Теми статей
Обрати теми

Стаціонарне та амбулаторне лікування дитини: оплачуємо лікарняні листки

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Стаціонарне та амбулаторне лікування дитини: оплачуємо лікарняні листки

 

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України

 

Дитина працівниці віком до трьох років захворіла. Працівниці було видано перший листок непрацездатності для лікування у стаціонарі строком на 21 день. Після виписки зі стаціонару в першому лікарняному листку було зазначено, що дитина продовжує хворіти. Наступного дня після виписки зі стаціонару в поліклініці матері дитини було видано другий листок непрацездатності строком на 10 календарних днів, в якому було вказано, що він є продовженням першого.

Як оплачуються такі листки непрацездатності?

(м. Київ)

 

Для відповіді на це запитання необхідно звернутися до положень Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455).

Згідно з п. 3.9 цієї Інструкції при стаціонарному лікуванні дітей віком до 6 років одному з працюючих членів сім’ї або іншій працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною, видається листок непрацездатності на весь період перебування у стаціонарі разом із дитиною.

Водночас слід ураховувати, що відповідно до п. 3.15 Інструкції № 455 листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною в період щорічної (основної та додаткової) відпусток, відпустки без збереження заробітної плати, частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до трьох років.

Таким чином, для того щоб листок непрацездатності було оплачено, матері дитини необхідно подати до бухгалтерії роботодавця довідку з органу праці та соціального захисту населення про те, що ні вона, ні будь-яка інша особа не перебуває у відпустці для догляду за її дитиною до трьох років та відповідно не отримує допомогу по догляду за дитиною.

У свою чергу, відповідно до п. 3.8 Інструкції № 455 після виписки дитини зі стаціонару в гострому періоді захворювання листок непрацездатності видається або продовжується до одужання дитини, але в межах установленого строку з урахуванням днів листка непрацездатності, який було видано для догляду за дитиною до стаціонарного лікування.

Загальний установлений строк, на який видається лікарняний та про який ідеться, визначено в п. 3.3 Інструкції № 455. Так, для догляду за хворою дитиною віком до 14 років листок непрацездатності видається на період, протягом якого дитина потребує догляду, але не більше 14 календарних днів, а для догляду за дитиною, яка постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС, — на весь період її хвороби, уключаючи санаторно-курортне лікування.

Із викладеного вище випливає, що в поставленому читачем запитанні і перший, і другий лікарняний листок підлягають оплаті. Причому всі робочі дні, що припадають на період тимчасової непрацездатності, оплачуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі