Теми статей
Обрати теми

Розрахунок вихідної допомоги

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Розрахунок вихідної допомоги

 

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівник установи звільняється 30.11.2012 р. за п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України, тобто у зв’язку зі скороченням штату працівників. Відповідно до ст. 44 КЗпП та колективного договору йому має бути виплачено вихідну допомогу в розмірі середньомісячного заробітку. Який розрахунковий період у такій ситуації слід приймати при обчисленні вихідної допомоги?

(м. Харків)

 

Правила розрахунку вихідної допомоги визначено в Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Згідно з п. 2 цього Порядку обчислення середньої заробітної плати для оплати періоду щорічної відпустки, додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

У всіх інших випадках збереження середньої заробітної плати середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана ця виплата.

У нашому випадку подією, з якою пов’язана виплата вихідної допомоги, є звільнення, що відбувається 30 листопада 2012 року. Останніми двома календарними місяцями, що передують цій події (звільненню), є вересень — жовтень 2012 року.

Приклад. У розрахунковому періоді (вересень — жовтень 2012 року) працівнику нараховано такі виплати:

— заробітну плату за вересень — 2000 грн.;

— фіксовану суму індексації за вересень — 360,19 грн.;

— заробітну плату за жовтень — 2000 грн.;

— фіксовану суму індексації за жовтень — 360,19 грн.

Згідно з п. 8 Порядку № 100 у разі коли середньомісячну заробітну плату визначено законодавством як розрахункову величину для нарахування виплат і допомоги, вона обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді.

Середньомісячна кількість робочих днів розраховується діленням на 2 сумарної кількості робочих днів за останні 2 календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, установленим з додержанням вимог законодавства.

Розрахуємо середньоденну зарплату:

(2360,19 + 2360,19) : (20 + 23) = 109,78 (грн.).

Визначимо середньомісячну кількість робочих днів відповідно до встановленого в установі режиму роботи:

(20 + 23) : 2 = 21,5 (роб. дн.).

Розрахуємо середньомісячну заробітну плату:

109,78 x 21,5 = 2360,27 (грн.).

Отже, сума вихідної допомоги становитиме 2360,27 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі