Теми статей
Обрати теми

Особливості індексації грошового забезпечення військовослужбовців

Редакція ОП
Стаття

ОСОБЛИВОСТІ ІНДЕКСАЦІЇ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

 

Міністерство соціальної політики України в листі від 23.08.2012 р. № 259/10/136-12 (див. с. 6 цього номера газети) надало роз’яснення щодо практичного застосування нових норм «індексаційного» порядку під час проведення індексації грошового забезпечення військовослужбовців.

У цій публікації розглянемо питання, поставлені Мінсоцполітики, та на конкретних числових прикладах відповімо на них, керуючись роз’ясненнями профільного відомства.

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора (e-mail: l.trokhimenko@id.factor.ua)
Валерій ШАШЕРІН, головний бухгалтер військової частини А4502

 

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

Закон № 2011 — Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.2001 р. № 2011-ХII.

Порядок № 1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами).

Інструкція № 260 — Інструкція про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затверджена наказом Міністра оборони України від 11.06.2008 р. № 260.

Лист № 259 — лист Міністерства соціальної політики України від 23.08.2012 р. № 259/10/136-12.

 

НОВІ НОРМИ ПОРЯДКУ № 1078

Право на проведення індексації грошового забезпечення військовослужбовців відповідно до норм чинного законодавства визначено ст. 9 Закону № 2011. Механізм проведення індексації грошових доходів населення затверджено в Порядку № 1078. Чинну редакцію цього Порядку див. в «ОП», 2012, № 12, с. 3.

Згідно з останніми змінами, унесеними до Порядку № 1078 постановою КМУ від 13.06.2012 р. № 526 (що набрали чинності з 21 червня 2012 року), кожне підвищення розміру грошового доходу (у тому числі й грошового забезпечення) за рахунок постійних складових визначає місяць такого підвищення як новий базовий місяць.

Індексація в базовому місяці не провадиться, якщо сума підвищення грошового доходу перевищить можливу суму індексації (суму індексації, яку має бути нараховано) в місяці збільшення доходу.

У ситуації, коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці індексація нараховується із застосуванням спеціальної норми — абзацу третього п. 5 Порядку № 1078: сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загальний дохід до його підвищення.

Приклад проведення індексації в разі підвищення грошових доходів наведено в додатку 4 до Порядку № 1078 (викладено в новій редакції).

Таким чином, якщо в результаті порівняльних розрахунків вийде, що дохід після підвищення менший, ніж дохід до підвищення (з урахуванням можливої індексації), то в такому базовому місяці (підвищення доходу) необхідно розрахувати фіксовану суму індексації. Уперше така фіксована сума індексації визначається як різниця між можливою сумою індексації (яку могло бути виплачено в такому місяці) та сумою підвищення заробітної плати. І тоді в базовому місяці сума загального доходу складатиметься із:

— доходу з урахуванням підвищення;

— фіксованої суми індексації.

У такому фіксованому розмірі ця сума індексації зберігатиметься за працівником (військовослужбовцем) доти, доки внаслідок настання чергового підвищення зарплати (грошового забезпечення) чи отримання права на індексацію не буде перевищено такий фіксований розмір (це випливає з даних прикладу, наведеного в додатку 4 до Порядку № 1078).

З метою індексації грошового доходу порівняльні розрахунки в місяці збільшення доходу потрібно здійснювати виходячи з умов повністю відпрацьованого місяця. Таким чином, для військовослужбовця порівняння постійних складових грошового забезпечення провадиться з розрахунку за повний місяць служби (незалежно від дати встановлення або підвищення постійної складової).

 

НЮАНСИ ІНДЕКСАЦІЇ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Слід зауважити, що грошове забезпечення військовослужбовців як об’єкт індексації має певні особливості порівняно з поняттям «заробітна плата». Розглянемо ці відмінності та відповідно «індексаційні» рекомендації профільного відомства в листі № 259.

1. Деякі постійні складові грошового забезпечення виплачуються в поточному місяці за попередній.

Порядок та умови виплати грошового забезпечення військовослужбовців визначено Інструкцією № 260. Так, умови виплати окремих видів щомісячного додаткового грошового забезпечення (деякі надбавки, доплати, премії) згідно з Інструкцією № 260 передбачають щомісячне здійснення таких виплат за попередній місяць під час виплати грошового забезпечення за поточний місяць. Наприклад, відповідно до пп. 15.9 і 24.4 Інструкції № 260 надбавка за виконання особливо важливого завдання та надбавка за охорону таємниць у пресі виплачуються за місцем штатної служби за попередній місяць одночасно з виплатою грошового забезпечення за поточний місяць.

Тож виходить: якщо таку постійну надбавку було встановлено наказом із червня 2012 року (наказ також було видано у червні 2012 року), то фактичне збільшення доходу за рахунок установлення такої надбавки відбулося тільки в липні 2012 року.

У цьому випадку при проведенні індексації грошового забезпечення порівняльні розрахунки необхідно здійснювати в місяці встановлення такої надбавки (або її збільшеного розміру), тобто отримання права на таку виплату (червень 2012 року), а не з моменту її фактичного отримання. Тому необхідно здійснити порівняння суми підвищення грошового доходу з урахуванням установленої надбавки (з повного місяця) та суми індексації, яку має бути нараховано у червні 2012 року.

2. Фіксована сума індексації виплачується в повному обсязі в періоди відсутності на службі, за які зберігається грошове забезпечення.

Для звичайних працівників, які одержують заробітну плату, період щорічної відпустки, тимчасової непрацездатності, відпустки по вагітності та пологах оплачується виходячи із середнього заробітку, у розрахунку якого бере участь нарахована в розрахунковому періоді сума індексації.

Для військовослужбовців за такі періоди виплачується не середня зарплата, а грошове забезпечення в повному розмірі. Тому в місяцях, а саме:

— перебування у щорічній відпустці;

— перебування на лікуванні ;

— звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з необхідністю догляду за хворою дитиною віком до 14 років (на період такого звільнення);

— перебування у відпустці по вагітності та пологах

за наявності у військовослужбовця права на фіксовану суму індексації така сума індексації виплачується в повному розмірі (визначена за місяць), що підтверджує Мінсоцполітики в листі № 259.

Водночас потрібно додати, що відповідно до п. 9 ст. 101 Закону № 2011 військовослужбовці за певних умов мають право на відпустку без збереження грошового забезпечення. За наявності права на фіксовану суму індексації її розмір у такому місяці, на наш погляд, має виплачуватися пропорційно фактичному часу служби в такому місяці (див. лист Мінсоцполітики від 06.08.2012 р. № 169/10/137-12 // «ОП», 2012, № 17, с. 12).

3. Премія при індексації грошового забезпечення військовослужбовців.

Виплату премії військовослужбовцям визначено постановою КМУ від 30.07.2007 р. № 1294, а саме в розмірі не менше 10 % посадового окладу.

Установлення розміру премії за рішеннями Міністра оборони залежно від фінансових можливостей Міністерства оборони в окремі періоди (у тому числі й наказами про бюджетну політику на поточний рік, дію яких обмежено часовими межами), іншими нормативними актами з обмеженим строком дії (у тому числі й тими, що вносять у поточному році зміни щодо розмірів преміювання до наказів про бюджетну політику) на встановлення базового місяця не впливатиме, оскільки премії не є виплатами постійного характеру (мають часові обмеження). Такі роз’яснення надано в листі Департаменту фінансів Міноборони від 28.03.2012 р. № 248/3/9/1/212. Отже, з метою індексації доходів премії в порівняльних розрахунках ураховувати не потрібно (що підтверджується і листом Мінсоцполітики від 06.08.2012 р. № 169/10/137-12).

Далі наведемо запитання, поставлені Мінсоцполітики, та на прикладах розглянемо відповіді на них, керуючись роз’ясненнями профільного відомства в листі № 259.

 

УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА РОБОТУ ІЗ ТАЄМНИМИ ДОКУМЕНТАМИ

Приклад 1 . Військовослужбовцю з 25 червня 2012 року встановлено надбавку за роботу із таємними документами в розмірі 10 % посадового окладу. Виплату такої надбавки передбачено в поточному місяці за попередній, тобто вперше її було нараховано в липні 2012 року. Таким чином, фактично збільшений дохід виник у липні 2012 року.

Попередній базовий місяць для такого військовослужбовця — січень 2008 року. За травень 2012 року сума індексації склала 592,95 грн. (1094 х 54,2 %).

Який місяць вважати базовим при такому збільшенні грошового забезпечення: червень 2012 року (місяць установлення надбавки) або липень 2012 року (місяць нарахування надбавки та фактичного збільшення доходу)?

Як правильно розрахувати фіксовану суму індексації?

Установлення нового виду постійної надбавки проведено після 21 червня 2012 року, тому необхідно враховувати нові норми Порядку № 1078. Надбавка за роботу із таємними документами входить до числа постійних складових грошового забезпечення військовослужбовців, і місяць її першого встановлення (або збільшення розміру) буде базовим місяцем. Тому саме червень 2012 року (місяць установлення, набуття права на отримання надбавки) стає базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Індексація в базовому місяці не провадиться, якщо сума підвищення грошового забезпечення перевищить можливу суму індексації (суму індексації, яку могло бути нараховано) в місяці збільшення доходу.

Не забуваймо, що порівняльні розрахунки необхідно здійснювати за повний місяць та в повному розмірі надбавки за місяць. Дані для таких розрахунків наведемо в таблиці на с. 17.

 

Постійні складові грошового забезпечення

Сума грошового забезпечення у 2012 році, грн.

Примітка

травень

червень

1. Оклад за військовим званням

120

120

 

2. Посадовий оклад

930

930

 

3. Надбавка за вислугу років (20 %)

210

210

(1 + 2) х 20 %

4. Надбавка за виконання особливо важливих завдань (50 %)

630

630

(1 + 2 + 3) х 50 %

5. Надбавка за роботу із таємними документами (10 %)

93

(2) х 10 %

Усього

1890

1983

 

 

Із наведених даних виходить, що сума підвищення постійних складових грошового забезпечення становить 93 грн. (1983 - 1890).

Можлива сума індексації у червні 2012 року дорівнює 592,95 грн. (1094 х 54,2 %).

Оскільки розмір підвищення грошового забезпечення (93 грн.) менше можливої суми індексації (592,95 грн.), то розраховуємо фіксовану суму індексації як різницю між величиною індексації та сумою підвищення.

Фіксована сума індексації за червень 2012 року дорівнює 499,95 грн. (592,95 - 93,00).

Нарахування такої фіксованої суми індексації провадитиметься доти, доки сума чергового підвищення грошового забезпечення за рахунок постійних складових не перевищить розміру фіксованої суми індексації.

Для наочності нижче в таблиці наведемо дані щодо нарахованого фактичного доходу військовослужбовця за період травень — серпень 2012 року.

 

Складові грошового доходу

Сума грошового доходу у 2012 році, грн.

травень

червень

липень

серпень

1. Оклад за військовим званням

120

120

120

120

2. Посадовий оклад

930

930

930

930

3. Надбавка за вислугу років (20 %)

210

210

210

210

4. Надбавка за виконання особливо важливих завдань (50 %)

630

630

630

630

5. Надбавка за роботу із таємними документами (10 %)

18,60*

93

* У липні 2012 року фактично нараховано надбавку за роботу із таємними документами за 6 днів червня (з 25 по 30 червня), тобто 93 грн. : 30 к. дн. х 6 к. дн. = 18,60 грн.

Усього

1890

1890

1908,60

1983

6. Сума індексації

592,95

499,95

499,95

499,95

Разом

2482,95

2389,95

2408,55

2482,95

 

Як бачимо, під час проведення порівняльних розрахунків фактично порівнювався дохід (постійні складові) серпня і травня 2012 року. Але фактична виплата не впливає на визначення базового місяця, коли йдеться про встановлення нової виплати на постійній основі.

Тому фактичне збільшення розміру грошового забезпечення у липні та серпні 2012 року не впливає на зміну базового місяця, оскільки таке збільшення пов’язане не з підвищенням постійних складових грошового забезпечення, а визначене порядком проведення фактичних виплат грошового забезпечення. Базовим місяцем залишиться червень 2012 року.

Сума індексації 499,95 грн., зафіксована у червні 2012 року, буде нарахована військовослужбовцю у червні, липні та серпні 2012 року і збережеться в такому розмірі до наступного збільшення грошового забезпечення, доки таке збільшення не перевищить зафіксовану величину індексації.

 

ПЕРЕВЕДЕННЯ НА НОВУ ПОСАДУ

Приклад 2. Військовослужбовця з 24 червня 2012 року переведено з посади старшого офіцера (посадовий оклад — 1100 грн.) на посаду начальника відділу (посадовий оклад — 1400 грн.).

У зв’язку з підвищенням посадового окладу у червні 2012 року збільшується й сума залежних від нього виплат. Однак від такого підвищеного окладу частину надбавок (за роботу із таємними документами та за виконання особливо важливих завдань) за умовами виплати фактично буде нараховано лише в липні 2012 року (за попередній місяць у поточному).

Попередній базовий місяць для військовослужбовця — січень 2008 року. За травень 2012 року сума індексації склала 592,95 грн. (1094 х 54,2 %).

Як правильно розрахувати фіксовану суму індексації в такому разі?

У цій ситуації підвищення постійних складових грошового забезпечення відбулося після набуття чинності останніми змінами до Порядку № 1078 (після 21 червня 2012 року). Отже, ураховуємо новації зміненого Порядку № 1078.

Місяць збільшення доходу військовослужбовця (незалежно від суми збільшення й дати, з якою встановлено таке збільшення) — червень 2012 року — стає базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Надбавки, що виплачуються військовослужбовцю, — за вислугу років, за виконання особливо важливих завдань, за роботу із таємними документами, передбачені законодавством, установлюються на постійній основі, тому беруть участь у проведенні порівняльних розрахунків.

У місяці підвищення грошового забезпечення таке порівняння здійснюємо виходячи з умов повного місяця служби за новою посадою та в повному розмірі постійних складових грошового забезпечення (незалежно від їх фактичного нарахування). Дані для таких розрахунків наведемо нижче в таблиці.

 

Постійні складові грошового забезпечення

Сума грошового забезпечення у 2012 році, грн.

Примітка

травень

червень

1. Оклад за військовим званням

130

130

 

2. Посадовий оклад

1100

1400

 

3. Надбавка за вислугу років (30 %)

369

459

(1 + 2) х 30 %

4. Надбавка за виконання особливо важливих завдань (50 %)

799,50

994,50

(1 + 2 + 3) х 50 %

5. Надбавка за роботу із таємними документами (10 %)

110

140

(2) х 10 %

6. Премія (90 % посадового окладу)

Премію в порівняльних розрахунках не враховуємо, оскільки її розмір може змінюватися (лист Мінсоцполітики від 06.08.2012 р. № 169/10/137-12)

Усього

2508,50

3123,50

 

 

Сума підвищення постійних складових грошового забезпечення становить 615 грн. (3123,50 - 2508,50).

Можлива сума індексації у червні 2012 року дорівнює 592,95 грн. (1094 х 54,2 %).

Оскільки розмір підвищення грошового забезпечення (615 грн.) більше можливої суми індексації (592,95 грн.), індексація за червень 2012 року не провадиться. Із липня 2012 року (місяця, наступного за базовим) починається наново розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком для проведення подальшої індексації.

Для порівняння наведемо дані щодо фактично нарахованого доходу військовослужбовця за період травень — серпень 2012 року (див. у таблиці на с. 19).

 

Складові грошового доходу

Сума грошового доходу у 2012 році, грн.

травень

червень

липень

серпень

1. Оклад за військовим званням

130

130

130

130

2. Посадовий оклад

1100

1170*

1400

1400

* За червень 2012 року фактично буде нараховано посадовий оклад за різними посадами пропорційно часу служби: 1170 грн. = (1100 грн. : 30 к. дн. х 23 к. дн. + 1400 грн. : 30 к. дн. х 7 к. дн.).

3. Надбавка за вислугу років (30 %)

369

390

459

459

4. Надбавка за виконання особливо
важливих завдань (50 %)

799,50*

799,50*

845*

994,50*

5. Надбавка за роботу із таємними документами (10 %)

110

110*

117*

140*

* За умовами виплати надбавка за роботу із таємними документами і надбавка за виконання особливо важливих завдань у поточному місяці фактично нараховуються від суми грошового забезпечення попереднього місяця.

Усього

2508,50

2599,50

2951

3123,50

6. Премія

990

1053

1260

1260

7. Сума індексації

592,95

Разом

4091,45

3652,50

4211,00

4383,50

 

Як і в першому прикладі, також виходить, що при проведенні порівняльних розрахунків фактично порівнювався дохід (постійні складові) серпня і травня 2012 року. Однак, як уже зазначалося, порівняльні розрахунки є умовними, і орієнтуватися слід на місяць установлення (підвищення розміру) постійних складових та визначати підвищений дохід виходячи з усього місяця, повністю відпрацьованого в нових умовах (незалежно від дати встановлення нового підвищеного окладу або нової надбавки та незалежно від фактичного нарахування таких постійних виплат).

 

ВИПЛАТА ФІКСОВАНОЇ СУМИ ІНДЕКСАЦІЇ В МІСЯЦІ ВІДПУСТКИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ

Приклад 3. Військовослужбовцю з 1 жовтня 2012 року надано щорічну основну відпустку тривалістю 30 календарних днів. Базовим місяцем для нього є червень 2012 року (місяць останнього збільшення постійних складових грошового забезпечення). Фіксована сума індексації, розрахована за червень 2012 року, склала 499,95 грн.

Підвищення постійних складових грошового забезпечення військовослужбовця після червня 2012 року не відбувається.

Чи нараховується в повному розмірі фіксована сума індексації в місяці відпустки військовослужбовця?

Оскільки для військовослужбовців за період щорічної відпустки виплачується не середня зарплата, а грошове забезпечення в повному розмірі (до розрахунку якого не входить сума індексації), то в місяці щорічної відпустки військовослужбовця за наявності права на фіксовану суму індексації за ним збережеться така фіксована сума індексації в повному розмірі (визначена за місяць). У нашому випадку за жовтень 2012 року військовослужбовцю буде нараховано індексацію в колишньому розмірі — 499,95 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі