Теми статей
Обрати теми

Фотокартку в паспорті не поновлено: прийняття на роботу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Фотокартку в паспорті не поновлено: прийняття на роботу

 

Алла ШУШМАН, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Під час прийняття працівника на роботу 15.12.2011 р. з’ясувалося, що йому виповнилося 25 років 10.12.2011 р., проте фотокартка у паспорті ним поновлена не була. Чи можна у такому випадку прийняти працівника на роботу та чи можливе прийняття на роботу за іншим, крім паспорта, документом?

(м. Нова Каховка, Херсонська обл.)

 

Під час укладання трудового договору (контракту) згідно з ч. 2 ст. 24 Кодексу законів про працю громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що засвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, — також документи про освіту (спеціальність, кваліфікацію), стан здоров'я та інші документи.

Зазначимо, що паспорт громадянина України є документом, який посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України. Вимоги до оформлення паспорта та умови визнання його недійсним визначаються Положенням про паспорт громадянина України, затвердженим постановою Верховної Ради України вiд 26.06.92 р. № 2503-XII (далі — Положення).

Оскільки, крім паспорта, при укладанні трудового договору також можливе надання іншого документа, що засвідчує особу, звернемось до визначення такого документа. Слід зазначити, що до інших документів, які засвідчують особу, належать:

— свідоцтво про народження (п. 2 Положення про свідоцтво про народження, затверджене постановою Верховної Ради України вiд 26.06.92 р. № 2503-XII). Такий документ подають неповнолітні (віком 14 — 15 років), що влаштовуються на роботу;

— посвідчення біженця (п. 1 Положення про посвідчення біженця, затверджене постановою КМУ від 11.10.2002 р. № 1527). Цей документ посвідчує особу й підтверджує факт надання їй в Україні статусу біженця;

— довідка про звільнення. Це тимчасовий (до одержання паспорта) документ, що засвідчує особу, звільнену з місць позбавлення волі після відбування кримінального покарання (п. 1.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58).

Отже, під час прийняття на роботу вищезазначені документи використовуються замість паспорта у виняткових випадках.

Таким чином, у загальному порядку паспорт є обов’язковим документом під час прийняття на роботу.

Порядок прийняття на роботу фізичних осіб здійснюється згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку, які запроваджені керівником підприємства та погоджені із профспілковою організацією, та не повинен суперечити чинному законодавству. Документи для оформлення прийняття працівника на роботу мають бути дійсними та відповідати особі пред’явника.

Згідно з п. 8 Положення до паспортної книжечки при досягненні громадянином 25- і 45-річного віку вклеюються нові фотокартки, що відповідають його вікові. Паспорт, в якому не вклеєно таких фотокарток при досягненні його власником зазначеного віку, вважається недійсним.

Таким чином, прийняти на роботу фізичну особу, паспорт якої вважається недійсним, оскільки до нього не вклеєна фотокартка, що відповідає віку особи при досягненні 25 і 45 років, не можна. Згідно з Порядком оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом МВС від 15.06.2006 р. № 600 (далі — Порядок № 600) громадянину необхідно вклеїти в паспорт фотокартку, яка відповідає віку особи, після чого можливе його оформлення працівником підприємства.

Так, відповідно до п. 14 Порядку № 600 для вклеювання фотокартки в разі досягнення громадянином відповідного віку протягом місяця подаються паспорт і дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см, які відповідають досягнутому громадянином віку 25 і 45 років.

Як зазначено в п. 12 Положення, видача та обмін паспорта провадиться у місячний термін за місцем постійного проживання громадянина. Вклеювання до паспорта нових фотокарток при досягненні громадянином 25- і 45-річного віку провадиться у п'ятиденний термін.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі