Теми статей
Обрати теми

Проходження державної служби у запитаннях і відповідях

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Проходження державної служби у запитаннях і відповідях

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Міністерства соціальної політики України

 

ЗМІНА НАЗВИ ПОСАДИ ПІД ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ У ВІДПУСТЦІ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ

Під час перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною в штатному розписі було змінено назву посади, яку вона обіймає.

Як і коли відобразити це в трудовій книжці?

Відповідно до ч. 3 ст. 32 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших — працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Внесення записів до трудових книжок працівників, у тому числі державних установ, визначається Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 .

Якщо назву посади було змінено для приведення її у відповідність до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (наприклад, назву посади «Фахівець з організації захисту секретної інформації» перейменовано на «Фахівець з організації захисту інформації з обмеженим доступом») і посадові обов’язки при цьому не змінювалися, внесення відповідного запису в трудову книжку не потребує попередження жінки за два місяці. При цьому внести такий запис на підставі відповідного наказу можна як після виходу жінки з відпустки, так і під час перебування її у відпустці з подальшим ознайомленням з наказом після виходу на роботу.

Якщо ж зміна назви посади в штатному розписі зумовлена змінами в організації виробництва і праці, внаслідок чого змінюються істотні умови праці, перейменування посади можливе лише в порядку, встановленому ч. 3 ст. 32 КЗпП, тобто з обов’язковим ознайомленням працівника не пізніше ніж за два місяці.

 

НАДАННЯ ЧАСТИНИ ДЕКРЕТНОЇ ВІДПУСТКИ ПЕРЕД ЗВІЛЬНЕННЯМ

Жінка — державний службовець оформляє відпустку для догляду за дитиною (онуком) до досягнення нею трирічного віку, але через п’ять місяців настає граничний термін перебування її на державній службі.

Чи має право установа надати працівниці таку відпустку і на який термін?

Статтею 23 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723 (далі — Закон № 3723) установлено граничний вік перебування на державній службі — 65 років, а також визначено, що лише у виняткових випадках після досягнення граничного віку перебування на державній службі державні службовці можуть бути залишені на державній службі на посадах радників або консультантів за рішенням керівника відповідного державного органу.

Згідно зі ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може бути використана повністю або частинами матір’ю дитини, бабусею або іншим родичем, який фактично доглядатиме за дитиною. Тому особа, граничний термін перебування якої на державній службі спливає через п’ять місяців (тобто трудові відносини підлягають припиненню), може використати частину зазначеної відпустки до звільнення.

 

ПРАВО НА НАДАННЯ ВІДПУСТКИ ЗА СТАЖ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ

Чи можна надати державному службовцю додаткову оплачувану відпустку за стаж державної служби до настання дати, коли виповнюється певна кількість років стажу? Наприклад, державний службовець згідно з графіком іде у відпустку у вересні 2012 року, а 10 років стажу державної служби виповнюється лише в грудні 2012 року.

Статтею 35 Закону № 3723, а також постановою КМУ «Про порядок і умови надання державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування додаткових оплачуваних відпусток» від 27.04.94 р. № 250 не передбачено можливості дострокового надання додаткової оплачуваної відпустки до настання відповідного стажу державної служби, у наведеному випадку — понад 10 років.

Разом із тим згідно з абзацом другим п. 1 вказаної постанови додаткові оплачувані відпустки державним службовцям надаються одночасно зі щорічною відпусткою відповідно до встановленого графіка або за згодою сторін окремо від неї.

Таким чином, додаткова оплачувана відпустка державному службовцю за згодою сторін може бути надана окремо від щорічної відпустки поза встановленим графіком після настання відповідного стажу понад 10 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі