Теми статей
Обрати теми

Оплата праці вчителя зі званнями «Старший вчитель», «Вчитель-методист» та почесним званням «Заслужений вчитель України»

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці вчителя зі званнями «Старший вчитель», «Вчитель-методист» та почесним званням «Заслужений вчитель України»

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Після закінчення педагогічного інституту (спеціальність «вчитель географії») працюю в школі, стаж педагогічної роботи — 36 років.

У 2006 році пройшла курси підвищення кваліфікації вчителів географії. У 2007-му за результатами атестації присвоєно вищу категорію та звання «Старший вчитель».

З 2006 року викладаю географію — 9 годин, трудове навчання — 7 годин, економіку — 1 година, природознавство — 3 години.

У 2011 році пройшла курси вчителів географії та окремо курси з предмета «Технологія». У жовтні 2011 року присвоєно почесне звання «Заслужений вчитель України».

У квітні 2012 року за результатами атестації як вчителя географії було присвоєно вищу категорію та звання «Вчитель-методист». Викладаю ті самі предмети (географію — 9 годин, трудове навчання — 7 годин, економіку — 1 година, природознавство — 3 години).

Будь ласка, дайте відповідь на такі запитання:

1. Як правильно потрібно було оплачувати працю вчителя до проходження атестації у квітні 2012 року: всі години за вищою категорією зі званням «Старший вчитель» чи тільки за години географії, а решту годин тільки за вищою категорією без звання «Старший вчитель»?

2. Надбавки за звання «Заслужений вчитель України» повинні здійснювати тільки за ті предмети, з яких така працівниця атестована (тобто географії), чи за всі години, які викладає?

(Кіровоградська обл.)

 

Оплата праці вчителя до проходження атестації за новими правилами

Норми Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Положення № 930), поширюються лише на педагогічних працівників, які атестувалися за його правилами у 2011 та 2012 роках.

Стосовно тих учителів, які атестуватися за правилами Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310 (далі — Положення № 310), то при оплаті їхньої праці норми Положення № 930 не застосовуються.

Згідно з п. 2.6 Положення № 310 педагогічні працівники, які викладають два й більше предметів, атестуються з того предмета, з якого мають педагогічне навантаження за фахом освіти. Оплата праці відповідно до встановленої внаслідок атестації категорії поширюється на все педагогічне навантаження до наступної атестації.

Тому ставка заробітної плати вчителя, який має диплом за фахом учителя географії, повинна була підвищуватись до результатів нової атестації на 10 % за звання «Старший вчитель» за всі години навчального навантаження, тобто з усіх предметів зі ставки заробітної плати, передбаченої за вищою категорією.

 

Умови виплати надбавки за почесне звання «Заслужений вчитель України»

Відповідно до абзацу «б» п.п. 2 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) працівникам навчальних закладів за почесне звання України «заслужений» встановлюється надбавка в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Міністерство освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України в спільному листі від 14.02.2006 р. № 1/9-102, № 02-5/68 стосовно порядку встановлення педагогічним, науково-педагогічним та іншим працівникам надбавок і доплат, передбачених пп. 2б, 2в, 2г та 3в, 3г п. 4 наказу № 557, роз’яснюють, що розміри зазначених надбавок та доплат встановлюються залежно від тижневого (річного) навчального навантаження чи обсягу виконуваної роботи.

Залежності надбавки від профілю предмета не встановлено .

Передбачено лише, що надбавки за почесні звання встановлюються працівникам, якщо їхня діяльність за профілем збігається з наявним почесним званням. За наявності двох або більше звань надбавки встановлюються за одним (вищим) званням. Відповідність почесного звання профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником навчального закладу, установи освіти та наукової установи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі