Теми статей
Обрати теми

Оподаткування матеріальної допомоги

Редакція ОП
Довідкова інформація

Оподаткування матеріальної допомоги

 

умовні скорочення

ПК — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Перелік № 1170 — Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Порядок № 1020 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5.

Постанова № 1298 — постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів та коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

Закон № 1645 — Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III.

Закон № 4004 — Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII.

 

Вид матеріальної допомоги

Підстава для надання

Включення до фонду оплати праці (норма Інструкції № 5)

Порядок оподаткування

Код у формі № 1ДФ згідно з додатком
до Порядку № 1020

ЄСВ

ПДФО

 

1

2

3

4

5

6

Матеріальна допомога систематичного характеру

На оздоровлення при виході у відпустку

Колективний (індивідуальний трудовий) договір та:
— або розпорядження керівника;
— або заява працівника (якщо в трудовому договорі йдеться не про обов'язковість, а про можливість її надання)

+
(п.п. 2.3.3)

+
(не зазначена в Переліку № 1170, входить до ФОП у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат)

+
За правилами для заробітної плати 15 (17) %

«101»

1. Для працівників госпрозрахункових підприємств не встановлено законодавством граничного розміру виплати такої допомоги.
Для працівників бюджетної сфери розмір матеріальної допомоги систематичного характеру визначається відповідними нормативно-правовими актами. Наприклад, для працівників деяких галузей бюджетної сфери матеріальна допомога, у тому числі на оздоровлення, не повинна перевищувати розміру одного посадового окладу за рік
(п.п. «б» п. 4 постанови № 1298).
2. Зауважимо, що порядок оподаткування грошових винагород, наданих до ювілейних, святкових та пам'ятних дат (що виплачуються раз на рік або мають одноразовий характер) (п.п. 2.3.2 Інструкції № 5), аналогічний матеріальній допомозі систематичного характеру: вони включаються до ФОП, обкладаються ЄСВ та ПДФО, у формі № 1ДФ відображаються з ознакою доходу «101».

Матеріальна допомога разового характеру

На лікування та медичне обслуговування безпосередньо працівнику, у тому числі на:
— обов'язковий профілактичний огляд працівника згідно із Законом № 1645;
— вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань у період загрози епідемій відповідно до Закону № 4004, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування

Допомога надається працівнику на підставі його заяви з доданими підтвердними документами. Такими документами можуть бути: довідки про захворювання, виписки з історії хвороби, рецепти, рахунки-фактури медичних закладів, договори на медичне обслуговування тощо (див. лист ДПАУ від 02.07.2004 р. № 4168/К/17-3115)

 —
(п. 3.31)

 —
(зазначена в п. 14 розд. I Переліку № 1170)

Цю допомогу не обмежено розміром.
Не підлягає обкладенню ПДФО при виконанні таких вимог:
— допомога має надаватися лише працівнику підприємства;
— працівник зобов'язаний надати документи, що підтверджують понесені ним витрати на лікування

«143»

Нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна

Заява працівника (наприклад, за сімейними обставинами), завізована керівником

 —
(п. 3.31)

 

 

 

 —
Як на оподатковувану, так і неоподатковувану частину допомоги ЄСВ не нараховується

Розмір неоподатковуваної ПДФО нецільової благодійної допомоги у 2012 році становить 1500 грн. сукупно за рік та не залежить від права платника податку на ПСП. У разі перевищення зазначеного розміру сума перевищення обкладається ПДФО за ставкою
15 (17) %

«126» (оподатковувана частина);
«169» (неоподатковувана частина)

Цільова благодійна допомога на лікування платника податку, що надається медичному закладові

Заява працівника з проханням оплатити лікування його самого або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, а також інваліда, дитини-інваліда чи дитини, в якої хоча б один з батьків є інвалідом; дитини-сироти, напівсироти; дитини з багатодітної чи малозабезпеченої сім'ї; дитини, батьки якої позбавлені батьківських прав, за наявності документального підтвердження необхідності отримання платних медичних послуг та вартості придбаних ліків*

 —
(п. 3.30)

Не підлягає обкладенню ПДФО**
(див. примітку на с. 29)

«169»

* Крім витрат на косметичне лікування або косметичну хірургію (уключаючи косметичне протезування, не пов'язане з медичними показаннями), водолікування та геліотерапію, не пов'язані з хронічними захворюваннями, лікування та протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, гальванопластики та порцеляни, аборти (крім абортів, що проводяться за медичними показаннями, або якщо вагітність стала наслідком зґвалтування), операції зі зміни статі; лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких стало нестатеве зараження або зґвалтування), лікування тютюнової чи алкогольної залежності; придбання ліків, медичних засобів та приладдя, які не включено до переліку життєво необхідних, затвердженого КМУ.

Цільова благодійна допомога на реабілітацію платника податку, що надається безпосередньо протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам для компенсації вартості платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації

Заява працівника, визнаного в установленому порядку інвалідом, або якщо він має дитину-інваліда, з проханням про надання цільової благодійної допомоги за наявності документального підтвердження отримання платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації

 —
(п. 3.30)

Не підлягає обкладенню ПДФО**

«169»

** Неоподатковувана цільова благодійна допомога на лікування та реабілітацію, передбачена п.п. 170.7.4 ПК, до запровадження системи загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування розміром не обмежена.
При наданні цільової матеріальної допомоги на лікування та реабілітацію слід ураховувати граничний строк її використання, який згідно з п.п. 170.7.5 ПК не повинен перевищувати 12 календарних місяців, наступних за місяцем отримання такої допомоги. У разі невикористання такої допомоги та неповернення благодійнику грошей у зазначені строки одержувач зобов'язаний уключити її в частині невикористаної суми до річного оподатковуваного доходу і відобразити в податковій декларації за результатами звітного року. Також платник податку має право звернутися до податкового органу з проханням про продовження строку використання такої допомоги в порядку, визначеному п.п. 170.7.6 ПК.

Допомога на поховання працівника

Заява члена сім'ї померлого працівника, колективний (індивідуальний трудовий) договір, копія свідоцтва про смерть

 —
(п. 3.32)

 —
(зазначена в п. 14 розд. I Переліку № 1170)

Не оподатковується в розмірі, що не перевищує подвійного розміру суми, визначеної в абзаці першому п.п. 169.4.1 ПК
(у 2011 році — 3000*** грн. (1500 грн. х 2)).
Якщо сума такої допомоги перевищує подвійний розмір, сума перевищення обкладається ПДФО при її нарахуванні за ставками, передбаченими п. 167.1 ПК (15 і 17 %)

«146»
(допомога на поховання — неоподатковувана частина);
«126» (додаткове благо — оподатковувана частина)

*** Допомога на поховання померлого члена сім’ї працівника обкладається ПДФО в загальному порядку (без пільг) та у формі № 1ДФ відображається з ознакою «126» (додаткове благо).

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі