Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності

Редакція ОП
Лист від 13.03.2013 р. № 04-29-666

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Щодо обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності

Лист від 13.03.2013 р. № 04-29-666

 

Виконавча дирекція Фонду розглянула звернення щодо обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності та повідомляє таке.

Відповідно до п. 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок), середня заробітна плата застрахованої особи обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі), які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці» (грошового забезпечення, розмір якого визначається згідно з нормативно-правовими актами, що регулюють порядок та умови його виплати), та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб, не враховуючи передбачені законодавством пільги щодо сплати зазначеного податку чи суми, на які цей дохід зменшується, з яких сплачувалися страхові внески до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Пунктом 9 Порядку передбачено, що у разі коли застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), для обчислення середньої заробітної плати заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, та виплати, що не передбачені актами законодавства або провадяться понад встановлені зазначеними актами норми, в такому місяці враховуються пропорційно відпрацьованому часу.

Разом з тим Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція), визначається приналежність цих одноразових виплат до фонду оплати праці.

Так, п.п. 2.3.3 п. 2.3 Інструкції визначено, що матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана усім або більшості працівників у розмірах, передбачених нормативно-правовими актами, або визначена в колективному договорі підприємства як така, що надається працівникам як за умови подання заяви, так і без неї (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, окрім сум, указаних у п. 3.31 Інструкції), входить до складу фонду оплати праці і є, відповідно, базою для нарахування єдиного внеску.

Відповідно до п. 3.31 Інструкції матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку з сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, а саме допомога, яка була надана в непередбачених (екстрених) випадках, коли необхідність її отримання виникла несподівано, за умови подання заяви, а її розмір визначався адміністрацією підприємства, не відноситься до фонду оплати праці і не є базою для нарахування і утримання єдиного внеску.

Отже, згідно з пунктами 7 та 9 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати повинні враховуватися пропорційно відпрацьованому часу одноразові виплати, що мають систематичний характер.

Відповідно до абзацу третього п. 4 Порядку місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), виключаються з розрахункового періоду. Це означає, що під час обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат не враховуються всі виплати, в тому числі і виплати, передбачені п. 2.3 Інструкції, проведені в місяці, який виключається з розрахункового періоду.

 

Заступник директора Т. Нагорна

 

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Матеріальна допомога у розрахунку лікарняних

 

Питання, розглянуте в листі, що коментується, стосується порядку включення матеріальної допомоги разового характеру до розрахунку середньої зарплати для визначення суми лікарняних.

Нагадаємо, що розрахунок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Згідно з п. 7 цього Порядку середня заробітна плата обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну й додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які визначаються відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), та обкладаються податком на доходи фізичних осіб, з яких сплачувався єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ).

Відповідно до п.п. 2.3.3 Інструкції № 5 д о складу фонду оплати праці включається матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім чи більшості працівників, у розмірах, передбачених нормативно-правовими актами, або визначена в колективному договорі підприємства як така, що надається працівникам як за умови подання заяви, так і без неї. До такого виду допомоги належить у тому числі матеріальна допомога на оздоровлення до відпустки. Сума такої допомоги підлягає обкладенню ЄСВ. Таким чином, така матеріальна допомога включається до розрахунку суми лікарняних.

У свою чергу, п. 3.31 Інструкції № 5 матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, а також допомога, яку було надано в несподіваних (екстрених) випадках, коли необхідність її отримання виникала раптово, за умови подання заяви (розмір такої допомоги визначається адміністрацією підприємства), не належать до фонду оплати праці та не є базою для нарахування ЄСВ.

У зв’язку з цим матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей тощо, не включається до розрахунку суми лікарняних.

Водночас уключення матеріальної допомоги, що має систематичний характер, до розрахунку суми лікарняних має певні особливості в деяких випадках. Так, згідно з положеннями абзацу другого п. 9 Порядку № 1266 у разі, якщо застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), для обчислення середньої заробітної плати заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, і виплати, які не передбачені актами законодавства або здійснюються понад установлені зазначеними актами норми, у такому місяці враховуються пропорційно відпрацьованому часу.

Порядок уключення до розрахунку середньої зарплати для визначення суми лікарняних заохочувальних та компенсаційних виплат, що мають разовий характер, на умовних числових прикладах докладно розглядався на сторінках нашої газети (див. «ОП», 2012, № 8, с. 17).

У листі, що коментується, фахівці Фонду зауважили, що під час обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат не враховуються всі виплати, у тому числі й матеріальна допомога, що має разовий характер, які нараховано в місяці, що виключається з розрахункового періоду. Нагадаємо, що згідно з абзацом третім п. 4 Порядку № 1266 місяці розрахункового періоду (з 1-го до 1-го числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), виключаються з розрахункового періоду.

Таким чином, у разі якщо в місяці, в якому працівник цілий місяць не працював виключно з таких поважних причинах, як: тимчасова непрацездатність; відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами; відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, йому було нараховано будь-які виплати, у т ? ому числі матеріальну допомогу, що має разовий характер, то вони не включаються до обчислення середньої зарплати для розрахунку страхових виплат, хоча підлягають обкладенню ЄСВ.

 

Тетяна РУДА, головний редактор
(e-mail: t.rudaya@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі