Теми статей
Обрати теми

Виплата відпускних в інший строк, ніж за три дні до початку відпустки

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ВИПЛАТА ВІДПУСКНИХ В ІНШИЙ СТРОК, НІЖ ЗА ТРИ ДНІ ДО ПОЧАТКУ ВІДПУСТКИ

 

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи може організація проводити оплату за дні відпустки пізніше встановленого ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР строку (за три дні до настання відпустки) за особистою заявою працівника?

(м. Суми)

 

Так, за погодженням працівника з роботодавцем відпускні може бути виплачено в інший строк, ніж за три дні до початку відпустки, але за певних умов.

Згідно зі ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР заробітна плата працівника за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Відповідно до параграфа 2 ст. 7 Конвенції № 132 «Про оплачувані відпустки (переглянута в 1970 році)», ратифікованої Законом України від 29.05.2001 р. № 2481-III, суми, що зараховуються до виплати за час відпустки (частини), виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачене в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця.

Ураховуючи положення зазначеної статті Конвенції і те, що конкретний період надання щорічної відпустки або його частини узгоджується між працівником і роботодавцем, у разі потреби отримання щорічної відпустки (або його частини) у стислі строки (за родинними обставинами, станом здоров’я тощо) у заяві працівник може висловити своє бажання щодо отримання заробітної плати за неї в строки, визначені між працівником і роботодавцем. На це вказує Мінсоцполітики в листі від 05.01.2012 р. № 7/13/133-12
(див. «ОП», 2012, № 14, с. 3).

Для отримання відпускних в інший строк, ніж 3 дні до відпустки, працівник має написати заяву на ім’я керівника організації в довільній формі, а керівник організації завізувати її.

Отже, слід урахувати: якщо відпускні не можуть бути виплачені працівникові у встановлений Законом про відпустки строк у зв’язку з необхідністю отримання щорічної відпустки в стислі строки, то виплата відпускних в інший строк, погоджений між працівником і роботодавцем, не класифікуватиметься як порушення трудового законодавства.

Якщо ж відпускні не будуть виплачені працівникові за 3 дні його відпустки з вини роботодавця, то таке порушення класифікується як порушення трудового законодавства. Згідно зі ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення України на посадових осіб роботодавця може бути накладено штраф за порушення строків виплати заробітної плати в розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі