Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

Оплата праці за ЄТС — проблема потребує якнайшвидшого вирішення*

Питання оплати праці працівників бюджетної сфери, зокрема й освітян, у 2013 році за Єдиною тарифною сіткою на сьогодні залишається невирішеним.

Постанови Кабінету Міністрів України «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», якою визначався б розмір тарифної ставки (посадового окладу) працівника 1-го тарифного розряду за ЄТС на 2013 рік, і досі не прийнято.

На черговому засіданні Уряду — 23 січня 2013 року — прийнято протокольне рішення щодо проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», в якому доручено Мінсоцполітики, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мін’юсту за участі Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні з урахуванням результатів виконання зведеного бюджету України за I півріччя подати в установленому порядку Кабінету Міністрів України пропозиції щодо підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери.

Зважаючи на цю ситуацію від Спільного представницького органу об’єднань профспілок було направлено звернення до Кабінету Міністрів України з вимогою якнайшвидшого вирішення проблемного питання.

 

Затверджено Порядок стажування студентів

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2013 р. № 20 затверджено Порядок укладення договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях (далі — Порядок). Документ прийнято на виконання ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI, нормами якої передбачено розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності молоді на ринку праці.

Зокрема, Порядком передбачено, що стажисти — це студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули спеціальність або професію за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» або «кваліфікований робітник», продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні та проходять стажування на підприємствах (в установах, організаціях) за спеціальністю (кваліфікацією) або професією (кваліфікаційним рівнем), за якою здобувається освіта, на визначених договором про стажування умовах у вільний від навчання час.

Дія Порядку не поширюється на:

— студентів вищих навчальних закладів, що проходять стажування у державних органах, органах влади Автономної Республіки Крим та їх апараті;

— студентів вищих медичних навчальних закладів та інтернів;

— курсантів (слухачів, студентів) вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів;

— курсантів та слухачів вищих навчальних закладів МВС і МНС.

Проходження стажування — добровільне рішення студента (учня). Після прийняття такого рішення та обрання бази стажування студент (учень) діє таким чином: пише заяву про проходження стажування за формою, наведеною у додатку до Порядку; надає керівнику підприємства (установи, організації) документи, перелічені у п. 8 Порядку; укладає договір з підприємством (установою, організацією) про проходження стажування.

Керівник підприємства (установи, організації) визначає керівника стажування, який разом із стажистом розробляє індивідуальну програму стажування за здобутою спеціальністю або професією та перелік робіт.

Строк стажування не може перевищувати 6 місяців. Запис про проходження стажування вноситься до трудової книжки стажиста, яка у разі потреби оформляється згідно із законодавством.

Постановою № 20 затверджено також Типову форму договору про стажування студентів (учнів). Установлено, що у разі виконання стажистом професійних робіт, передбачених індивідуальною програмою стажування за встановленими нормами (види робіт та їх обсяг указуються у договорі), забезпечується своєчасна їх оплата на підставі акта здавання-приймання робіт.

Постанова № 20 набрала чинності 22.01.2013 р.

 

Граничні строки сплати ЄСВ та вихідні, святкові і неробочі дні

Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2012 р. № 25-1 унесено зміни до Iнструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5.

Найважливішою зміною, що стосується нашої читацької аудиторії, є така. Iнструкцію № 21-5 доповнено п. 4.10: у разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, наступний за вихідним або святковим.

Нагадаємо, що раніше саме такий висновок було зроблено фахівцями ПФУ в консультаціях (див. «ОП», 2012, № 13, с. 21), однак нормативними документами він не підтверджувався. I ось, нарешті, «святково-вихідне» перенесення граничного строку сплати ЄСВ легалізовано на рівні Iнструкції № 21-5.

 

* Iнформація розміщена на офіційному сайті ЦК Профспілки працівників освіти і науки України (http://pon.org.ua) 31.01.2012 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі