Теми статей
Обрати теми

Із посади вчителя фізики на посаду практичного психолога: вивчаємо атестаційні гарантії

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Учителю фізики присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» у 2007 році (за рішенням атестаційної комісії). Цього ж року цей педпрацівник перейшов на посаду практичного психолога, яку обіймає й зараз. З вересня 2015 року він викладає фізику на умовах погодинної оплати праці (замінює тимчасово відсутнього педагога з причини його тимчасової непрацездатності). Чи можна у цьому разі застосувати п. 3.22 Типового положення про атестацію педагогічних працівників і оплатити години викладання виходячи із кваліфікаційної категорії, присвоєної за посадою учителя фізики? Коли цей педагог мав атестуватися за посадою практичного психолога? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

У п. 3.22 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), сказано: «За працівниками, які перервали роботу на педагогічній посаді (незалежно від тривалості перерви у роботі), зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після прийняття їх на роботу.»

У листі МОН від 30.12.2014 р. № 2/4-13-2265-14 зазначено, що при відновленні педагогічними працівниками роботи за фахом за ними зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання незалежно від тривалості перерви у роботі.

Слід зазначити, що у п. 3.22 Типового положення № 930 відсутня вимога щодо обов’язковості відновлення роботи саме за фахом.

Зверніть увагу! У п. 3.22 Типового положення № 930 йдеться про ситуацію, коли особа перервала роботу на педагогічній посаді та впродовж певного терміну взагалі не працювала на жодній з них. При прийнятті в подальшому її на роботу на будь-яку педагогічну посаду за нею зберігається кваліфікаційна категорія, присвоєна за наслідками останньої атестації.

У вищенаведеному листі також зауважено: норма про втрату чинності кваліфікаційними категоріями та педагогічними званнями у випадку, коли вони не розглянуті (не підтверджені або не змінені) атестаційною комісією протягом 5 років із дня їх установлення (присвоєння), не застосовується з дня набрання чинності Типовим положенням № 930 (з 30 грудня 2010 року).

Пунктом 3.27 цього Типового положення установлено, що за педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії та педагогічні звання до наступної атестації.

Тому у випадку, коли педагогічний працівник переходив з однієї педагогічної посади на іншу в тому самому навчальному закладі або ж переходив до іншого навчального закладу, за ним до наступної атестації має зберігатися кваліфікаційна категорія, присвоєна за наслідками попередньої атестації.

Зважаючи на норму п. 1.7 Типового положення № 930, відповідно до якої чергова атестація здійснюється один раз на п’ять років,

педагогічний працівник, який востаннє проходив атестацію у 2007 році, мав пройти наступну чергову атестацію у 2012 році вже за нормами нового Типового положення № 930.

За бажанням працівника (за його заявою) може проводитись позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії. Позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитися не раніш як через два роки після присвоєння попередньої ( п. 1.9 Типового положення № 930).

При цьому, як вказано у п. 3.20 Типового положення № 930, атестація педагогічного працівника, який підлягає черговій атестації, може бути перенесена на один рік у випадку тривалої тимчасової непрацездатності або при переході працівника у рік проведення чергової атестації на роботу до іншого навчального закладу та з інших поважних причин. За такими працівниками до наступної чергової атестації зберігаються встановлені попередньою атестацією кваліфікаційні категорії (тарифні розряди), педагогічні звання.

Разом із тим умовою чергової атестації є обов’язкове проходження не рідше одного разу на п’ять років підвищення кваліфікації. Ця вимога не розповсюджується на педагогічних працівників, які працюють перші п’ять років після закінчення вищого навчального закладу ( п. 1.8 Типового положення № 930).(ср. )

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі