Теми статей
Обрати теми

Розрахунок суми щомісячної премії

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Розрахунок суми щомісячної премії

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу з питань оплати праці Міністерства соціальної політики України

 

У бюджетній установі щомісячна премія нараховується згідно з Положенням про преміювання в поточному місяці за минулий у відсотках до посадового окладу. У наказах керівника пункт щодо преміювання працівників викладається в такій редакції:

1. Преміювати працівників установи за результатами роботи (наприклад) у вересні 2012 року в межах фонду преміювання та економії фонду заробітної плати в розмірі 50 % посадового окладу.

2. За неналежне виконання посадових обов’язків зменшити розмір премії на 20 % працівникам (далі прізвища та посади).

Як правильно трактувати п. 2 наказу та фактично нараховувати розмір зменшеної премії?

Версія 1 — оскільки премія нараховується в розмірі 50 % посадового окладу і її розмір зменшується на 20 %, то фактично працівнику необхідно нарахувати премію в розмірі 30 % посадового окладу. Наприклад, посадовий оклад працівника у вересні склав 1102 грн., тоді щомісячна премія з урахуванням зменшення становитиме: 1102 x 30 : 100 = 330,60 (грн.).

Версія 2 — премію необхідно спочатку нарахувати в розмірі 50 % посадового окладу, а потім нараховану суму премії зменшити на 20 %. Тобто розмір премії становить: 1102 x 50 : 100 = 551 грн., далі цю суму зменшуємо на 20 % і виходить: 551 x 80 : 100 = 440,80 (грн.).

(м. Харків)

 

Статтею 15 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР визначено, що форми та системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами в колективному договорі з додержанням норм та гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Отже, усі питання щодо преміювання працівників підприємства вирішують самостійно, шляхом розробки Положення про преміювання.

Положення про преміювання є складовою частиною діючої системи оплати праці на підприємстві та, як правило, затверджується як додаток до колективного договору. При цьому, як і колективний договір, зазначене Положення має бути погоджено з профспілковим чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, а за його відсутності — представниками трудящих, обраними та уповноваженими трудовим колективом.

У Положенні про преміювання визначаються коло працівників, на яких поширюється дія системи преміювання, показники, умови, розмір, строки, а також порядок нарахування премій для кожної категорії працівників.

Премії працівникам можуть виплачуватися за будь-який проміжок часу, наприклад за підсумками роботи за місяць, квартал тощо.

Якщо преміювання здійснюють за підсумками роботи за місяць, то премію виплачують за виконання показників та умов преміювання в будь-якому певному місяці і, як правило, нараховують на посадовий оклад (тарифну ставку), надбавку, які мав працівник у місяці нарахування премії.

Право збільшення (зменшення) розміру премії Положенням про преміювання може надаватися керівнику підприємства в односторонньому порядку або за погодженням із профспілковим органом. Рішення про зменшення розміру премій, у тому числі й у зв’язку з допущеними працівником виробничими упущеннями, керівник підприємства має право прийняти одноосібно, якщо відповідним Положенням про преміювання не передбачено інше.

Зменшення розміру премії , що здійснюється керівником підприємства на свій розсуд у межах своєї компетенції, позбавлення премії повністю або частково у зв’язку із вчиненням працівником виробничого упущення має оформлятися наказом по підприємству, в якому зазначено підстави зменшення або позбавлення премії повністю або частково.

Слід зауважити, що при розробці Положення про преміювання можна керуватися Методичними рекомендаціями щодо організації матеріального стимулювання праці працівників підприємств та організацій, затвердженими наказом Мінпраці від 29.01.2003 р. № 23.

Із контексту положень цих Методичних рекомендацій випливає, що в разі якщо йдеться про часткове зменшення розміру премії, то вказується відповідний відсоток зменшення премії (10 %, 20 %, 50 %). І тоді в цьому випадку йдеться про зменшення суми премії, а не відсоткового її значення. На практиці саме такий випадок завжди і трапляється.

Адже дійсно, якщо, наприклад, премія нараховується в розмірі 30 % посадового окладу, а за неналежне виконання посадових обов’язків її розмір має бути зменшено на 50 %, то суму премії в результаті має бути розраховано таким чином. Спочатку розраховуємо загальну суму премії (30 % від посадового окладу), а потім розраховану суму премії зменшуємо на 50 %.

Тож виходячи з цього в описаному в запитанні прикладі премію необхідно розрахувати так:

а) визначити загальну суму премії, що становитиме: 1102 x 50 : 100 = 551,00 (грн.);

б) розраховану суму премії зменшити на 20 %, а саме: 551 x 80 : 100 = 440,80 (грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі