Теми статей
Обрати теми

Чинний порядок отримання допомоги при народженні дитини

Редакція ОП
Стаття

Чинний порядок отримання допомоги при народженні дитини

 

З 2 лютого 2014 року спрощено порядок отримання допомоги при народженні дитини, що полягає не лише у зменшенні кількості документів, необхідних для оформлення допомоги, але і в можливості одночасно провести реєстрацію місця проживання дитини. Про це та інше і піде далі мова.

Ксенія БОНДАРЕНКО, фахівець із соціальних питань

 

Новий порядок отримання допомоги при народженні дитини розглянемо покроково.

 

КРОК ПЕРШИЙ — ОФОРМЛЕННЯ ДОПОМОГИ ПРИ НАРОДЖЕННІ ДИТИНИ

Допомога при народженні дитини (далі — допомога) призначається за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пізніше ніж через 12 календарних місяців після народження дитини.

Для одержання допомоги особа, яка претендує на отримання даної допомоги (це може бути один з батьків дитини, який постійно з нею проживає, або опікун), звертається до органу праці та соціального захисту населення за місцем своєї реєстрації або проживання, пред’являє паспорт або інший документ, що посвідчує особу, та подає такі документи:

1) заяву, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики, або заяву, складену у довільній формі із зазначенням даних для реєстрації місця проживання дитини;

2) копії свідоцтв про народження дітей, які враховуються при визначенні розміру допомоги.

Крім вищезазначених, залежно від обставин надаються такі документи:

Опікуни — рішення про встановлення опіки.

Жінки, які постійно проживають (зареєстровані) на території України і народили дитину під час тимчасового перебування за межами України, — видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

У разі звернення до органу праці та соціального захисту населення за місцем фактичного проживання — довідку про неодержання зазначеної допомоги в управлінні за місцем реєстрації.

Звертаємо увагу, що допомога не призначається у разі народження мертвої дитини.

А в разі смерті дитини (яка народилася живою) допомога призначається на підставі таких документів:

1) заяви, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

2) копії свідоцтва про народження дитини або витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження дитини;

3) копії свідоцтва про смерть;

4) витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження дитини для виплати допомоги у зв’язку з народженням дитини, виданого відділом реєстрації актів цивільного стану, або довідки для призначення допомоги при народженні дитини, виданої виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) рад.

Орган праці та соціального захисту населення після звернення одного з батьків (опікуна) за призначенням допомоги при народженні дитини самостійно отримує від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ з державних реєстрів та в порядку обміну інформацією всі необхідні відомості для призначення такої допомоги.

 

КРОК ДРУГИЙ — РЕЄСТРАЦІЯ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ НОВОНАРОДЖЕНОЇ ДИТИНИ

Відтепер для реєстрації місця проживання новонародженої дитини батькам необов’язково звертатися до територіального підрозділу Державної міграційної служби або до центру надання адміністративних послуг. Передачу відповідних даних здійснює орган праці та соціального захисту населення. Відбувається це таким чином.

У заяві про призначення допомоги один з батьків дитини (опікун) зазначає дані, необхідні для заповнення форми, яка наведена у додатку 27 до Порядку № 1077, та надає квитанцію про сплату державного мита або документ про звільнення від його сплати (копія посвідчення, яке дає право на звільнення від сплати мита).

Орган праці та соціального захисту населення протягом трьох календарних днів надсилає до територіального підрозділу Державної міграційної служби подання за формою згідно з додатком 27 до Порядку № 1077 та документи, необхідні для реєстрації місця проживання новонародженої дитини.

Наведемо зразок заповнення цієї форми.

 

img 1
img 2 

 

Територіальні підрозділи Державної міграційної служби у термін до п’яти календарних днів після отримання документів надають органу праці та соціального захисту населення інформацію щодо реєстрації місця проживання дитини.

У разі якщо особа, яка звернулася за допомогою, повідомила неправдиві відомості про реєстрацію місця свого проживання, територіальний підрозділ Державної міграційної служби повідом­ляє про це орган праці та соціального захисту населення, який інформує одержувача допомоги про неможливість зареєструвати місце проживання дитини за вказаною адресою.

 

КРОК ТРЕТІЙ — ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ ДОПОМОГИ*

* Про зміни в розмірі допомоги з 1 липня 2014 року див. с. 5 цього номера. — Прим. ред.

 

При визначенні розміру та строку виплати допомоги

Враховуються:

1

усі живонароджені та усиновлені діти (враховуючи померлих), які до народження дитини перебували на утриманні особи, якій призначається допомога, її чоловіка (дружини)

2

повнолітні дочка (син) матері дитини

Не враховуються:

1

діти, від виховання яких зазначена особа, її чоловік (дружина) відмовились

2

діти, які передані на виховання іншій особі

3

повнолітня дочка (син) чоловіка, які не були усиновлені дружиною

4

діти, взяті під опіку

5

прийомні діти (актуально для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу)

6

діти, народжені мертвими

 

У разі народження двійні або більшої кількості дітей кожна дитина з їх числа вважається наступною.

Опікуну допомога призначається на кожну взяту під опіку дитину у розмірі, установленому при народженні першої дитини. Якщо допомога при народженні дитини вже була призначена до моменту встановлення опіки, виплата допомоги опікуну продовжується у такому самому розмірі.

 

РОЗМІР ДОПОМОГИ*

* Про зміни в розмірі допомоги з 1 липня 2014 року див. с. 5 цього номера. — Прим. ред.

Розмір допомоги нараховується у розмірах прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановленого на день народження дитини.

Допомога надається в сумі, кратній 30 розмірам прожиткового мінімуму, на першу дитину; кратній 60 розмірам прожиткового мінімуму, — на другу дитину; кратній 120 розмірам прожиткового мінімуму, — на третю і кожну наступну дитину. Виплата допомоги здійснюється одноразово у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми допомоги на першу дитину виплачується протягом 24 місяців, на другу дитину — 48 місяців, на третю і кожну наступну дитину — 72 місяців рівними частинами.

Розмір прожиткового мінімуму встановлюється щороку законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» вiд 16.01.2014 р. № 719-VІI установлено такі розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років в розрахунку на місяць*:

з 1 січня 2014 року

з 1 липня 2014 року

з 1 жовтня 2014 року

1032 грн.

1059 грн.

1102 грн.

 

Допомога при народженні дитини у нижченаведених розмірах буде надаватися залежно від дати народження дитини*:

Допомога при народженні дитини

Дата народження дитини

з 01.01.2014 р. по 30.06.2014 р.

з 01.07.2014 р. по 30.09.2014 р.

з 01.10.2014 р. по 31.12.2014 р.

Загальний розмір допомоги (у грн.):

на першу дитину
(30 розмірів прожиткового мінімуму)

30960

31770

33060

на другу дитину
(60 розмірів прожиткового мінімуму)

61920

63540

66120

на третю і кожну наступну дитину
(120 розмірів прожиткового мінімуму)

123840

127080

132240

у тому числі одноразова виплата
 
(в місяці народження дитини):

для всіх

10320

10590

11020

у тому числі щомісячна виплата
(з місяця, наступного за місяцем народження дитини):

на першу дитину (протягом 24 місяців)

860,00

882,50

918,33

на другу дитину (протягом 48 місяців)

1075,00

1103,13

1147,92

на третю і кожну наступну дитину
(протягом 72 місяців)

1576,67

1617,92

1683,61

 

* Про зміни в розмірі допомоги з 1 липня 2014 року див. с. 5 цього номера. — Прим. ред.

 

На завершення хочеться побажати новонародженим і їх батькам здоров’я та благополуччя!

 

ВИКОРИСТАНИЙ ДОКУМЕНТ

Порядок № 1077 — Порядок реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів, затверджений наказом Міністерства внутрішніх справ України від 22.11.2012 р. № 1077.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі