Теми статей
Обрати теми

Штатна чисельність практичних психологів та соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Штатна чисельність практичних психологів та соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Яка кількість посад практичних психологів та соціальних педагогів може бути передбачена штатним розписом загальноосвітнього навчального закладу?

(м. Тернопіль)

 

Формування штатного розпису загальноосвітніх навчальних закладів здійснюється відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів» від 06.12.2010 р. № 1205 (далі — наказ № 1205). Згідно з цим нормативно-правовим актом посади практичних психологів та соціальних педагогів вводяться в штати шкіл за умови наявності фахівців за нормативами чисельності практичних психологів та соціальних педагогів шкіл відповідно до Положення про психологічну службу системи освіти України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 03.05.99 р. № 127.

У додатку до цього Положення зазначено, що у міських загальноосвітніх навчальних закладах з чисельністю учнів до 499 осіб максимальний норматив чисельності практичного психолога становить 0,5 ставки, соціального педагога — 0,5 ставки. У сільських (селищних) загальноосвітніх навчальних закладах максимальні нормативи чисельності практичного психолога та соціального педагога становлять:

при чисельності учнів до 99 — 0,25 ставки;

при чисельності учнів 100 і більше — 0,5 ставки;

при чисельності учнів 200 і більше — 0,75 ставки;

при чисельності учнів 300 — 1 ставка.

Крім того, передбачено, що посади практичних психологів спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів), гімназій, ліцеїв, колегіумів, загальноосвітніх шкіл-інтернатів, спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), загальноосвітніх санаторних шкіл (шкіл-інтернатів), шкіл соціальної реабілітації, вечірніх (змінних) шкіл, міжшкільних навчально-виробничих комбінатів, позашкільних навчально-виховних закладів, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації вводяться з розрахунку не більше однієї ставки на навчальний заклад за рахунок коштів загального фонду відповідних бюджетів (для державних і комунальних навчальних закладів).

Посади соціальних педагогів загальноосвітніх шкіл-інтернатів, спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), у тому числі навчально-реабілітаційних центрів, загальноосвітніх санаторних шкіл (шкіл-інтернатів), шкіл соціальної реабілітації, вечірніх (змінних) шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації вводяться з розрахунку не більше однієї ставки на навчальний заклад за рахунок коштів загального фонду відповідних бюджетів (для державних і комунальних навчальних закладів).

У випадках, коли посади, перелічені в зазначених нормативах, не можуть забезпечити належне функціонування навчального закладу, за рахунок можливостей місцевого бюджету та інших джерел, передбачених чинним законодавством, можуть бути введені додаткові посади практичних психологів і соціальних педагогів.

Одночасно звертаємо увагу на те, що абзацом другим п. 3 наказу № 1205 у разі виробничої необхідності за рахунок спеціального фонду у загальноосвітніх навчальних закладах можуть бути введені додаткові посади. Враховуючи те, що штатний розпис загальноосвітнього навчального закладу затверджується вищестоящою організацією, таке введення додаткових посад має бути узгоджене з органами управління освітою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі