Теми статей
Обрати теми

Відображаємо відпустку до 3 років у ЄСВ-звіті

Боршовська Валентина, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем і мереж Пенсійного фонду України
Жінка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Не перериваючи таку відпустку, з 24.11.2014 р. вона вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу. Як заповнити Звіт № Д4 у цьому випадку?

При заповненні Звіту за формою № Д4 необхідно керуватися Порядком формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. № 454.

Період відпустки для догляду за дитиною до 3 років відображають у таблиці 5 Звіту за формою № Д4. А саме у графі 11 зазначається дата початку та закінчення такої відпустки (у звітах за відповідні місяці, на які припадають ці дати). Для таких осіб передбачено особливе кодування: у графі 7 «Категорія особи» вказують «6» — «особи, яким надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку».

У зв’язку з тим що при виході на роботу жінки на умовах неповного робочого часу зазначена відпустка не переривається, тобто немає факту її закінчення, таблицю 5 не заповнюємо.

Таблиця 6 Звіту за формою № Д4 призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої йому заробітної плати (доходу) у звітному місяці.

Оскільки жінка вийшла на роботу і їй була нарахована заробітна плата за відпрацьований робочий час, на таку працівницю необхідно заповнити таблицю 6 Звіту за формою № Д4. Її заповнюємо в загальному порядку: зазначаємо місяць, за який нараховується зарплата (графа 11); суми нарахованої зарплати (графи 17, 18) та утриманого ЄСВ (графа 19). Також зазначаємо у графі 15 загальну кількість календарних днів у звітному місяці, оскільки при перебуванні працівниці у відпустці для догляду за дитиною до 3 років вона продовжує перебувати у трудових відносинах з роботодавцем усі календарні дні місяця впродовж усього періоду перебування в такій відпустці*.

* Таку саму думку висловили й ми (див. статтю «Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: що змінилося для працюючої жінки» // «ОП», 2014, № 16, с. 15). — Прим.ред.

Припустимо, що сума зарплати за фактично відпрацьовані дні листопада 2014 року склала 451,50 грн. Приклад заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за листопад 2014 року наведемо нижче.

 

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі