Теми статей
Обрати теми

Порядок оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України

Редакція ОП
Постанова від 05.09.2012 р. № 848

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2012 р. № 848

ПОРЯДОК ОПЛАТИ ПРАЦІ ЧЛЕНІВ ОКРУЖНИХ ТА ДІЛЬНИЧНИХ ВИБОРЧИХ КОМІСІЙ З ВИБОРІВ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УКРАЇНИ

 

1. Голова, заступник голови, секретар або інші члени окружної чи дільничної виборчої комісії з виборів народних депутатів України (далі — виборча комісія) (загальною кількістю не більше трьох осіб) за рішенням виборчої комісії протягом періоду повноважень виборчої комісії або частини цього періоду можуть здійснювати свої повноваження на платній основі відповідно до частини шостої статті 36 Закону України «Про вибори народних депутатів України» на підставі договору про виконання обов’язків члена виборчої комісії з виборів народних депутатів України, укладеного з окружною виборчою комісією, за формою згідно з додатком 1*.

* Додаток 1 не публікується. — Прим. ред.

2. Для укладення цивільно-правового договору:

1) член виборчої комісії, який є, зокрема, фізичною особою-підприємцем, пенсіонером, особою, яка тимчасово не працює, особою, визнаною в установленому законом порядку безробітною, чи особою, звільненою від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи, подає до окружної виборчої комісії такі документи:

копію сторінок паспорта, на яких зазначені прізвище, ім’я, по батькові, дата та місце народження, серія, номер паспорта, ким і коли виданий паспорт, відмітка про реєстрацію місця проживання;

копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податку (серія та номер паспорта — для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття такого номера та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);

2) член виборчої комісії, звільнений від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи, подає до окружної виборчої комісії разом із зазначеними у підпункті 1 цього пункту документами також такі документи:

довідку про звільнення від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи;

довідку з основного місця роботи про середню заробітну плату, розмір якої обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100 (ЗП України, 1995 р., № 4, ст. 111). Така довідка подається членом виборчої комісії до окружної виборчої комісії протягом п’яти днів з дня затвердження виборчою комісією вищого рівня рішення виборчої комісії про здійснення ним повноважень у виборчій комісії на платній основі.

3. Оплата праці члена виборчої комісії провадиться:

особи, звільненої від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи — на підставі довідки з основного місця роботи про середню заробітну плату, розмір якої обчислюється згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100 (ЗП України, 1995 р., № 4, ст. 111);

фізичної особи — підприємця, пенсіонера, особи, яка тимчасово не працює, або особи, визнаної в установленому законом порядку безробітною, — згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2004 р. № 966 «Про умови оплати праці членів виборчих комісій» (Офіційний вісник України, 2004 р., № 31, ст. 2063).

4. Оплата праці члена виборчої комісії, який здійснює свої повноваження у комісії на платній основі, провадиться раз на місяць окружною виборчою комісією на підставі табеля обліку робочого часу, зокрема шляхом перерахування коштів через установу банку або відділення зв’язку на особистий картковий або інший рахунок за заявою члена виборчої комісії. Послуги, пов’язані з перерахуванням зазначеної виплати через установу банку або відділення зв’язку, оплачуються за рахунок коштів члена виборчої комісії.

У разі коли член виборчої комісії здійснює свої повноваження на платній основі не повний календарний місяць або з різних причин відбулося дострокове припинення дії договору про виконання обов’язків члена виборчої комісії, його робота оплачується пропорційно відпрацьованому часу.

5. Оплата праці членів виборчих комісій (у тому числі тих, які здійснюють повноваження не на платній основі) у день голосування і у дні встановлення підсумку голосування провадиться:

для членів окружних виборчих комісій — не більше ніж за три дні;

для членів дільничних виборчих комісій — не більше ніж за два дні.

Підставою для оплати праці члена виборчої комісії у день голосування та у дні встановлення підсумку голосування є табель обліку робочого часу.

Строком закінчення встановлення дільничними виборчими комісіями підсумку голосування є дата прийняття окружною виборчою комісією протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в загальнодержавному багатомандатному окрузі в межах одномандатного округу та протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в одномандатному окрузі.

Строком закінчення встановлення окружною виборчою комісією підсумку голосування є дата складення протоколу про підсумок голосування в загальнодержавному багатомандатному окрузі в межах одномандатного округу та протоколу про підсумок голосування в одномандатному окрузі.

6. Членам виборчих комісій протягом усього періоду повноважень виборчої комісії на їх вимогу видається довідка про виконання обов’язків члена виборчої комісії для подання на вимогу органів державної служби зайнятості, Пенсійного фонду України тощо за формою згідно з додатком 2*.

* Додаток 2 не публікується. — Прим. ред.

 

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Парламентські вибори-2012: оплата праці членів окружних та дільничних виборчкомів

 

Передвиборна кампанія з виборів народних депутатів України, що стартувала 30 липня 2012 року, триває. Нагадаємо, що народне волевиявлення у чергових виборах до Верховної Ради України (7-го скликання) відбуватиметься в день голосування — 28 жовтня 2012 року.

Перш за все звернемо увагу, що парламентські вибори 2012 року регламентуються новим законом — Законом України «Про вибори народних депутатів України» від 17.11.2011 р. № 4061-IV (далі — Закон № 4061). Для організації та проведення таких виборів уже створено виборчі комісії (далі — ВК):

— окружні (що здійснюють повноваження в межах одномандатного округу);

— дільничні (повноваження — у межах виборчої дільниці).

Виконувати повноваження в таких комісіях громадяни України можуть як на платній, так і на безоплатній основі.

Питання оплати праці членів окружних та дільничних ВК з виборів народних депутатів України врегульовано Законом № 4061, постановою КМУ «Про умови оплати праці членів виборчих комісій» від 28.07.2004 р. № 966 (далі — постанова № 966) та Порядком оплати праці членів окружних та дільничних комісій з виборів народних депутатів України, затвердженим постановою КМУ від 05.09.2012 р. № 848 (далі — Порядок № 848, див. с. 3 цього номера газети).

Згідно з ч. 1 ст. 47 Закону № 4061 виконання повноважень члена ВК на платній основі оплачується в розмірі та порядку, установлених КМУ за поданням Центральної виборчої комісії (ЦВК), за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів депутатів.

За рахунок фонду оплати праці відповідної ВК, передбаченого кошторисом видатків цієї комісії, здійснюються виплати:

— на оплату праці членів ВК, які виконують свої повноваження на платній основі (не більше трьох осіб);

— на оплату праці членів ВК у день виборів та дні встановлення підсумків голосування;

— одноразової грошової винагороди членам ВК у межах загальної економії фонду оплати праці.

Розглянемо по черзі нюанси таких виплат.

 

Оплата праці членів ВК (які працюють у комісії на платній основі)

Окремі члени ВК виконують свої обов’язки в комісії на постійній основі та отримують відповідну винагороду за свою працю. Основні моменти такої оплати врегульовано Порядком № 848. Розглянемо їх.

1. Цивільно-правовий договір — підстава для оплати праці члена ВК.

Частиною 6 ст. 36 Закону № 4061 визначено, що за рішенням ВК, яке затверджується ВК вищого рівня, голова, заступник голови, секретар або інші члени окружної чи дільничної ВК (загальною кількістю не більше трьох осіб) протягом усього періоду повноважень ВК або частини цього періоду можуть виконувати свої повноваження у ВК на платній основі на підставі цивільно-правового договору між ними та ВК. Зазначені особи на цей період звільняються від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи зі збереженням загального та спеціального стажу.

Форму договору про виконання обов’язків члена ВК із виборів народних депутатів України наведено в додатку 1 до Порядку № 848.

Для укладення такого договору член ВК має подати такі документи:

— непрацюючі особи (фізичні особи — підприємці, пенсіонери, безробітні):

— копію паспорта (сторінок 1, 2, 11);

— копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податку (серія та номер паспорта — для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття такого номера та повідомили про це орган ДПС, про що мають відповідну відмітку в паспорті);

— особи, звільнені від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи, додатково до зазначених вище документів:

— довідку про звільнення від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи;

— довідку з основного місця роботи про середню заробітну плату, розраховану згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

2. Гарантії оплати, що надаються.

Частиною 2 ст. 47 Закону № 4061 установлено, що оплата праці члена ВК не може бути нижче:

— для звільнених від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи — середньої заробітної плати за основним місцем роботи;

— для пенсіонерів або тимчасово не працюючих осіб — розміру мінімальної зарплати, установленого на момент її нарахування.

3. Порядок, розмір і строки оплати.

Згідно з п. 3 Порядку № 848 розмір оплати праці члена ВК визначається на підставі:

— для звільнених від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи — довідки з основного місця роботи про середню заробітну плату за основним місцем роботи;

— для непрацюючих осіб (фізичних осіб — підприємців, пенсіонерів, осіб, які тимчасово не працюють, безробітних) — постанови № 966.

З 31.08.2012 р. набрала чинності постанова КМУ від 22.08.2012 р. № 797, якою було внесено зміни до постанови № 966. Зокрема, у новій редакції було викладено додатки 1, 3 і 4 до цієї постанови. Також п. 1 постанови № 966 доповнено новим абзацом (абзацом четвертим) такого змісту:

«Оплата праці члена ВК, звільненого від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи, не може бути нижча за його середню заробітну плату за основним місцем роботи. У разі коли середня заробітна плата члена ВК за основним місцем роботи нижче розміру мінімальної заробітної плати, розмір заробітної плати такого члена комісії визначається відповідно до постанови № 966».

Далі в табл. 1 і 2 на с. 6 наведемо розміри місячних заробітних плат, що діють на сьогодні, для членів ВК з проведення парламентських виборів відповідно до постанови № 966.

 

Таблиця 1
 (додаток 1 до постанови № 966)

Місячна заробітна плата членів окружних ВК

Найменування посади

Місячна заробітна плата з урахуванням кількості виборчих дільниць у виборчому окрузі, грн.

до 100 дільниць

від 101 до 200 дільниць

понад 200 дільниць

Голова комісії

1600

1710

1830

Заступник голови комісії

1540

1650

1760

Секретар комісії

1490

1580

1710

Член комісії

1470

1560

1680

 

Таблиця 2
 (додаток 4 до постанови № 966)

Місячна заробітна плата членів дільничних ВК

Найменування посади

Місячна заробітна плата з урахуванням кількості виборців на виборчій дільниці, грн.

до 500 осіб

від 501 до 1500 осіб

понад 1500 осіб

Голова комісії

1180

1190

1220

Заступник голови комісії

1150

1165

1180

Секретар комісії

1130

1135

1150

Член комісії

1120

1125

1130

 

У разі якщо місячна заробітна плата, зазначена в додатках до цієї постанови, нижча від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, заробітна плата встановлюється на рівні відповідного її мінімального розміру (абзац четвертий п. 1 постанови № 966).

Підставою для оплати праці члена ВК, котрий виконує свої повноваження на платній основі, також є табель обліку робочого часу. У разі коли відпрацьовано неповний календарний місяць або ж із різних причин відбулося дострокове припинення дії договору про виконання обов’язків члена ВК, оплата здійснюється пропорційно відпрацьованому часу.

Оплата провадиться окружною ВК раз на місяць, у тому числі шляхом перерахування коштів на особовий картковий чи інший рахунок за заявою члена ВК. При цьому послуги, пов’язані з перерахуванням такої виплати через установу банку або відділення зв’язку, оплачуються за рахунок коштів члена ВК.

4. Нарахування та утримання на виплачувану винагороду.

Ураховуючи вид договору, який укладається із членом ВК (цивільно-правовий), можна стверджувати, що виплати за таким договором є винагородою за договором за надані послуги. Отже, такі виплати підлягають відповідному оподаткуванню: на їх суму нараховується єдиний соціальний внесок (ЄСВ) із застосуванням ставки 34,7 %; утримуються ЄСВ за ставкою 2,6 % та податок на доходи фізичних осіб за ставкою 15 (17 %).

 

Оплата в день виборів та дні встановлення підсумків голосування

Окремі обмежувальні норми слід ураховувати при оплаті роботи членів ВК у день голосування та дні встановлення підсумків голосування.

Так, згідно з абзацом другим п. 1 постанови № 966 робота членів ВК ( у тому числі тих, які виконують свої повноваження не на платній основі) в день голосування та у дні встановлення підсумків голосування оплачується в межах витрат, передбачених на ці цілі в кошторисах відповідних ВК, у розмірі не більше 14 % мінімальної заробітної плати за кожен відпрацьований день.

Строком закінчення встановлення підсумків голосування є:

— для окружних ВК — дата складання протоколу про підсумок голосування в загальнодержавному багатомандатному окрузі в межах одномандатного округу та протоколу про підсумок голосування в одномандатному окрузі (абзац третій п. 5 Порядку № 848);

— для дільничних ВК — дата прийняття окружною ВК протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в загальнодержавному багатомандатному окрузі в межах одномандатного округу та протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій ділянці в одномандатному окрузі (абзац четвертий п. 5 Порядку № 848).

При цьому оплата праці членів ВК у день голосування та у дні встановлення підсумків голосування здійснюється з урахуванням обмежень, установлених абзацом першим п. 5 Порядку № 848:

для членів окружних ВКне більше ніж за три дні;

— для членів дільничних ВКне більше ніж за два дні.

Підставою для оплати роботи членів ВК у такі дні також є табель обліку робочого часу.

 

Виплата одноразової грошової винагороди

Членам ВК у межах загальної економії фонду оплати праці, передбаченого кошторисом видатків відповідної ВК на підготовку та проведення виборів депутатів, може бути нараховано та виплачено ще й одноразову грошову винагороду (ч. 3 ст. 47 Закону № 4061, п. 2 постанови № 966). Порядок нарахування і виплати одноразової грошової винагороди членам окружних та дільничних ВК з виборів народних депутатів України затверджено постановою ЦВК від 12.07.2012 р. № 108.

Така винагорода не є обов’язковою та може бути нарахована виключно за наявності загальної економії фонду оплати праці тим членам комісії, які брали активну участь у її роботі, незалежно від того, на платній чи не на платній основі вони працюють у цій комісії. Винагороду може бути нараховано тільки один раз після встановлення окружною ВК підсумків голосування в загальнодержавному багатомандатному чи одномандатному виборчому окрузі.

Розмір одноразової грошової винагороди члена ВК визначається на засіданні відповідної комісії за поданням її голови, залежить від особистого внеску кожного члена комісії у діяльність ВК та не може перевищувати розміру місячної заробітної плати, установленої постановою № 966 за посадою, яку такий член комісії займає у відповідній ВК.

Виплата одноразової грошової винагороди також здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів депутатів.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО,
заступник головного редактора
(e-mail: l.trokhimenko@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі