Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ОПРИЛЮДНЕНО ПРОЕКТ ЗМІН ЩОДО ЗАПОВНЕННЯ ЗВІТУ ЗА ФОРМОЮ № Д4

 

У газеті «Оплата праці», 2013, № 12 на с. 4 було опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 р. № 231-VII, яким визначено, що з 01.07.2013 р. нарахована допомога по вагітності та пологах підлягає обкладенню єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ).

Природно, що у зв’язку з набуттям чинності зазначеним вище Законом має бути розроблено відповідні зміни до:

— Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5;

— Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внес-ку на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2.

Проект таких змін пенсійники розмістили в себе на сайті www.pfu.gov.ua у розділі «Нормативно-правова база — Регуляторна діяльність — Проекти регуляторних актів та аналізи регуляторного впливу до них».

На жаль, на момент підготовки номера Проект змін до вказаних вище нормативних документів не зареєстровано в Мін’юсті, але вже сьогодні ми зупинимося на тих очевидних змінах, які мають відбутися у Звіті за формою № Д4.

Так, Таблицю відповідності кодів застрахованої особи і кодів бази нарахування та розмірів ставок ЄСВ планується доповнити чотирма новими кодами 41 — 44, що передбачають нові коди/категорії застрахованих осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та одержують допомогу.

Інформацію про коди застрахованих осіб узагальнимо в таблиці.

 

Категорія працівників

Код категорії застрахованої особи

Ставка ЄСВ до доходу у вигляді допомоги по вагітності та пологах

нарахування
(витрати роботодавця)

утримання
(за рахунок суми допомоги)

Працівниці підприємства — неінваліди

41

33,2 %

2 %

Працівниці підприємства — інваліди

42

8,41 %

Працівниці підприємств УТОГ та УТОС

43

5,3 %

Працівниці — інваліди у громадських організаціях інвалідів

44

5,5 %

 

Відповідно має бути змінено таблицю 1 Звіту за формою № Д4, а саме: оскільки допомога по вагітності та пологах нараховується «наперед» за весь період відпустки, мають з’явитися додаткові рядки, в яких можна буде відобразити дані про нараховану допомогу по вагітності та пологах і відповідні суми ЄСВ, нараховані та утримані з такої виплати.

Порядок відображення сум допомоги по вагітності та пологах у таблиці 6 Звіту за формою № Д4 буде аналогічним порядку відображення сум допомоги по тимчасовій непрацездатності — в окремих рядках із кодами категорії застрахованої особи в полі відповідного місяця в сумі, що припадає на такий місяць. Єдине, що допомога по тимчасовій непрацездатності нараховується та відповідно відображається після закінчення періоду тимчасової непрацездатності, а допомога по вагітності та пологах нараховується та відповідно відображається «наперед» за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Таким чином, уносити нараховану суму допомоги по вагітності та пологах до таблиці 6 Звіту за формою № Д4 необхідно буде кількома рядками — по рядку на кожен місяць, на який припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі