і змінилася кількість годин викладання; учень навчався два місяці, а потім припинив навчання).

Як визначити базовий місяць для проведення індексації в ситуації, коли педагогічне навантаження викладача школи мистецтв збільшується і сума підвищення доходу більше суми індексації, але в наступному місяці або через місяць педагогічне навантаження зменшується?

Відповідь на ваше запитання опубліковано в газеті «Праця і зарплата», 2012, № 44, с. 14. Зокрема, у консультації головного спеціаліста Департаменту стратегічного планування Мінсоцполітики України Ірини Іваницької роз’яснюється таке: «Якщо у працівника відбувається підвищення грошового доходу за рахунок збільшення педагогічного навантаження, то місяць такого підвищення вважається базовим під час проведення індексації.

Якщо збільшення педагогічного навантаження має тимчасовий характер, немає підстав для зміни базового місяця для проведення індексації».

Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи з установлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень, доплат і надбавок та фактичного обсягу педагогічної роботи.

Отже, ураховуючи специфіку навчального процесу в музичній школі та зміну педагогічного навантаження викладача протягом навчального року, необхідно керуватися загальним підходом: на постійній основі буде розраховуватися збільшення педагогічного навантаження на весь навчальний рік. Поточні коливання педагогічного навантаження протягом такого року не змінюватимуть раніше визначений базовий місяць.

 

ЯКЩО ЛИПЕНЬ 2012 РОКУ НЕ СТАВ БАЗОВИМ МІСЯЦЕМ

Як нарахувати індексацію в не повністю відпрацьованому місяці (відпустка, лікарняний листок) працівникам, в яких після набрання чинності новими нормами Порядку № 1078 зарплата не підвищувалася (наприклад, базовим залишився жовтень 2008 року)?

У попередніх відповідях ми вже звертали увагу, що після 21.06.2012 р. позиція Мінсоцполітики щодо нарахування сум індексації в не повністю відпрацьованому місяці залишається незмінною: для всіх працівників суми індексації та її фіксовані величини в місяці, який відпрацьовано не повністю, визначаються пропорційно відпрацьованому часу.

Підтвердженням цього є й консультація фахівця Мінсоцполітики Жанни Лаврентьєвої «Липень 2012 року не став базовим місяцем: як нарахувати індексацію при не повністю відпрацьованому місяці» (див. с. 9 цього номера газети).

 

ПОСАДОВИЙ ОКЛАД ПІДВИЩУЄТЬСЯ У ГРУДНІ 2012 РОКУ

У грудні 2012 року змінюється ставка заробітної плати у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати і виплачується премія в більшому розмірі (економія фонду зарплати). Чи буде цей місяць базовим?

Після 21.06.2012 р. базовим місяцем з метою індексації доходу буде місяць підвищення доходу працівника (постійних складових) незалежно від суми підвищення. Тому якщо у працівника у грудні 2012 року збільшується зарплата, у тому числі за рахунок підвищення посадового окладу, то цей місяць буде базовим. При цьому нарахування індексації в такому базовому місяці залежить від того, в якому розмірі нараховувалася індексація працівнику.

Припустимо, для працівника (посадовий оклад у листопаді 2012 року — 1120 грн.) до грудня 2012 року базовим місяцем залишався лютий 2008 року. За листопад 2012 року (місяць відпрацьовано повністю) сума нарахованої індексації зарплати такого працівника склала 561,24 грн. (1118 х 50,2 %).

У грудні 2012 року посадовий оклад такого працівника встановлено на рівні мінімальної заробітної плати — 1134 грн. Працівник отримує надбавку за вислугу років у розмірі 30 % посадового окладу.

Що відбувається у грудні 2012 року? А у грудні 2012 року в такого працівника відбувається перше підвищення постійних складових зарплати (після набрання чинності новими нормами). А отже, йому за грудень 2012 року необхідно розрахувати фіксовану суму індексації.

Можлива сума індексації у грудні 2012 року дорівнює 569,27 грн. (1134 х 50,2 %).

Зверніть увагу: якщо щомісячна премія не має постійного характеру виплати (її розмір змінюється), то її в порівняльних розрахунках можна не враховувати (лист Мінсоцполітики від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12 // «ОП», 2012, № 21, с. 3).

Тоді сума постійних складових зарплати за листопад 2012 року за умови повністю відпрацьованого місяця становитиме 1456 грн. = (1120 + (1120 х 30 %)).

Сума постійних складових зарплати за грудень 2012 року дорівнює 1474,20 грн. (1134 + (1134 х х 30 %)).

Сума збільшення постійних складових зарплати у грудні складає: 18,20 грн. (1474,20 - 1456).

Оскільки сума підвищення (18,20 грн.) менше можливої суми індексації (569,27 грн.), то фіксована сума індексації за грудень 2012 року становить: 569,27 - - 18,20 = 551,07 (грн.).

Для подальшої індексації базовим місяцем стає грудень 2012 року.

Якщо грудень 2012 року буде відпрацьовано працівником повністю, то за цей місяць йому буде нараховано суму індексації в повному обсязі — 551,07 грн.

Якщо працівник був у відпустці, хворів тощо, то за цей місяць фіксовану суму індексації має бути нараховано пропорційно відпрацьованому часу (за кількістю робочих днів або за кількістю фактично відпрацьованих годин).

 

ВИПЛАТА ФІКСОВАНОЇ СУМИ ІНДЕКСАЦІЇ ПРИ ЧЕРГОВОМУ ПІДВИЩЕННІ ЗАРПЛАТИ

З 1 грудня 2012 року мінімальна заробітна плата збільшилась на 16 грн.

Поясніть, будь ласка: чи слід від установленої суми фіксованої величини індексації вираховувати 16 грн.? Або фіксована індексація залишається без змін?

По-перше, необхідно пам’ятати: якщо працівнику ви вже встановили фіксовану суму індексації, то при наступному підвищенні заробітної плати така сума індексації може або зберігатися, або не виплачуватися взагалі. На те вона й «фіксована», що не може змінюватися (зменшуватися чи збільшуватися).

У разі коли сума наступного підвищення грошового доходу не перевищує фіксовану величину індексації, то здійснюється підвищення й додається раніше зафіксована величина індексації (лист Мінсоцполітики від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12 // «ОП», 2012, № 21, с. 3).

Якщо ж у місяці підвищення грошового доходу сума збільшення постійних складових перевищить фіксовану величину індексації, то виплата раніше зафіксованої суми індексації в такому місяці припиняється.

По-друге, не забудьте: крім посадового окладу, у порівняльних розрахунках беруть участь усі постійні складові зарплати такого працівника: підвищення посадового окладу, надбавки та доплати, що мають постійний характер виплати.

 

РОЗМІР ПРЕМІЇ, ЩО ЗМІНЮЄТЬСЯ

Грошове утримання працівника міліції складається з таких виплат: оклад за посадою, оклад за спеціальне звання, надбавка за вислугу років, надбавка за особливі умови служби та щомісячна премія. При цьому розмір щомісячної премії, яку обов’язково має бути виплачено працівнику, становить не менше 40 % (за умови відсутності стягнення) — згідно з наказом МВС.

Щомісячна премія розраховується шляхом множення відсотка премії на суму окладів і надбавок. Водночас розмір премії може бути збільшено. Наприклад, у серпні 2012 року працівнику виплатили премію в розмірі 40 %, у вересні — 50 %, у жовтні — 60 %, а в листопаді — 40 %, тобто фактично дохід за місяць збільшився порівняно з попереднім, а потім знову зменшився.

До набуття чинності останніми змінами до Порядку № 1078 базовим місяцем у працівника був листопад 2011 року.

Чи зміниться базовий місяць? Якщо так, то який місяць для розрахунку індексації в цьому випадку буде базовим?

Спочатку про виплати, що підлягають індексації. Так, для зазначеного працівника об’єктами індексації будуть усі встановлені йому умовами перебування на службі постійні виплати: посадовий оклад, оклад за звання, надбавка за вислугу років, надбавка за особливі умови служби, щомісячні премії. Однак розмір останніх (премій), як зазначено в запитанні, може змінюватися з місяця в місяць за наказом керівництва.

На думку Мінсоцполітики, якщо розмір премії не має постійного характеру виплати (щомісяця змінюється відсоток премії), то при визначенні базового місяця для проведення індексації розмір премії може не враховуватися (лист Мінсоцполітики від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12 // «ОП», 2012, № 21, с. 3). Отже, збільшення доходу тільки за рахунок поточної зміни відсотка премії не змінює визначений раніше базовий місяць.

Тепер стосовно індексації доходу працівника. Якщо базовим місяцем до набуття чинності новими нормами Порядку № 1078 залишався листопад 2011 року і після 21.06.2012 р. у такого працівника не було збільшення постійних складових доходу, то базовим залишається листопад 2011 року. І тоді зарплата такого працівника у 2012 році не підлягає індексації (величина приросту індексу споживчих цін наростаючим підсумком від базового місяця листопада 2011 року не перевищує поріг індексації).

 

Редакція газети «Оплата праці» дякує Жанні ЛАВРЕНТЬЄВІЙ,
 головному спеціалісту відділу рівня життя та моніторингу бідності
 Міністерства соціальної політики України,
 за допомогу в підготовці відповідей на запитання

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі