09.07.2015

У новопризначеного заступника директора медзакладу спливає строк дії «управлінського» сертифіката: що з підвищенням окладу

З 01.09.2014 р. лікаря вищої кваліфікаційної категорії (за спеціальністю «Медицина невідкладних станів») призначено заступником директора (із числа лікарів) Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. На момент призначення цей працівник надав сертифікат лікаря-спеціаліста із спеціальності «Організація та управління охороною здоров’я», строк дії якого сплинув 12.05.2015 р.
Протягом якого строку цьому лікарю необхідно нараховувати підвищення до посадового окладу за наявність кваліфікаційної категорії за спеціальністю «Організація та управління охороною здоров’я»? У який період він повинен пройти курси підвищення кваліфікації за спеціальністю «Організація та управління охороною здоров’я»?

Посадовий оклад керівника закладу охорони здоров’я визначають відповідно до п.п. 2.2.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308). Посадовий оклад такого працівника встановлюють залежно від групи з оплати праці з підвищенням його розміру за кваліфікаційну категорію, розміри якого наведені у п.п. 2.4.1 Умов № 308*.

* Про останні зміни у визначенні розміру посадового окладу заступникам керівників медзакладів див. в «ОП», 2014, № 14, с. 4. Також у нагоді стане консультація спеціаліста МОЗ в «ОП», 2014, № 21, с. 29. — Прим. ред.

Для лікарів, яких призначено на посаду керівника закладу або його заступників із числа лікарів, передбачено привілей, а саме: їм протягом трьох років із дня призначення на керівну посаду здійснюють підвищення посадового окладу за кваліфікаційну категорію за лікарською спеціальністю, яку він мав, у розмірах, передбачених п. 2.4 Умов № 308, про що йдеться у п.п. 3 п.п. 2.4.1 цього документа.

Із наведеного запитання випливає: лікар, якого призначено на посаду заступника директора з числа лікарів Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з 01.09.2014 р., мав одночасно вищу кваліфікаційну категорію за спеціальністю «Медицина невідкладних станів» та сертифікат лікаря-спеціаліста із спеціальності «Організація та управління охороною здоров’я», строк дії якого закінчився 12.05.2015 р.

Висновок: Оскільки у цьому випадку строк дії сертифіката за спеціальністю «Організація та управління охороною здоров’я» закінчувався через 9 місяців із дня призначення лікаря на посаду заступника директора, вважаємо за доцільне зберігати протягом трьох років лікарю вищу кваліфікаційну категорію за спеціальністю «Медицина невідкладних станів». За цей період роботи на зазначеній посаді він має пройти курси підвищення кваліфікації та атестуватися за спеціальністю «Організація та управління охороною здоров’я».