Теми статей
Обрати теми

Сума індексації, що нараховується за минулі місяці в поточному, компенсації не підлягає

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Сума індексації, що нараховується за минулі місяці в поточному, компенсації не підлягає

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

У червні 2012 року було виявлено, що одному з працівників підприємства помилково не було нараховано індексацію заробітної плати за січень 2012 року. Чи потрібно компенсувати суми індексації за січень, нараховані у червні 2012 року?

(м. Запоріжжя)

 

Згідно з абзацом сьомим п. 4 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, у разі несвоєчасної виплати сум індексації грошових доходів громадян здійснюється їх компенсація відповідно до законодавства.

У свою чергу, на підставі п. 2 Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159, компенсація громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати здійснюється в разі затримки на один та більше календарних місяців виплати нарахованих громадянам грошових доходів.

Сума компенсації розраховується як добуток суми нарахованої, але не виплаченої працівнику заробітної плати за відповідний місяць (після утримання податків та обов'язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції у відсотках для визначення суми компенсації), ділений на 100.

Із викладеного випливає, що доходи громадян, у тому числі заробітна плата, компенсуються в тому випадку, якщо їх було нараховано, але не виплачено вчасно*.

* Величини приросту індексу споживчих цін за період невиплати доходу для проведення компенсації при виплаті заборгованості у червні 2012 року наведено на с. 30 цього номера газети. — Прим. ред.

Згідно з п.п. 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, суми виплат, пов'язаних з індексацією заробітної плати працівників, належать до фонду додаткової заробітної плати.

Таким чином, у цьому випадку компенсація сум індексації не провадиться, оскільки такі суми не було нараховано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі