Теми статей
Обрати теми

Визначаємо назву посади після інтернатури й отримання стоматологічної спеціальності

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
Як правильно прийняти на роботу особу після інтернатури, яка має спеціальність «Стоматологія» — на посаду лікаря-стоматолога-терапевта чи на посаду лікаря-стажиста з терапевтичної стоматології?

Для початку відзначимо: медичною і фармацевтичною діяльністю можуть займатися особи, які мають відповідну спеціальну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам. Єдині кваліфікаційні вимоги до осіб, які займаються певними видами медичної і фармацевтичної діяльності, установлюються центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я ( ст. 74 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.92 р. № 2801-XII).

Чинними нормативно-правовими актами із цього питання є: Перелік вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатись медичною і фармацевтичною діяльністю, затверджений наказом МОЗ від 25.12.92 р. № 195 (далі — Перелік), Положення про порядок проведення атестації лікарів, затверджене наказом МОЗ від 19.12.97 р. № 359 (далі — Положення № 359), а також Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників «Випуск 78. Охорона здоров’я», затверджений наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117 (далі — Довідник кваліфікаційних характеристик).

Так, відповідно до п. 1 приміток до розд. І та ІІ Переліку до роботи на посадах лікарів і провізорів допускаються фахівці, які отримали спеціальну підготовку у вищих навчальних закладах та звання лікаря-спеціаліста з конкретної спеціальності (для лікарів), провізора загального профілю (для фармацевтів) або мають сертифікат, що дає право обіймати посаду лікаря-спеціаліста (для фахівців з немедичною освітою).

В абз. 2 п. 2.4 Положення № 359 визначено: лікарем-спеціалістом однієї із спеціальностей, що передбачена Номенклатурою лікарських спеціальностей, може бути лікар, який закінчив інтернатуру, магістратуру, клінічну ординатуру або аспірантуру з цієї спеціальності і має сертифікат лікаря-спеціаліста, а також особи, які в установленому порядку допущені до лікарської діяльності, пройшли курси спеціалізації, стажування або інші види підготовки та мають необхідну за програмою теоретичну і практичну підготовку за своєю спеціальністю, володіють сучасними методами профілактики, діагностики та лікування хворих. При цьому особи, які закінчують навчання в інтернатурі, клінічній ординатурі або аспірантурі з відповідної спеціальності, підлягають атестації на визначення знань та практичних навиків із присвоєнням звання лікаря-спеціаліста з конкретної лікарської спеціальності (п. 2.1 Положення № 359).

Довідником кваліфікаційних характеристик установлено освітньо-кваліфікаційні вимоги до зайняття посад лікарів з усіх спеціальностей. Зокрема, п. 1 розд. «Професіонали» цього Довідника визначено кваліфікаційні вимоги до лікаря: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямком підготовки «Медицина», спеціалізація за певною спеціальністю, наявність сертифіката лікаря-спеціаліста.

Також вимоги щодо спеціалізації як обов’язкової форми післядипломної підготовки випускників медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти ІІІ — ІV рівнів акредитації з наступним присвоєнням кваліфікації лікаря (провізора) — спеціаліста певного фаху визначено Положенням про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти ІІІ — ІV рівнів, медичних факультетів університетів, затвердженим наказом МОЗ від 19.09.96 р. № 291.

Висновок: Особа, яка має повну вищу освіту за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа» та пройшла спеціалізацію (інтернатуру) за фахом «Стоматологія», має право працювати на посаді лікаря-стоматолога. А ось для роботи на посаді «лікар-стоматолог-терапевт» необхідно пройти спеціалізацію за фахом «Стоматологія терапевтична».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі