Теми статей
Обрати теми

Оплата праці за період перебування на курсах підвищення кваліфікації

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці за період перебування на курсах підвищення кваліфікації

 

Тетяна Руда, головний редактор (e-mail: t.rudaya@id.factor.ua

 

Державного службовця направлено на курси підвищення кваліфікації.

Як правильно розрахувати зарплату, що зберігається за період перебування працівника на курсах підвищення кваліфікації? Чи необхідно в такому випадку враховувати вимоги ст. 121 Кодексу законів про працю України, згідно з якою працівникам, направленим у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим за середній заробіток?

(Черкаська область)

 

Гарантії для працівників, направлених на курси підвищення кваліфікації, закріплено в ст. 122 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). Так, згідно з цією статтею в разі направлення працівників на курси підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) та здійснюються виплати, передбачені законодавством.

У разі направлення працівників на навчання та підвищення кваліфікації необхідно керуватися постановою КМУ «Про гарантії та компенсації для працівників, направлених для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання іншим професіям з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695. Зокрема, згідно з п. 1 цієї постанови для працівників, направлених на підвищення кваліфікації, підготовку, перепідготовку та навчання іншим професіям з відривом від виробництва, установлено такі мінімальні державні гарантії:

а) збереження середньої заробітної плати за період навчання;

б) оплата вартості проїзду до місця навчання й назад;

в) виплата добових за кожен день перебування в дорозі у розмірі, установленому законодавством для службових відряджень;

г) відшкодування витрат, пов’язаних з наймом житлового приміщення в порядку, установленому законодавством для службових відряджень.

Як бачимо, у разі направлення працівника на підвищення кваліфікації зберігаються окремі державні гарантії, аналогічні службовим відрядженням, що абсолютно не ототожнює такі поняття, як «направлення на підвищення кваліфікації» та «направлення в службове відрядження». Для службових відряджень гарантії та компенсації встановлено окремою нормою — ст. 121 КЗпП. Тому й виконувати спеціальні вимоги щодо оплати праці за період відрядження у разі направлення працівника на курси підвищення кваліфікації не потрібно.

Отже, за період направлення працівника на курси підвищення кваліфікації за ним зберігається середня заробітна плата, яка розраховується згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Порівняння середньої зарплати, розрахованої згідно з цим Порядком, з одноденним заробітком, як це відбувається відповідно до ст. 121 КЗпП у разі розрахунку оплати праці за період службового відрядження, у цьому випадку не здійснюється.

До того ж, на думку Мінпраці, викладену у листі від 22.06.2010 р. № 6551/0/14-10/13, на підставі наказу (розпорядження) про направлення працівника на курси підвищення кваліфікації в табелі обліку використання робочого часу можна зробити відмітку «ІН» — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі