Теми статей
Обрати теми

Чи може учитель англійської мови не мати відповідної педосвіти

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
До загальноосвітньої школи на посаду учителя англійської мови працевлаштовано студентку денного відділення магістратури (5 курс), яка має диплом бакалавра за кваліфікацією «Учитель української мови і літератури» (напрям підготовки «Філологія. Українська мова і література») та закінчила курси англійської мови рівня В2 при виші. Педнавантаження цього вчителя становить 6 годин на тиждень. Який тарифний розряд їй має бути установлено? Які складові зарплати необхідно виплачувати?

Педагогічним працівником повинна бути особа, яка, зокрема, має відповідну педагогічну освіту ( ч. 1 ст. 24 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV, далі — Закон № 651).

Згідно з п. 4.1 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться щодо вчителів, які мають вищу педагогічну освіту з предметів, які вони викладають.

У листі МОН від 13.03.2015 р. № 2/2-15-496-15 повідомляється, що вчителі початкових класів, які не є фахівцями з іноземних мов, викладати такі мови не можуть.

Курси іноземних мов не включені до Переліку навчальних закладів, закінчення яких дає право на встановлення ставок заробітної плати і посадових окладів вчителям, викладачам, вихователям та іншим педагогічним працівникам залежно від освіти, який наведено у додатку 4 до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Важливо! Існують деякі винятки щодо вимог про наявність відповідної фахової освіти, яка необхідна для роботи на педагогічних посадах.

Зокрема, п. 3.26 Типового положення № 930 передбачено, що особи з повною вищою педагогічною освітою або іншою повною вищою освітою, прийняті на посади педагогічних працівників за спеціальностями, фахівці з яких не готувалися вищими навчальними закладами або підготовлені у недостатній кількості, за умови проходження ними підвищення кваліфікації атестуються як такі, що мають відповідну освіту.

Про можливість роботи на педагогічних посадах, зокрема у дошкільних навчальних закладах, працівників, які не мають відповідної педагогічної освіти, зазначається у листі МОН від 19.12.2013 р. № 1/9-891. Головна умова для атестації таких працівників (для педагогічних працівників вона є обов’язковою) — проходження ними підвищення кваліфікації.

Призначення на посаду педагогічних працівників здійснюється відповідним органом управління освітою за поданням керівника загальноосвітнього навчального закладу ( ч. 2 ст. 26 Закону № 651).

Тож якщо директор загальноосвітнього навчального закладу прийняв на посаду вчителя іноземної мови особу, яка не має відповідної вищої освіти з цього предмета і має диплом з присвоєнням освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за іншим напрямом підготовки чи іншим фахом, то такому працівникові відповідно до додатка 6 до наказу МОН від 26.09.2005 р. № 557 встановлюється ставка заробітної плати на рівні 8 — 9 тарифних розрядів за ЄТС.

Відповідно до пп. 37 і 39 Інструкції № 102 працівникам освіти провадиться також додаткова оплата за перевірку письмових робіт з іноземної мови в розмірі 10 % ставки заробітної плати з урахуванням встановленої норми навчального навантаження пропорційно такому навантаженню.

Такому працівникові виплачується також надбавка за престижність педагогічної праці у граничному розмірі 20 % ставки заробітної плати пропорційно обсягу навчального навантаження відповідно до постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373. Крім того, таким працівникам також провадяться інші виплати, передбачені законодавством для вчителів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі