Теми статей
Обрати теми

Відпустка за ненормований робочий день працівникам інституту післядипломної освіти

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Відпустка за ненормований робочий день працівникам інституту післядипломної освіти

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Чи може надаватися додаткова відпустка за ненормований робочий день таким працівникам інституту післядипломної освіти: керівнику та заступнику керівника, бухгалтеру, завідувачу канцелярії, завідувачу навчально-методичного кабінету, методисту?

(м. Харків)

 

Перш за все слід зазначити, що згідно зі ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) у загальному випадку щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні.

Відповідно до ст. 8 Закону № 504 працівникам може надаватися щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці, зокрема, працівникам з ненормованим робочим днем така відпустка може надаватися тривалістю до семи календарних днів. Списки посад, робіт та професій, за якими надається така відпустка, мають бути визначені колективним договором установи, організації, який затверджується в установленому законодавством порядку. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Орієнтовний перелік посад працівників з ненормованим робочим днем системи Міністерства освіти України, яким може надаватися додаткова відпустка , визначений листом Міністерства освіти України від 11.03.98 р. № 1/9-96 та погоджений з ЦК Профспілки працівників освіти та науки України. Крім того, зазначений Перелік передбачений і додатком 1 до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки.

Зазначеними переліками передбачені, зокрема, посади бухгалтера, завідувача канцелярії тощо.

Щодо відпустки педагогічних працівників звертаємо увагу на таке.

Відповідно до раніше зазначеної ст. 6 Закону № 504 керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів.

Так, згідно із Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346, методист закладу післядипломної освіти як педагогічний працівник має право на 42-денну тривалість щорічної основної відпустки; керівник та заступник керівника такого закладу — 28-денну щорічну основну відпустку (якщо виконують педагогічну роботу — 42-денну щорічну відпустку); завідувач навчально-методичного (навчального) кабінету — 42-денну щорічну основну відпустку. Така подовжена тривалість щорічної відпустки вже передбачає у собі специфіку та напруженість роботи педагогічного або науково-педагогічного працівника. Відтак зазначені працівники не мають право на додаткову відпустку за ненормований робочий день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі