Теми статей
Обрати теми

До медзакладу прибув лікар-консультант: як оплатити його працю

Купливанчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці й роботи з місцевими бюджетами Фінансово-економічного департаменту
Лікарня періодично залучає лікарів (невропатологів, окулістів) зі сторонніх закладів охорони здоров’я до надання консультацій хворим. Як оформити таким лікарям надання консультаційних послуг? Як оплатити час їх консультування та відшкодувати їм витрати на проїзд до нашої лікарні?

Для початку відзначимо: у цьому випадку йдеться про лікарів-консультантів, які не входять до штатного розпису центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Оплата праці лікарів-консультантів залежить від кількості годин на місяць, витрачених ними для консультування в інших закладах охорони здоров’я. Щоб зрозуміти принцип розподілу для розмежування такої оплати, нагадаємо: не вважається сумісництвом виконання обов’язків медичних консультантів установ охорони здоров’я в обсязі не більш як 12 годин на місяць з разовою оплатою праці (п. 4 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43).

Тобто при наданні лікарем консультацій у сторонніх закладах розрізняють дві ситуації, які залежать від кількості годин-консультацій на місяць.

Якщо лікар консультував більше 12 годин на місяць, то тут вже мова йде про сумісництво. Тобто між лікарнею та лікарем укладають трудовий договір про роботу за сумісництвом з відповідною оплатою праці (лист МОЗ від 23.10.2008 р. № 10.03.68/1698).

Інша ситуація, якщо лікар консультував менше 12 годин на місяць. Як свідчить вищенаведена норма, таку роботу вже не вважають сумісництвом. Окремий трудовий договір між лікарем та медзакладом, де він проводить консультації, не укладають. Проте у трудовому договорі за основним місцем й 2014 року ого роботи повин­на бути умова про можливість надання лікарем консультаційних послуг іншим закладам охорони здоров’я.

Тепер що стосується питань оплати праці лікаря-консультанта, про які йдеться у п. 2.3 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308). У вказаному пункті наведено ставки погодинної оплати праці за години консультацій (див. таблицю). При цьому разова консультація тривалістю менше однієї години підлягає оплаті як за годину.

 

Працівники

Ставки погодинної оплати у відсотках до окладу (ставки) працівника 1-го розряду

Професор, доктор медичних наук

10,91

Доцент або кандидат медичних наук

9,10

Особи, які не мають наукового ступеня, зі стажем роботи не менше 5 років

7,96

 

Приклад 1. Лікар був залучений до проведення консультацій у сторонньому медзакладі 0,5 години. За вказаний час консультації він отримає оплату в розмірі 67,82 грн. (852,00 грн.* х 7,96 % х 1 год).

* Розмір посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду протягом 2014 року становить 852,00 грн. (див. «ОП», 2014, № 9, с. 4). — Прим. ред.

 

Приклад 2. Лікар, який є кандидатом медичних наук, консультував у сторонньому медзакладі 1,5 години. За вказані години консультації він отримає оплату в розмірі 116,30 грн. (852,00 грн. х 9,10 % х 1,5 год).

 

Крім оплати за самі години консультації, лікарю ще гарантовано оплату за час перебування в дорозі до медзакладу, де він консультує. Таку оплату здійснюють виходячи з посадового окладу лікаря відповідної спеціальності за фактичний час перебування в дорозі (п.п. 2.3.4 Умов № 308).

 

Приклад 3. Лікар залучався стороннім закладом охорони здоров’я до проведення консультацій у листопаді 2014 року. На дорогу до закладу він витратив 1 год. Цьому лікарю установлений 13-й тарифний розряд, якому протягом 2014 року відповідає посадовий оклад у розмірі 1934,00 грн., а працює він за 38,5-годинним робочим тижнем (норма годин у листопаді 2014 року — 154 год). За час перебування в дорозі він отримає оплату в розмірі 12,56 грн. (1934,00 грн. : 154 год х 1 год).

 

Майте на увазі! Оплачують саму консультацію та час перебування в дорозі із фонду оплати праці медзакладу, що викликає лікаря-консультанта (лист МОЗ від 24.04.2013 р. № 10.03.67/1385/11988). Доречно відзначити, що оплату перераховують на банківський рахунок лікаря-консультанта (лист МОЗ від 19.02.2009 р. № 10.03.68/315).

Для оплати лікар-консультант повинен подати до лікарні, де консультував: копії посвідчення (примірна форма наведена у вищенаведеному листі), паспорта (завірену за основним місцем роботи), реєстраційного номера облікової картки платника податків; довідку про розмір посадового окладу з основного місця роботи; реквізити банківського рахунка.

Зверніть увагу! Лікарю зберігають заробітну плату за основним місцем роботи на час його залучення до проведення консультації у сторонньому закладі охорони здоров’я.

Якщо лікар консультує у медзакладі, з яким він уклав трудовий договір та до штату якого він входить, то погодинна оплата праці, установлена для лікарів-консультантів (п. 2.3 Умов № 308), не застосовується. Він отримає належний посадовий оклад із доплатами та надбавками (у тому числі й за роботу в нічний час, у вихідні, святкові та неробочі дні).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі