Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадового окладу викладачам технікуму за звання «Старший викладач»

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Підвищення посадового окладу викладачам технікуму за звання «Старший викладач»

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи підвищується викладачам технікуму посадовий оклад за звання «Старший викладач»?

(м. Конотоп, Сумська обл.)

 

Оплата праці педагогічних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Приміткою 2 до п. 8 цієї Інструкції передбачено, що ставки заробітної плати старших викладачів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації встановлюються на 5 відсотків вище ставок викладачів вищої категорії.

Разом з тим п.п. «д» п. 24 передбачено підвищення на 10 відсотків ставок заробітної плати педагогічних працівників за педагогічні звання, у тому числі звання «Старший викладач». Однак до цього звання є примітка з позначкою (*) такого змісту: «Крім викладачів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації».

Тому викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації таких типів, як технікуми, ставки заробітної плати за педагогічне звання «Старший викладач» не підвищуються.

Згідно з чинним на цей час Положенням про старшого викладача, затвердженим наказом Міністерства вищої та середньої спеціальної освіти СРСР від 10.11.84 р. № 732, на відміну від педагогічного звання «Старший викладач», до штатів технікумів, коледжів та інших вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, де запроваджено лекційний метод навчання, вводиться посада старшого викладача.

Чисельність старших викладачів не може перевищувати 5 відсотків викладацького складу навчального закладу.

Тож старшим викладачам технікумів (за посадою) ставки заробітної плати встановлюються на 5 відсотків вище ставок викладачів вищої категорії.

На відміну від викладачів технікумів, ставки заробітної плати викладачів таких вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, як педагогічні училища та педагогічні коледжі, за педагогічне звання «Старший викладач» підвищуються на 10 відсотків.

Особливості умов оплати праці вищих навчальних закладів цих рівнів акредитації педагогічного спрямування визначені в Інструкції № 102 у підрозділі, що має назву «Установи народної освіти (крім професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації)» розділу «Б. Порядок обчислення заробітної плати педагогічних працівників шкіл, педагогічних училищ, професійно-технічних навчальних закладів та інших закладів освіти». Зокрема, в п. 68 цього підрозділу зазначено, що місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, у тому числі педучилищ (крім вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів), визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень.

Тож обмеження щодо підвищення ставок заробітної плати педагогічним працівникам за звання «Старший викладач», зазначене в п.п. «д» п. 24 Інструкції № 102, не стосується викладачів педагогічних училищ.

Згідно з п.п. «б» п. 64 Інструкції № 102 викладачам інших вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації ставка заробітної плати виплачується виходячи з річного навантаження — 720 годин.

Примітка з позначкою (*) до п.п. «б» п. 64 Інструкції № 102 в редакції «Крім викладачів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації» застосовується виключно до тих вищих навчальних закладів цих рівнів акредитації, умови оплати праці працівників яких визначені у підрозділі, що має назву «Вищі навчальні заклади I — II рівнів акредитації та професійно-технічні навчальні заклади (крім педагогічних училищ)» розділу «Б. Порядок обчислення заробітної плати педагогічних працівників шкіл, педагогічних училищ, професійно-технічних навчальних закладів та інших закладів освіти».

Тому уточнення до п.п. «д» п. 24 Інструкції № 102 відносно педагогічного звання «Старший викладач» стосується вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, крім навчальних закладів цих рівнів акредитації педагогічного профілю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі