Теми статей
Обрати теми

У працівниці двоє дітей, одна дитина з яких — інвалід: як застосувати ПСП до її зарплати

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці
У нашій сільській раді працює техпрацівник (прибиральниця службових приміщень) — жінка, яка має двох дітей до 18 років, одна дитина з яких — інвалід. Сума її зарплати становить 1450,00 грн. Який розмір ПСП застосовується до зарплати цієї працівниці? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

Чинним податковим законодавством для працівників з дітьми, які мають невисоку зарплату, передбачено застосування податкової соціальної пільги (далі — ПСП). Призначення ПСП — зменшувати податковий тиск на зарплату таких працівників.

Спершу означимо коло працівників, які можуть претендувати на ПСП «на дітей». До цього кола входять:

— батьки, які утримують двох або більше дітей віком до 18 років, — з розрахунку на кожну таку дитину (п.п. 169.1.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ);

— одинока мати (батько), вдова (вдівець), опікун, піклувальник — з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ);

— батьки, які утримують дитину-інваліда, — з розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Також слід ураховувати, що право застосування ПСП виникає у працівника, якщо його зарплата, нарахована за місяць, не перевищує граничний розмір доходу (п.п. 169.4.1 ПКУ). У 2016 році претендувати на ПСП можуть платники податків, заробітна плата яких не перевищує 1930 грн. При цьому граничний розмір зарплати, який дає право на застосування ПСП «на дітей», визначається кратно відповідній кількості дітей.

Увага! Скористатися правом на збільшення граничного розміру зарплати кратно кількості дітей може тільки один з батьків. Хто? Це рішення батьки приймають самостійно, залежно від рівня своїх зарплат (п.п. 169.4.1 ПКУ). Таким чином, розмір зарплати, що дає право на застосування ПСП за наявності двох дітей, для одного з батьків становитиме 3860,00 грн. (1930,00 грн. х 2), а для другого — 1930,00 грн.

Розміри ПСП «на дітей» у 2016 році такі:

Вид ПСП

Розмір ПСП, грн.

Звичайна ПСП «на дітей» (п.п. 169.1.2 ПКУ)

689,00 x кількість дітей віком до 18 років

Підвищена ПСП «на дітей» (пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ)

1033,50 x кількість дітей віком до 18 років

У випадку, що розглядається нами, працівниця претендує на два види ПСП: як мати двох дітей, тобто на звичайну ПСП, кратну кількості дітей, і як мати дитина-інваліда, тобто на підвищену ПСП. Що, у свою чергу, дає привід замислитися: яким чином поєднуються ці два види ПСП і як їх застосувати до її зарплати?

Відповідь на це запитання нам дає п.п. 169.3.1 ПКУ. Так, якщо платник податків має право на застосування ПСП за двома і більше підставами, застосовується одна ПСП, що має найбільший розмір. Виняток становить випадок, передбачений п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ: особа утримує двох і більше дітей, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів). У цьому випадку платник податків має право на застосування двох видів ПСП одночасно, але з однією особливістю. Про неї зазначено в роз’ясненні ДФСУ, розміщеному в розділі 103.08.02 Бази податкових знань.

Так, платнику податків, який має право на застосування двох видів ПСП «на дітей», розміри цих ПСП підсумовуються певним чином: на одну дитину-неінваліда надається ПСП у розмірі 689,00 грн., а на другу дитину-інваліда — у розмірі 1033,50 грн.

Таким чином, сума ПСП на двох дітей, одна з яких є інвалідом, становитиме:

689,00 + 1033,50 = 1722,50 (грн.).

У цілях обкладення заробітної плати податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) спочатку таку заробітну плату зменшують на суму належної ПСП. Суму, що залишилася, обкладають ПДФО. Ураховуючи, що в наведеному запитанні зарплата працівниці (1450,00 грн.) менше належної їй суми ПСП (1722,50 грн.), ПДФО з її зарплати не утримується. Що стосується військового збору, то він справляється з її зарплати повністю і в розмірах, передбачених ПКУ, — 1,5 %.

ПСП застосовують тільки за одним місцем роботи (п.п. 169.2.1 ПКУ). Таке місце працівник обирає самостійно шляхом подання заяви про вживання ПСП. Заява подається в довільній формі, оскільки чинної затвердженої форми на сьогодні немає. Проте за зразок можна використовувати форму заяви, що була затверджена ще наказом ДПАУ від 30.09.2003 р. № 461 (роз’яснення з розділу 103.08.03 Бази податкових знань).

Наведемо зразок заповнення такої заяви (назва роботодавця і прізвище працівниці — умовні).

img 1

ПСП починає застосовуватися з того місяця, в якому отримані заява та підтвердні документи для застосування ПСП (п.п. 169.2.2 ПКУ). Перелік таких документів і порядок їх надання затверджено Порядком подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затвердженим КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.

У випадку, що розглядається, підтвердними документами є:

1) копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей);

2) копія рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки або піклування (якщо із заявою звернеться опікун чи піклувальник);

3) медичний висновок, виданий установами МОЗ у встановленому порядку, але не більше ніж до місяця досягнення дитиною-інвалідом 16 років (якщо із заявою звернеться платник податків, який утримує дитину-інваліда до 16-річного віку).

Теги інваліди
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі