Теми статей
Обрати теми

Виплата допомоги на оздоровлення медичним і фармацевтичним працівникам у 2012 році

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Виплата допомоги на оздоровлення медичним і фармацевтичним працівникам у 2012 році

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, начальник відділу нормування і оплати праці, роботи з місцевими бюджетами та планування і фінансування централізованих заходів Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України

 

Постановою Кабінету Міністрів України № 524 з 1 січня 2012 року передбачено виплату допомоги на оздоровлення медичним і фармацевтичним працівникам закладів охорони здоров’я під час надання основної щорічної відпустки.

Чи можуть такі категорії працівників отримати другу матеріальну допомогу за рахунок економії фонду заробітної плати?

(м. Одеса)

 

Абзацом четвертим п. 2 постанови Кабінету Міністрів України «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524* (далі — постанова № 524) з 1 січня 2012 року медичним і фармацевтичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я передбачено виплату допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки.

* Див. «ОП», 2011, № 11, с. 4. — Прим. ред.

До медичних та фармацевтичних працівників належать особи, які допущені до медичної та фармацевтичної діяльності — це професіонали з повною вищою медичною та фармацевтичною освітою та фахівці з базовою та неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою, які закінчили вищі заклади медичної та фармацевтичної освіти.

Крім того, до медичної діяльності на посадах лікарів та середнього медичного персоналу допускаються особи з повною вищою та неповною вищою (немедичною) освітою, які передбачені наказом МОЗ від 25.12.92 р. № 195**.

** Детально про категорії персоналу, які належать до медичних та фармацевтичних працівників, див. «ОП», 2011, № 19, с. 29. — Прим. ред.

Таким чином, для медичних і фармацевтичних працівників у 2012 році виплата допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки є обов’язковою виплатою. Кошти на її виплату повинні бути передбачені кошторисами відповідних закладів.

Усім професіоналам та спеціалістам з вищою немедичною освітою, а також службовцям і робітникам закладів охорони здоров’я виплата допомоги на оздоровлення здійснюється відповідно до п. 5.11 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519): «Керівники мають право надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання».

Тобто для таких категорій працівників виплата матеріальної допомоги, в тому числі на оздоровлення, не є обов’язковою виплатою, залежить від рішення керівника і фонду оплати праці.

У той же час необхідно зазначити, що норма п. 5.11 Умов № 308/519 поширюється на всіх працівників закладів охорони здоров’я, у тому числі й на медичних та фармацевтичних працівників, але виплата матеріальної допомоги на оздоровлення останнім регулюється спеціальним нормативно-правовим актом.

Таким чином, з 1 січня 2012 року у медичних та фармацевтичних працівників виникло право на виплату допомоги на оздоровлення (обов’язкової) відповідно до постанови № 524 та матеріальної допомоги (за рішенням керівника) згідно з п. 5.11 Умов № 308/519, при цьому права на матеріальну допомогу на оздоровлення відповідно до цього ж пункту вони не мають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі