Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП за I квартал 2012 року

Редакція ОП
Стаття

ЗАПОВНЮЄМО ЗВІТ ЗА ФОРМОЮ Ф4-ФСС з ТВП ЗА I КВАРТАЛ 2012 РОКУ

 

Нещодавно до Порядку заповнення звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП, так само як і до самої форми, було внесено зміни. Тому вже за I квартал 2012 року такий звіт страхувальники мають подавати за новою формою.

У цій публікації розглянемо приклад заповнення звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП з урахуванням останніх змін.

Алла ШУШМАН, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

Порядок № 4 — Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.01.2011 р. № 4.

Постанова № 56 — постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про затвердження змін до Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 16.11.2011 р. № 56.

 

Як відомо, страхувальники — підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та виду діяльності, а також фізичні особи, які використовують працю найманих працівників, зобов'язані подавати звітність за встановленою формою до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП).

Необхідні форми звітності наведено в додатках 1 і 2 до Порядку № 4. До них, зокрема, належать:

1. Звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (форма Ф4-ФСС з ТВП).

2. Звіт про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих закладів оздоровлення (форма Ф14-ФСС з ТВП).

Постановою № 56 унесено зміни до звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП. Тому приклад саме її заповнення буде наведено.

ААле спочатку зауважимо, що звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП подається страхувальниками не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом (п. 4.1 Порядку № 4). Звіт за новою формою Ф4-ФСС з ТВП уперше надається за I квартал 2012 року не пізніше 20 квітня 2012 року.

Нагадаємо, що не всі страхувальники зобов'язані подавати звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП. Згідно з п. 4.3 Порядку № 4 такий звіт не подається у випадку:

11) відсутності у страхувальника зобов'язання по субрахунку 652 на початок звітного кварталу (Кт 652) та оборотів по цьому субрахунку у звітному кварталі;

2) наявності зобов'язання ФСС ТВП на початок року та відсутності оборотів по субрахунку 652 у звітному кварталі.

Слід зауважити, що жодних істотних змін до звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП унесено не було. Так, показники «заборгованість Фонду» і «заборгованість страхувальника» було замінено показниками «зобов'язання Фонду» і «зобов'язання страхувальника» відповідно, що, по суті, те саме.

У зв'язку з цим заповнення звіту за новою формою Ф4-ФСС з ТВП за I квартал 2012 року для страхувальників не викличе труднощів.

Наведемо умовний числовий приклад, на підставі якого заповнимо фрагмент звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП за I квартал 2012 року.

Приклад. Станом на 01.01.2012 р. сума зобов'язання ФСС ТВП перед страхувальником-роботодавцем з виплати матеріального забезпечення працівникам склала 970 грн. Кошти було перераховано страхувальнику в січні 2012 року.

Допомогу по тимчасовій непрацездатності у зв'язку з необхідністю догляду за хворою дитиною працівниці Денисовій Н. А. було нараховано у січні 2012 року за 5 робочих днів у сумі 350 грн.

Крім того, у лютому 2012 року нараховано допомогу по вагітності та пологах працівниці Кисляк М. Л. за 126 календарних днів. Допомогу було виплачено в день виплати заробітної плати за лютий 2012 року в розмірі 13104 грн.

У березні 2012 року нараховано допомогу по тимчасовій непрацездатності працівнику Мельнику М. І. Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності працівнику склала 672 грн. (7 роб. дн. х 96 грн.).

Протягом I кварталу 2012 року суми допомог по тимчасовій непрацездатності й по вагітності та пологах, зазначені страхувальником у заявах-розрахунках, було профінансовано ФСС ТВП.

Заповнимо фрагмент звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП стосовно нашого прикладу (див. с. 24).

 

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі