Теми статей
Обрати теми

Перерахунок ЄСВ у частині нарахувань на лікарняні працівників–інвалідів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Перерахунок ЄСВ у частині нарахувань на лікарняні працівників-інвалідів

 

Людмила ПОЛЬОВИК, заступник директора департаменту, начальник відділу методології забезпечення платежів департаменту надходження доходів Пенсійного фонду України

 

Чи необхідно підприємству, яке у грудні 2011 року здійснило перерахунок сум ЄСВ, нарахованих на виплати у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю працівників-інвалідів, перераховувати на рахунок органу Пенсійного фонду донараховані суми ЄСВ у розмірі 8,41 %?

(м. Харків)

 

Постановою правління Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) від 25.10.2011 р. № 32-3 було внесено зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5), і Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2).

Метою цих змін було приведення положень Інструкції № 21-5 у відповідність до норм Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. Зокрема, зміни стосуються визначення ставки єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) підприємствами, організаціями, установами за працюючих інвалідів, що нараховується на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, оплачуваних роботодавцем, та допомоги по тимчасовій непрацездатності. Так, ставку ЄСВ у цьому випадку визначено в розмірі 8,41 %, причому застосовувати її необхідно з 1 січня 2011 року.

Суми ЄСВ, нарахованого на суми лікарняних працівників-інвалідів у розмірі 8,41 %, підприємства вперше відображатимуть у рядку 3.3.2 таблиці 1 додатка 4 до Порядку № 22-2 за грудень 2011 року.

За січень — листопад 2011 року платники ЄСВ можуть здійснити перерахунок нарахованих сум ЄСВ на суму лікарняних за працюючих інвалідів.

При цьому суму ЄСВ, нараховану платниками в січні — листопаді 2011 року в розмірі 33,2 % на суми лікарняних працівників-інвалідів, необхідно відобразити в рядку 7.1.8 «Зменшено нарахувань» 33,2 %, а суму єдиного внеску, нараховану в новому розмірі 8,41 %, — у рядку 6.1.4 «Донараховано єдиного внеску» 8,41 % таблиці 1 додатка 4 за грудень 2011 року.

Суми ЄСВ, донарахованого у грудні 2011 року в розмірі 8,41 % із сум виплат у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю працівників-інвалідів, підприємство має перерахувати на відповідний рахунок Пенсійного фонду.

Суму надміру сплачених ЄСВ у розмірі 33,2 % може бути зараховано в рахунок майбутніх платежів або повернено за бажанням страхувальника територіальним органом Пенсійного фонду за місцем узяття на облік відповідно до Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затвердженого постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі