11.06.2015

Сніг наприкінці весни, або Якщо отримано компенсацію середнього заробітку мобілізованих за січень і лютий 2015 року...

Здійснилося! Компенсація середнього заробітку мобілізованих працівників почала «заходити» на рахунки роботодавців. Причому компенсують не тільки середню за березень, але, що особливо приємно, і за січень, лютий 2015 року, тобто місяці до набуття чинності Порядком № 105. А як же тоді з ПДФО, ВЗ і ЄСВ з січнево-лютневою середньою? А як з класифікацією доходу? Адже податківці наполягали, що до появи Порядку компенсації середній заробіток мобілізованих — це звичайна зарплата з відповідним оподаткуванням. Не хвилюйтеся! Вісті «з полів» хороші.

З необхідністю «перекваліфікації» середнього заробітку мобілізованих за січень і лютий 2015 року з оподатковуваної просто-зарплати в неоподатковувану компенсаційну виплату податківці погодилися несподівано швидко (див. консультацію фахівця ДФСУ на с. 22 цього номера). Як відсторнувати надмірно нараховані податки/внески/збори та показати це у звітності, читайте далі.

Сторнуємо податки та збори

Перш ніж розпочати сторнування, подбайте про документальне оформлення цієї операції. Складіть бухгалтерську довідку! У ній опишіть ситуацію, причини, що призвели до неї, суму сторнованих податків, зборів і внесків, а також кореспонденцію рахунків. Зі зразком бухгалтерської довідки ви можете ознайомитися на с. 29 цього номера.

Зверніть увагу! Сторнуйте податки і збори після отримання компенсаційних виплат.

ПДФО. Тут легко виручить добровільний перерахунок сум доходів, а також утриманого ПДФО. Його можете провести тільки за мобілізованими працівниками, яким прийшла компенсація середнього заробітку за січень, лютий 2015 року.

Правила ті самі, що і для річного перерахунку*.

* Якщо забули, як проводять такий перерахунок, освіжіть пам’ять тематичними консультаціями (див. «ОП», 2013, № 23, с. 14 і 2014, № 23, с. 21).

Який період брати для перерахунку? З моменту проведення останнього перерахунку по дату проведення поточного перерахунку включно. У більшості з вас це буде період з 1 січня 2015 року (з моменту проведення перерахунку за результатами 2014 року) по 31 травня або 30 червня 2015 року (якщо компенсація за січень — лютий 2015 року «зайшла» у травні або червні відповідно).

Розрахуйте суму «переплаченого» ПДФО. Суму такої переплати можна буде зарахувати в рахунок сплати цього податку в наступних звітних періодах або спробувати повернути.

ВЗ і ЄСВ. Після отримання компенсації середнього заробітку за січень і лютий 2015 року також визначте суми ВЗ і ЄСВ, які були надмірно утримані/нараховані. Можна не розраховувати суми утримань, ви їх знаєте — досить підняти бухгалтерські документи за січень — лютий 2015 року. Хочете перевірити ще раз себе? Тоді перемножте середній мобілізаційний заробіток, за який прийшла компенсація, на 1,5 і 3,6 % відповідно. Надмірно нарахований ЄСВ визначайте так: цей самий середній заробіток помножте на відповідну ставку ЄСВ (наприклад, для госпрозрахункових підприємств — залежно від класу профризику, для бюджетників — 36,3 %).

Обов’язково погасіть заборгованість перед працівником за середнім заробітком за січень і лютий 2015 року, що виникла після сторнування утриманих з нього ПДФО, ЄСВ і ВЗ. У який строк? У підходящий для вас час, але, бажано, не пізніше найближчого дня, установленого для виплати зарплати.

Сторнування у зарплатній звітності

Компенсація середнього мобілізаційного заробітку надійшла на рахунок у банку*, розмір надмірно нарахованих/утриманих податків і внесків ви знаєте. Справа за відображенням перерахунку у звітності.

* Як стверджують казначеї, для зарахування компенсаційних сум відкривати спеціальний рахунок у їх органах не потрібно (див. лист ДКСУ від 23.05.2015 р. № 14-11/315-15327).

Форма № 1ДФ. Податківці не перестають нас дивувати. Цього разу вони «скреативили» у відображенні проведених коригувань (сторнованих сум податків) у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ. Забудьте про уточнюючу ф. № 1ДФ за 1 квартал 2015 року (саме там ви показали нарахований середній заробіток та утримані з нього ПДФО і ВЗ)!

Результати перерахунку середнього заробітку мобілізованих за січень і лютий 2015 року відобразіть у ф. № 1ДФ за той звітний період, в якому провели перерахунок.

При цьому в розділі І ф. № 1ДФ за мобілізованим працівником відобразіть:

1) рядок з ознакою доходу «101» і зі знаками «мінус» у графах 3а і 3 (сума нарахованого/перерахованого середнього заробітку за січень і лютий 2015 року), а також 4а і 4 (сума нарахованого/перерахованого ПДФО);

2) рядок з ознакою доходу «128» з додатними значеннями у графах 3 і 3а (загальна сума «мобілізаційного» середнього заробітку, що компенсується, нарахованого/виплаченого у звітному періоді + сума перерахованого середнього заробітку за січень і лютий 2015 рік), а у графах 4а і 4 проставте прочерки.

У розділі ІІ форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір» зменшіть:

— показники граф «Загальна сума нарахованого доходу»/«Загальна сума виплаченого доходу» — на суму нарахованого/виплаченого середнього заробітку за січень і лютий 2015 року відповідно;

— суму поточних зобов’язань з ВЗ — на суму утриманого/перерахованого ВЗ із середнього заробітку за січень і лютий 2015 року.

На наш погляд, логічніше було б провести таке коригування згідно з п.п. 4.4 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4. Тобто подати «уточненку» за 1 квартал 2015 року. При цьому в ній:

— у розділі 1 прибрати неправильний рядок. Для цього потрібно повністю повторити її, але зазначити у графі 9 ознаку «1» (на виключення рядка). Потім додати рядок з правильними даними (у графі «9» поставити ознаку «0» — на введення рядка);

— у розділі 2 до рядка «Військовий збір — виключення» вписати суми середнього мобілізаційного заробітку та утриманого з нього ВЗ, за якими провели сторнування.

Звіт № Д4. Надмірно нараховані/утримані суми ЄСВ покажіть у таблицях 1 і 6 ЄСВ-звіту за місяць, в якому ці суми було відсторновано.

У таблиці 1 зачіпаєте рядки 7, 7.1, 7.3 — у них відобразіть відсторновані суми нарахованого/утриманого ЄСВ. У рядку 7.4 зазначте суму середнього заробітку за січень і лютий 2015 року, яку вам компенсували з бюджету. Не забудьте заповнити рядок без номера «Зміст помилки». У ньому можна зазначити: коригування бази справляння ЄСВ на суму компенсації середнього заробітку мобілізованих за січень і лютий 2015 року. Зауважте: сума надмірно нарахованого/утриманого ЄСВ вплине (у бік зменшення) на загальну суму зобов’язань з ЄСВ (рядок 8).

У таблиці 6 на працівника формуєте два додаткові рядки на «виїмку» оподатковуваного січневого та лютневого середнього заробітку. При цьому зазначте:

— у графі 9 — код категорії застрахованої особи, що відповідає оплаті праці (наприклад, «1»);

— у графі 10 — код типу нарахувань «3» (помилку виявлено самостійно, зменшується ЄСВ);

— у графі 11 — місяць, за який нарахований заробіток;

— у графі 18 — суму середнього заробітку, на яку надмірно нарахований ЄСВ за відповідний період;

— у графах 20 і 21 — надмірно утриманий і нарахований ЄСВ відповідно.

Зверніть увагу: графи 15 (кількість календарних днів перебування у трудових відносинах) і 17 (загальна сума нарахованої зарплати) не заповнюйте!

Практикуємося: коригування в «картинках»

Числовий приклад допоможе остаточно розібратися в усьому.

Приклад. Працівник бюджетної установи Мацай Сергій Петрович (податковий номер 2828202020) був мобілізований з 02.06.2014 р. Середня зарплата, що виплачується працівнику за період мобілізації, в січні та лютому 2015 року становить 2660 і 2940 грн.* З неї справляли ЄСВ та утримували ПДФО і ВЗ, як зі звичайної зарплати з відповідним відображенням у звітності.

* Установа скористалася рекомендаціями Кабміну про перенесення робочих днів у січні та лютому 2015 року.

У квітні 2015 року установа подала до органу праці і соцзахисту населення звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівникам, у тому числі в січні та лютому 2015 року. У травні 2015 року, суми компенсації «мобілізаційного» середнього заробітку за січень і лютий 2015 року були перераховані з бюджету на рахунок установи. У цьому ж місяці провели коригування надмірно нарахованих податків/зборів/внесків із середньої зарплати.

Установі треба сторнувати такі суми податків і зборів:

— за січень 2015 року: ЄСВ/нарахування — 965,58 грн., ЄСВ/утримання — 95,76 грн., ПДФО — 384,64 грн., ВЗ — 39,90 грн.;

— за лютий 2015 року: ЄСВ/нарахування — 1067,22 грн., ЄСВ/утримання — 105,84 грн., ПДФО — 425,12 грн., ВЗ — 44,10 грн.

Спочатку складаємо бухгалтерську довідку (див. рис. 1 на с. 29).

Перейдемо до ф. № 1ДФ. Припустимо, що сума «мобілізаційного» середнього заробітку, нарахована цьому працівнику у 2 кварталі 2015 року, дорівнює 8260 грн., а загальна база обкладення ВЗ (сума нарахованої зарплати в установі) — 100000,00 грн., сума ВЗ — 1500,00 грн.

Як виглядатиме заповнений Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ за 2 квартал 2015 року, див. на рис. 2 (с. 29).

Дійшла черга й до ЄСВ-звітності. На наш погляд, складнощі із заповненням рядків 7, 7.1, 7.3 таблиці 1 ф. № Д4 виникнути не повинні. Тому переходимо безпосередньо до таблиці 6. Припустимо, що сума середнього заробітку за травень — 2520 грн. Як заповнити таблицю 6 за умовами прикладу, дивіться на рис. 3 на с. 29.

Що ж, проводити мобілізаційні коригування нам не вперше. Колись ви вже робили схожу операцію (освіжити у пам’яті деталі допоможе «ОП», 2014, № 20, с. 16). Одне тішить — хоч працівник буде «у плюсі».

Висновки:

— Роботодавець, якому перерахували з бюджету компенсацію середнього заробітку за січень і лютий 2015 року, має право провести перерахунок податків і вивести ці виплати з-під оподаткування.

— Відсторновані суми ПДФО, ВЗ і ЄСВ, що були утримані з січневої та лютневої середньої зарплати мобілізованих, відображайте у звітності за той звітний період, в якому проводили коригування.

Рис. 3. Фрагмент таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за травень 2015 року