27.08.2015

Новини та події

Преміально-доплатні виплати заступникам керівника — на совісті голови установи

Постановою КМУ від 05.08.2015 р. № 566 унесено зміни до абз. 5 п. 4 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

Правками із зазначеної норми виключено заступників керівників. Що це означає? Передбачається, що керівник установи самостійно прийматиме рішення про преміювання своїх заступників, установлення їм надбавок і доплат та надання матдопомоги. Нагадаємо: до таких модифікацій повноваження з надання перелічених виплат заступникам керівників перебували у віданні органу вищого рівня.

Цілком обґрунтовані правки: кому, як не керівнику установи, знати про успіхи (деколи — промахи) своїх найближчих помічників — заступників.

Будьте уважні! Порядок надання премій, надбавок, доплат і матдопомоги, рішення про виплату яких покладене на голову установи, прописують у внутрішніх документах — колективному договорі, Положенні про преміювання. Так от, у ці документи слід унести зміни в частині прийняття рішення про здійснення зазначених виплат заступникам керівника.

Постанова КМУ № 566 набула чинності 21.08.2015 р.

Трудова сторона у заповненні Повідомлення про прийняття на роботу: думка Мінсоцполітики

Чи припустимо, щоб у Повідомленні про прийняття на роботу (додаток до постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413) збігалися: дата наказу про прийняття на роботу і дата початку роботи? Подібне запитання спочатку було поставлене фіскалам. Проте вони направили за відповіддю до Мінсоцполітики (див. категорію 301.01 ЗІР).

Головне трудове відомство повідомило свою позицію в листі від 04.08.2015 р. № 432/13/155-15: дата наказу про прийняття працівника на роботу і дата початку роботи працівника не збігаються. При цьому аргументація зовсім не переконлива — Мінсоцполітики б’є на те, що у формі Повідомлення колонки для реквізитів цих дат різні.

Інакше кажучи, Міністерство проти ситуації, коли в один і той самий день надсилають Повідомлення і допускають новоприйнятого працівника до роботи. З такими висновками можна посперечатися. Проте щоб не наразитися на штрафи, ми рекомендуємо взяти до уваги позицію Мінсоцполітики: залишайте запас часу між датою подання Повідомлення і допуском працівника на роботу. Наприклад, наказ про прийняття на роботу видайте 21.08.2015 р. і цього ж дня подайте Повідомлення, а ось дату початку роботи потрібно зазначити іншу — наприклад, 25.08.2015 р. У такому разі, дійсно, дати видання наказу й допуску співробітника до роботи будуть різними.

Ми розповідали про заповнення Повідомлення в «ОП», 2015, № 13, с. 4 і № 15, с. 12.