Теми статей
Обрати теми

Викладач провів усі «пари»: чи повинен він виходити на роботу

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи повинен виходити на роботу викладач вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації в ті дні навчального семестру, в які у нього були «пари», що вже вичитані ним повністю? Навчальні заняття проведено достроково за рахунок того, що адміністрацією доставлялися пари «на вичитку». (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

З метою економного використання енергоресурсів під час опалювального сезону у 2014/2015 навчальному році та забезпечення при цьому виконання у повному обсязі навчальних планів МОН у листі від 12.08.2014 р. № 1/9-409 рекомендувало керівникам вищих та професійно-технічних навчальних закладів: внести зміни до графіків навчального процесу, передбачивши, зокрема, до кінця осіннього семестру 2014/2015 навчального року ущільнення розкладу навчальних занять за рахунок проведення додаткових занять, часткового переходу на шестиденний робочий тиждень, а також збільшення тривалості зимових канікул до чотирьох тижнів.

Нагадаємо: під час канікул, що не збігаються з черговою відпусткою, керівник закладу освіти залучає педагогічних працівників до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул ( п. 25 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455).

Відповідно до п. 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), місячна заробітна плата педагогічних працівників педучилищ визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Важливо! Установлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

За години педагогічної роботи, виконаної понад визначену норму, провадиться додаткова оплата відповідно до отримуваної ставки заробітної плати в одинарному розмірі ( п. 68 Інструкції № 102) з погодинного розрахунку згідно з п. 73 Інструкції № 102. Якщо заміщення тимчасово відсутніх працівників тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 цієї Інструкції, тобто за тарифікацією.

У п. 71 Інструкції № 102 вказано: за час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників та осіб з числа керівного, адміністративно-господарського та навчально-допоміжного персоналу, яким дозволяється вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями в тій же установі, провадиться з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

Облік робочого часу працівників здійснюється відповідно до вимог первинної облікової документації зі статистики праці, а саме за допомогою табеля обліку використання робочого часу, типова форма якого затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 (типова форма № П-5). Ураховуючи умовні позначення табеля, при його заповненні застосовуються відмітки про явки та неявки за числами місяця (годин) умовними позначеннями за буквеними та цифровими кодами. Години роботи позначаються літерною позначкою «Р». Відмітка про щоденну тривалість відпрацьованого робочого часу в табелі обліку робочого часу не передбачається. Визначено лише її місячний обсяг, який для викладачів має відповідати обсягу тижневого навантаження, установленого при тарифікації. Кількість відпрацьованих викладачем днів проставляється залежно від тривалості робочих днів у місяці, включаючи ті дні, коли за розкладом занять (уроків) вони не проводились.

Важливо! Якщо тижневий обсяг роботи викладача перевищує встановлений за тарифікацією, то в період канікул такому працівникові мають бути надані вільні від роботи дні. Кількість днів визначається залежно від фактично відпрацьованих годин роботи.

Зверніть увагу! Чинними нормативно-правовими актами з трудових питань не встановлено вимог щодо обов’язкової щоденної присутності викладачів у навчальному закладі після виконання ними вимог робочих навчальних програм, навчальних планів, планів роботи.

Пунктом 5.3.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки керівникам навчальних закладів рекомендовано створювати умови для використання педагогічними працівниками вільних від навчальних занять та виконання іншої педагогічної роботи за розкладом окремих днів тижня з метою підвищення кваліфікації, самоосвіти, підготовки до занять тощо за межами навчального закладу.

Теги викладач
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі