Теми статей
Обрати теми

Фінансування оздоровлення дітей за рахунок коштів ФСС ТВП у 2012 році

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Фінансування оздоровлення дітей за рахунок коштів ФСС ТВП у 2012 році

 

Ганна МЕРЕЖКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Що змінилося у 2012 році у механізмі оздоровлення дітей за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

(м. Харків)

 

У 2012 році фінансування оздоровлення дітей, які є членами сім’ї застрахованих осіб, у дитячих закладах оздоровлення (далі — ДЗО) за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) регламентується Порядком фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління ФСС ТВП від 25.02.2009 р. № 17 (далі — Порядок № 17), та постановою правління ФСС ТВП «Про затвердження граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у дитячих закладах оздоровлення на 2012 рік» від 03.04.2012 р. № 7 (далі — постанова № 7).

Щоб оздоровити дітей своїх працівників за допомогою ФСС ТВП, роботодавцям слід звернутися до органу ФСС ТВП за місцем узяття на облік та визначитися зі способом фінансування.

Можливі способи фінансування оздоровлення дітей у 2012 році залишилися незмінними*.

* Особливості кожного способу фінансування ФСС ТВП оздоровлення дітей у ДЗО детально розглянуто у статті «Оздоровлення дітей за путівками у 2010 році» // «ОП», 2010, № 12, с. 13 — 20.

Так, відповідно до пп. 2.1 — 2.4 Порядку № 17 фінансування оздоровлення дітей у ДЗО може здійснюватися такими способами, як:

1) часткове фінансування ДЗО (ФСС ТВП перераховує кошти (у межах затверджених норм) безпосередньо ДЗО або його власнику на підставі поданої страхувальником заявки);

2) часткове фінансування ДЗО через страхувальника (страхувальник самостійно придбаває путівки в ДЗО, а потім ФСС ТВП відшкодовує понесені витрати в межах установлених норм);

3) часткове фінансування ДЗО через профспілку (придбання путівки здійснює профспілкова організація, а потім ФСС ТВП перераховує їй кошти, що частково покривають вартість путівки в межах затверджених норм);

4) придбання путівки ФСС ТВП за повну вартість (закупівлю путівок у ДЗО здійснює ФСС ТВП за повну вартість, а потім застрахована особа відшкодовує 10 % вартості путівки).

Як і у 2011 році, перерахування коштів страхувальнику здійснюється робочим органом відділення ФСС ТВП на підставі поданої страхувальником заявки на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО виключно шляхом перерахування коштів на спеціально відкритий рахунок (на той самий рахунок, на який ФСС ТВП здійснюється фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах та допомоги на поховання).

Нагадаємо, що за рахунок коштів ФСС ТВП може бути відшкодовано витрати на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, які є членами сім’ї застрахованих осіб, у ДЗО тільки в межах затверджених норм. На 2012 рік граничні норми витрат (на один людино-день), затверджені постановою № 7, становлять:

на харчування дітей (у частині вартості набору продуктів харчування) — не більше 37 грн.;

на лікування та культурне обслуговування дітей — не більше 3 грн. з розрахунку на оздоровчу зміну.

Таким чином, максимальна сума частини вартості путівки до ДЗО, яку може бути оплачено за рахунок коштів ФСС ТВП, визначається з розрахунку 40 грн. на один людино-день (у 2011 році було 38 грн.) та кількості днів оздоровчої зміни.

Мінімальна тривалість оздоровчої зміни у 2012 році становить 14 днів (постанова ФСС ТВП від 03.04.2012 р. № 15). Зауважимо, що згідно з п. 1.5 Порядку № 17 тривалість оздоровчої зміни, протягом якої дитина отримує послуги з оздоровлення та відпочинку, в ДЗО повинна становити не менше 21 дня. Проте як виняток у 2012 році, як і у 2011 році, вирішили її скоротити.

Слід зазначити, що останні зміни до Порядку № 17
було внесено постановою правління ФСС ТВП від 03.04.2012 р. № 8 (постанова набула чинності з 15.06.2012 р.). Розглянемо основні зміни.

1. У новій редакції викладено форму заявки на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО (додаток 1 до Порядку № 17), яку подає страхувальник-роботодавець до ФСС ТВП.

2. Підкориговано мінімальний дитячий вік, що дає право на отримання такої путівки (норма п. 1.4 Порядку № 17). Так, передбачено, що отримати путівку до ДЗО з частковою оплатою за рахунок коштів ФСС ТВП можна на дитину віком від 6 до 18 років (раніше було — від 7 років до 18 років).

3. Розширено перелік документів, що надаються працівником і є підставою для отримання дитячої путівки до ДЗО (п. 3.3 Порядку № 17). Відтепер працівник — застрахована особа (батько, мати, усиновлювач, опікун або піклувальник дитини) за основним місцем роботи подає до комісії (уповноваженого) із соціального страхування заяву щодо оздоровлення дитини та копію свідоцтва про народження дитини, а також копії документів про усиновлення, встановлення опіки та піклування (раніше було — заяву із зазначенням віку дитини).

4. Якщо путівка була придбана ФСС ТВП за повну вартість (четвертий спосіб фінансування, з 10-відсотковою оплатою вартості путівки працівником), то підтвердити термін перебування дитини в ДЗО може також зворотний талон такої путівки. Установлено, що застрахована особа, яка отримала від страхувальника путівку до ДЗО зі штампом «Оплачено за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності», зобов’язана повернути йому зворотний талон або довідку про термін перебування дитини в ДЗО, засвідчену підписом керівника та скріплену печаткою ДЗО (раніше вимагалася лише довідка).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі